Webtekno'da yer alan habere göre, Güneş Sistemi'nde yer alan gezegenlerin en mavisi olan Neptün'de yaşanan fırtınaların dünyadan bile gözlenebilmesi bilim insanlarını hayrete düşürüyor.
ATLANTİK OKYANUSU'NDAN BÜYÜK
Neptün atmosferinde gözlemlenebilen bu fırtınaların Atlantik Okyanusu'ndan daha büyük olduğu ve zayıflama aşamasında olan fırtına döngüsünü tersine çevirdiği tespit edildi.
İLK KEZ 2018'DE GÖRÜNTÜLENDİ
Bu fırtına ilk olarak 2018 yılında Hubble Uzay Teleskobu tarafından gözlemlenmişti. Gezegenin kuzey yarım küresinde gerçekleşen fırtınanın diğerleri gibi zamanla dağılması bekleniyordu. Geçen yıl yapılan gözlemlerde ise fırtınanın ekvator bölgesine doğru hareketlendiği ifade edilmişti.
YENİ DÖNGÜ DAHA ÖNCE GÖRÜLMEDİ
Ağustos 2020'de gelen gözlem sonuçları ise fırtınanın, yeniden eski bölgeye doğru döndüğünü ve alanının da iki katına çıktığını gözler önüne serdi. Bilim insanları yaptıkları açıklamalarda bu yeni döngünün daha önce görülmediğini söyledi.
Daha öncelerinde gezegen üzerinde, Jüpiter'in büyük kırmızı noktasına benzer bir fırtına merkezi olduğu ortaya çıkmıştı. Bu noktaya "Büyük Kara Nokta" adı verilmişti.