Bilim insanları kafaya koydu yaşlanmayı tarihten silecekler

Bilim insanları kafaya koydu yaşlanmayı tarihten silecekler

Sağlık sektörü, büyüyen teknolojiyle birlikte çok daha ileri bir noktaya taşındı. Bilim insanları, teknolojinin katlanarak artmaya devamlı gelişim hızı yaşlanmayı önleyecek 9 farklı ekipten oluşan bilimsel keşiflere imza attılar.

İnsanların saçlarının beyazlanmasına, sahip olduğu gücü ve kuvveti kaybetmesine niçin olan yaşlanmak en sonunda maalesef kişinin ölümüyle sonuçlanıyor. Bilim insanları, birçok insanı çelimsiz kılan ve ölümüne niçin olan yaşlanmaya demin bir çare bulamamış olsalar da bu konuda o kadar çok kayda değer çalışmaya imza atıldı. Yaşlanmayı ortadan kaldırmaya yavaşça yaklaşmayı karşılayan 9 bilimsel keşif yaparak ortaya çıkardı.
KÖK HÜCRELERLE YAŞLANMAYI GERİ ÇEVİRMEK 
Çalışmayı yapanlar: Alejandro Ocampo, Pradeep Reddy, Paloma Martinez-Redondo, Aida Platero-Luengo, Ergin Beyret ve 17 bilim insanı daha Çalışmanın yapıldığı yer: Salk Biyolojik Incelemeler Enstitüsü çalışmayı yaptılar.
Kaliforniya’daki Salk Biyoloji Ile Ilgili Incelemeler Enstitüsü, 2016 yılında fazlasıyla manâlı bir başarıya imza attı. Bilim insanları, yaşlanmakta olan farelerin hücrelerini uyarılmış pluripotent kök hücreler kullanarak yeniden programladı. Yetişkin hücrelerden üretilen kök hücreler, deri hücrelerinin embriyonik duruma tekrar dönmelerini sağladı. Araştırmanın sonucu, hücreleri her tarafta programlanan farelerin denetim grubundakilere oranla %30 daha artı yaşadığını ortaya koydu.

YAŞLANAN HÜCRELERİ HER TARAFTA GENÇLEŞTİRMEK
 Nikolay P. Kandul, Ting Zhang, Bruce A. Hay ve Ming Guo Çalışmanın yapıldığı yer: Kaliforniya Üniversitesi, Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü bu çalışmaya imza attı.
Kaliforniya Üniversitesi ve Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’nden bilim insanları, hücrelerdeki mitokondriyi gidermek için bir yöntem geliştirdi. Mitokondrideki mutant mtDNA oluşumunun hücrelerin yaşlanmasına ve ölmesine neden olduğunu belirten bilim insanları, hücrelerin kendi kendini yeme özelliklerini mtDNA’ların kasıt alınması için kullanmayı başardı.

İHTİYAR HÜCRELER GENÇ GÜCRELER GİBİ BÖLÜNEBİLECEK 
Eva Latorre, Vishal C. Birar, Angela N. Sheerin, J. Charles C. Jeynes, Amy Hooper, Helen R. Dawe, David Melzer, Lynne S. Cox, Richard G. A. Faragher, Elizabeth L. Ostler ve Lorna W. Harries Çalışmanın yapıldığı yer: Exeter Üniversitesi, Brighton Üniversitesi çalışmalarında ortaya çıktı.
2017 yılında Exeter ve Brighton Üniversiteleri kadar yayınlanan bir araştırma, aksine yaşlanma teknolojisi için büyük bir adım atılmasını sağladı. Daha önce hücrelerdeki uç birleştirmenin gözenekli olan yaşlandıkça inaktif olduğunu bildiren bir araştırmayı temel bölge bu alıştırma, ters analogların yardımıyla ihtiyar hücrelerde uçbirleştirmenin yeniden etkinleştirilebileceğini gösterdi. Yani yaşlı hücreler de genç hücreler gibi bölünmeye devam edebilecekti.
YAŞLANMAYI TERSİNE DÖNDÜRMEK 
Hongli Jiao, Brian E. Walczak, Ming‐Song Lee, Madeleine E. Lemieux ve Wan‐Ju Li Çalışmanın yapıldığı yer: Wisconsin-Madison Üniversitesi''nde bu konuda çalıştı. Kasım 2020’de Wisconsin-Madison Üniversitesi’nden bilim insanlarının yürüttüğü araştırmada biyoloji ile ilgili yaşlanmada esas rol oynayan gizemli bir gen keşfedilmişti. Bilim insanlarının takdir toplayan başarısı, biyolojik yaşlanmayı manâlı ölçüde yavaşlatıp aksine çevirmemizi sağlayacak bir yöntemi sunuyordu. 
MEVCUT İLAÇLARLA YAŞLANMANIN ÖNÜNE GEÇMEK 
James L. Kirkland göre yönetilen ve 33 bilim insanından oluşan bir grup Mayo Clinic''te bu çalışmayı gerçekleştirdi.  2018’de Nature Medicine’de yayınlanan bir araştırma, mevcut ilaçların insan hayatını uzatmaya ve yaşla ilgili afiyet sorunlarını geciktirmeyi sağlayabileceğini öne sürdü. Fareler üstünde yapılan araştırmada farelere dasatinib ve quercetin tedavileri uygulandı. Elde edilen sonuçlarda tedavi gören farelerin öteki farelere kadar %36 daha uzun yaşadıkları gözler önüne serildi.
HÜCRELERİN KIRIŞMALARINI ENGELLEME 
Holly Whitton, Larry N. Singh, Marissa A. Patrick, Andrew J. Price, Fernando G. Osorio, Carlos López‐Otín, Irina M. Bochki , Virginia Üniversitesi''nde bu keşfe imza attı. Mayıs 2018’de yayınlanan bir araştırma, yaşlanmanın beraberinde getirdiği çoğu etkinin hücrelerdeki kırışmadan kaynaklandığını ortaya koydu. Buna kadar hücresel kırıştıkça DNA, olması gerektiği gibi çalışamıyordu. Araştırmaya göre kırışmış hücreler, lamin ismi bahşedilen hücreleri yumuşatacak bir proteinle yumuşatılabilirdi. Böylece hücreler, her tarafta genç hücreler gibi tayin yapacaklardı.
KAN DENEMELERİ
Geraldine Gontier, Manasi Iyer, Jeremy M. Shea, Elizabeth G. Wheatley, Miguel Ramalho-Santos, Saul A. Villeda, Kaliforniya Üniversitesi''nde çalıştı. Ocak 2018’de Cell Reports’ta yayınlanan bu araştırmaya göre genç insanların kanları, yaşlanmaya karşı bir tabanca olarak kullanılabilirdi. Bilim insanları, çalışmalarında genç farelerin kanlarını ihtiyar farelere verdi ve sonuç olarak yaşlı farenin beyninde nöron ve kök hücreli üretimi uyarıldı. Çalışmadan elde edilen sonuçların gerisinde klinik denemeler de başlatıldı.

YAŞAMI UZATABİLECEK GENLER 
Toplamda 81 bilim insanından oluşan takım, Buck Institute for Research on Aging, Washington Üniversitesi''nde bu çalışmayı yaptı. 2015 yılının ekim ayında Cell Metabolism dergisinde yayınlanan ve 10 yıl süren araştırmaya tarafından bilim insanları, yaşamı uzatabilecek genleri tanımlamayı ve ortadan kaldırmayı başardılar. Bilim insanları, 238 gen tespit etti ve bu genlerin ortadan kaldırılması sonucunda hayatın %60 oranında uzayabileceğini ortaya koydu.
KENEVİRİN ROLÜ 
Andras Bilkei-Gorzo, Önder Albayram, Astrid Draffehn, Kerstin Michel, Anastasia Piyanova, Hannah Oppenheimer, Mona Dvir-Ginzberg, Ildiko Rácz, Thomas Ulas, Sophie Imbeault, Itai Bab, Joachim L Schultze ve Andreas Zimmer , Bonn Üniversitesi, Kudüs İbrani Üniversitesi''nde çalıştı. 
Günümüzde kötü bir üne sahip olan kenevir, 2018’in mayıs ayında yayınlanan araştırmaya kadar beyin fonksiyonlarını için kullanılabilir. Yaşları 12-18 ay arasında olan ve dört hafta her tarafında farelerde yapılan deneyler, farelerin beyinlerinin biyoloji ile ilgili durumlarının tetrahidrokannabinol (THC) sayesinde geri çevrilebileceğini ortaya koydu.

 

İlgili Haberler