Nature dergisinde yayınlanan makaleye göre insan türünün atalarını bulmak için mitokondrial DNA’lar incelendi. Bu DNA’daki genetik bilgiler, dişi bireyler üzerinden taşınıyor. Çalışmalarda 1.200 kişinin genetik bilgilerini kullanan araştırmacılar, Zambezi Nehri’nin güneyinde kalan sulak toprakları ilk insanların ortaya çıktığı bölge olarak işaretledi.
Webtekno'nun haberine göre, araştırmanın başyazarı Vanessa Hayes, yaptığı basın konferansı sırasında bugün yeryüzündeki herkesin mitokondrial DNA’sını geriye doğru izleyerek bu insanların anayurduna erişilebileceğini söyledi. Yapılan incelemeler, başta Khosian bölgesi olmak üzere Afrika’nın daha güney taraflarında doğan insanları kapsıyor. Anne üzerinden taşınan mtDNA genelde insanların geçmişe yönelik izi takip edilirken soylar karışmasın diye kullanılıyor.
Araştırmacılardan Eva Chan, L grubu gen olarak adlandırılan gen grubundaki bu yapının incelenmesini alanda yapılmış en büyük çalışma olarak nitelendirdi. Makgadikgadi-Okavango Delta bölgesinde yer alan bu ilk anayurt, bugün de göller ve yeşil alanlarla kaplı durumda.
Hayes’e göre göç eden grupların motivasyonu ise göç eden hayvanları yakalamaktı. İlk insan ataları, göçebe olarak yaşıyor ve genelde yemek kaynaklarını takip ediyordu. Daha önceki çalışmalarda insanların kökeni olarak Etiyopya gösteriliyordu.
Yeni teori, ayrıca insanların farklı bölgelerde aynı anda ortaya çıkmadığını, Afrika’da doğup daha sonra gezegen yüzeyine dağıldığını savunan teoriyi de destekliyor. Yazarlara göre bu anayurttan çıkan iki göç kolu, bugün bildiğimiz insanlığın yolunu açtı ve zamanla dünyanın her yerine yayıldı.