American Chemical Society'nin Güz 2020 sanal fuarında sunulan yeni buluş, yarı insan yarı robotik "sayborg" varlıkların yaratılması için elektroniğin vücutla entegresyonuna yönelik büyük bir adım niteliğinde.
Altın, silikon ve çelik gibi geleneksel maddelerin vücuda naklinin yaralara yol açması sebebiyle elektroniğin insan dokusuna bağlanması ciddi zorluklar içeriyor.
Yaralar sadece dokusal hasara neden olmakla kalmıyor, aynı zamanda bilgisayarla kas veya beyin dokusu arasındaki elektrik sinyallerini de kesintiye uğratıyor. Delaware Üniversitesi araştırmacıları, bir dizi polimer türünü denedikten sonra bu sorunu aşmayı başardı.
Araştırmayı yöneten Dr. Davir Martin, "Projje fikri aklımıza geldi çünkü katı organik mikroelektrotları beyne bağlamaya çalışıyorduk. Ancak beyin organik, tuzlu ve canlı materyallerden oluşuyor" dedi.
"İyi çalışmıyordu, biz de daha iyi bir yol olmalı diye düşündük. İşe, biyolojik olmayan cihazlarda kullanılan konjuge polimer gibi organik elektronik malzemeleri ele alarak başladık. Sonunda kimyasal açıdan stabil bir örneği bulduk. Bu örnek aynı zamanda, elektronik ekranlar için antistatik kaplama olarak satılan ticari bir ürün."
Pedot olarak bilinen bu polimer, elektronik donanımlar ve insan dokusu arasında yaraya neden olmadan arayüz kurmak için gereken tüm özelliklere sahip ve tıbbi implantların performansını da önemli ölçüde artırıyor.
Kısa süre önce çok yönlü Pedot polimerinin, gözenekli malzemelere nüfuz etme ve elektriği iletme kabiliyeti sebebiyle standart ev tuğlalarını enerji depolama ünitelerine dönüştürme yeteneğine de sahip olduğu keşfedilmişti.
Son araştırmada yaralanma sonrası kan damarı büyümesini uyaran ve vücuttaki tümör büyümesinin erken aşamalarını tespit etmek için kullanılabilen bir antikor içeren ince bir Pedot tabakası kullanıldı.
Pedot polimerleri ayrıca beyin veya sinir sistemi bozukluklarını algılamaya veya tedavi etmeye yardımcı olmak için kullanılabilirken, başka versiyonlarına da teoride peptitler, antikorlar ve DNA eklenebiliyor.
Dr. Martin, "En sevdiğiniz biyomolekülü söyleyin. Prensipte, ilginizi çekebilecek herhangi bir biyofonksiyonel gruba sahip bir Pedot tabakası yapabilirsiniz" dedi.
Araştırmacılar, bağımlılık davranışlarında rol oynayan dopamini içeren bir polimer de yaptı.
Halihazırda birçok şirket ve araştırma enstitüsü beyni bilgisayara bağlayacak teknoloji üzerinde çalışıyor. Muhtemelen aralarında ticari bir ürün sunmaya en yakın olanı Elon Musk'ın Neuralink şirketi.
Girişimin bu ayın sonuna kadar, gelecekte USB-C kablosuyla beyne "tam bant genişliğinde veri aktarımı" sağlayabilecek beyin çiplerine dair daha çok ayrıntı paylaşması bekleniyor.
Neuralink teknolojisine dair bir dizi iddia öne süren Musk, bu yıl söz konusu teknolojinin "işitme aralığını normal frekansların ötesine taşıyabileceğini" ve hatta doğrudan beyne müzik yayını sağlayabileceğini söylemişti.
Musk'a göre bu tür teknolojiler, insanların gelişmiş yapay zekayla rekabeti açısından önem taşıyor. Musk geçen ay, insanların gelecek 5 yıl içinde yapay zekanın gerisinde kalması riskine dair uyarıda bulunmuştu.