Bilim insanları bunu da başardı. Sebebi bulunamamış hastalıklara çözüm olabilir

Bilim insanları bunu da başardı. Sebebi bulunamamış hastalıklara çözüm olabilir

Bilim insanları, yaptıkları yeni bir çalışmayla sanal gerçeklik ile gelişmiş mikroskopları bir araya getirmeyi başardı. Böylece önemli bilimsel çalışmaların önü açılmış oldu.

Webtekno'da yer alan habere göre, bilim insanları sanal gerçeklikle, insan hücreleri arasında gezdi. Yeni çalışmada bilim insanları, sanal gerçeklik ile gelişmiş bir mikroskobu bir araya getirmeyi başardı.

ANLIK OLARAK HÜCRE GÖRÜNTÜLENİYOR

Bu hafta Nature Medicine dergisinde yayımlanan bir makalede, çok gelişmiş bir mikroskop ve bir sanal gerçeklik sistemi sayesinde hücrelerin yapılarının bile incelenebildiği bir sanal gezinti yapılabildiği ortaya koyuldu. Bu sistemde gördüğümüz yapı, önceden oluşturulmuş bir görüntüyü değil anlık olarak hücredeki faaliyetleri gözlemlemeyi sağlıyor.

BULUNAMAMIŞ HASTALIKLARIN ÇÖZÜMÜ OLABİLİR

Süper çözünürlüklü mikroskop kullanılarak alınan görüntü sanal gerçeklik ortamına aktarılıyor. Kullanılan yazılım, iki boyutlu veriyi 3 boyutlu görüntü haline getiriyor. Neredeyse kişiselleştirilmiş bu biyolojik deneyimler sayesinde doktorların hastalıkların nedenlerini daha iyi tespit edebilmesi planlanıyor. Bu sayede de daha önce sebebi bulunamamış hastalıkların nedeni çözülebilecek.

VR İLE GÖRÜNTÜLENDİ

Makalenin yazarlarından Cambridge Üniversitesi biyofiziksel kimyager Steven Lee, gazetecileri de bir tura çıkardı. Lee ve ekibi, 3D görüntü analiz firması Lume VR ile birlikte bu cihazı geliştirdi. Açıklamalara göre doğadaki desenleri anlayabilmek doğayı anlamanın temelini oluşturuyor.

Bu sistemi mümkün kılan teknoloji olan süper çözünürlüklü mikroskop, 2014 yılında kimya alanında Nobel Ödülü almayı başarmıştı. Bu mikroskop sayesinde her bir hücrenin yeri ayrı ayrı belirlenebilmekteydi.