Korona virüs salgını sonrası özellikle spor salonlarının açılmasıyla beraber tartışılan konuların başında gelen spor maskeli mi yapılmalı? Maskesiz mi yapılmalı? gelirken uzmanların bu konudaki farklı açıklamaları vatandaşların kafa karışıklığının artmasına neden oldu.
MASKESİZ SPOR VİRÜS BULAŞTIRIR
Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Uçar, konuya ilişkin olarak, “Açık havada maskesiz spor yapmak nefes alışverişinin hızlanması ile birlikte etrafa daha fazla virüsün yayılmasına neden olabiliyor. Maskesiz yürümeye çalışıyorsak çok hızlı soluk alıp verdiğimiz için etrafa yaydığımız virüs yükü normale göre daha fazla olacak. O nedenle virüsü bulaştırabilme potansiyelimiz daha yüksek olacak” açıklamasında bulundu.
ANİ ÖLÜME NEDEN OLABİLİR
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sezai Taşbakan ise, spor yaparken uzun süre maske takan kişilerin hayati risk taşıdığını söyledi. Taşbakan "N95 tipi maskeler, nefes alıp verirken nefese bir miktar engel oluyor. Uzun süre kullanımı sonrası kanda karbondioksit dediğimiz zararlı gazın birikmesi söz konusu. Bu zararlı gazda baygınlığa, ani ölümlere neden olabilir" dedi.
Açık alanda kalabalık ortamda spor yapacak kişilerin sosyal mesafe kuralına dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Taşbakan, “Kalabalık ortamda, 1,5 metrelik mesafeyi koruyarak, cerrahi maske takarak spor yapılabilir. Biz, sağlık çalışanlarının kullanması gereken daha gelişmiş maskeleri kullanmamasını söylüyoruz, çünkü bunlar sanıldığı gibi kişiyi çok fazla korumuyor” diye konuştu.
AKCİĞERLERİ PATLAMIŞTI
Tüm bu açıklamalarla beraber Mayıs ayında nypost.com’da yer alan habere göre ise, yüzünde maskeyle 3 kilometreden fazla koşan 26 yaşındaki adamın akciğerinin patladığı belirtilmişti.