Olası İstanbul depreminin etkilerini anlatan "Derin Uğultu" belgeselinin galasına katılan Prof. Dr. Naci Görür önemli uyarılarda bulunarak, İstanbul depremi için artık uzatmalara geçildiğini söyledi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Beylikdüzü Belediyesi, Jeoloji Mühendisleri Odası iş birliğiyle hazırlanan, ''Derin Uğultu'' deprem belgeselinin galası dün akşam Cemal Reşit Rey Konser Salonu''nda gerçekleştirildi.
Gala programına Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Alan, Bilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Yönetmen Ozan Turgut ve çok sayıda davetli katıldı.
"UZATMALARI OYNUYORUZ"
NTV''nin haberine göre, İstanbul''un en az 7.2 büyüklüğünde deprem tehdidi altında olduğunu söyleyen Görür, ''''30 sene içerisinde deprem olma olasılığı yüzde 64 olarak karşımıza çıkıyor. 2022 yılına geldiğimize göre artık uzatmaları oynuyoruz'''' dedi.
Naci Görür, deprem anında daha fazla risk altında olabilecek bölgeleri de bir kez daha hatırlattı. Görür, ''''Haliç''ten başlayıp Silivri''ye kadar kıyıdan itibaren 10 kilometre şerit içerisindeki yerleşim alanları daha fazla tehdit altında olacak'''' diye konuştu. Marmara Denizi''nde kıyıdan 8-9 kilometre uzaklıktaki fayın megakente etkisinin büyük olması bekleniyor.
"İSTANBUL''DA DEPREM OLSA TÜRKİYE EKONOMİK OLARAK ÇÖKER"
DHA''nın aktardığına göre ise, Görür, "Türkiye''de Kentsel dönüşüm yapılıyor. Deprem aynı zamanda ekonomik bir felaket. İstanbul''da deprem olsa Türkiye ekonomik olarak diz üstü çöker. Türkiye''nin ekonomisi, ne dolar kuruna benzer alacağı hasar ne de pandemideki alacağı hasara benzer, hasar direkt olarak ülkeye diz çöktürür. Deprem geldiği zaman ekonominin çarkları dönecektir diye kim söyleyebilir. Ekip, ekipmanlar ayakta duracaktır. Depremle ilgili yapılan faaliyetler güzel ama yetersiz işler, çok yavaş ilerliyor. Fazla vakit yok, her an her yerde deprem olabilir" dedi.