Memlekete gitmek de hayal oldu

Memlekete gitmek de hayal oldu

Bayram gelmek üzereyken vatandaşların memlekete gitme hayalleri de, bilet fiyatlarının pahalılığı sebebiyle suya düştü.

Memleketlerine gitmek isteyen vatandaşlar bu yıl oldukça zorlanacak. Bilet fiyatlarının pahalılığı, vatandaşların hayallerini suya düşürdü. Otomobil ile seyahat ise artan yakıt masrafları nedeniyle gündeme dahi girmiyor...

Geçen yıl litre başına 7 TL’ye satılan motorin bu yıl 21 TL’nin üzerinde bulunuyor. Bu da otobüs bileti fiyatlarını etkiliyor. BirGün''den Havva Gümüşkaya''nın haberine göre, İstanbul Ticaret Odası’nın verilerine göre mart ayında şehirlerarası otobüs bileti fiyatları yüzde 38,83 zamlandı. İstanbul’dan Antalya ve İzmir gibi tatil bölgelerine en uygun ‘tek yön’ otobüs biletleri bayram öncesi 350-400 liradan, uçak biletleri ise 600-700 liradan satılıyor. En uzun mesafe olan İstanbul-Van arası otobüs bileti fiyatları ise 550 liradan başlıyor. Bazı illere otobüs yerine uçakla gitmek daha avantajlı hale gelmiş durumda. Ancak bazı illere uçak bileti fiyatları ise 2 bin 500 liraya kadar çıktı.

Otobüsçüler, yakıt masraflarından ve köprü, otoyolların giriş-çıkış ücretlerinden dert yanıyor yolcular ise yüksek bilet fiyatları nedeniyle bayram tatilinde memlekete gitme planlarını dahi ötelemek zorunda kalıyor.

Önceki bayramlara göre sıkıntılı bir süreç yaşadıklarını belirten Türkiye Otobüsçüler Federasyonu Başkanı Birol Özcan, üç dört sene öncesine göre yolcu sayısında ciddi bir azalma olduğunu söyledi. Önceki yıllarda İstanbul Otogarı’ndan günde 2500-2700 otobüsün hareket ettiğini belirten Özcan, "Bugünlerde ise günde 1200-1300 otobüs hareket ediyor. Ekonominin gidişatı kötü, maliyetler çok yüksek. Yolcunun yükünü hafifletmek lazım ki yolcu kapasitemiz artsın. Akaryakıt fiyatlarındaki artış nedeniyle binek araçla seyahat edemeyen yolcular otobüse döndü aslında bu avantajımız ama millet seyahat edemiyor” dedi.

''''ARTIK OTOBÜSLERİN BAGAJI BOŞ''''

Yoğunluk olursa ek seferlerin konulacağını belirten Özcan, “Şu an bazı firmalar dolu giderken bazı firmalar yüzde 70-80 dolu olarak hareket ediyor. Eskiden İstanbul’dan Doğu’ya gidenler buradan hediye götürürlerdi dönüşte de erzak getirirlerdi. Şimdi otobüslerin bagajı boş geliyor. Hem yolcu, hem de ekonomik güç yok. Bayramlarda memleketine gidebilenlerin sayısı azaldı” ifadelerini kullandı.

Özcan, çözüm olarak akaryakıttan alınan ÖTV ve KDV’nin indirilmesi gerektiğini söyledi: “Anadolu’ya giden otobüsçü, Sultan Selim Köprüsü’nden geçtiği zaman otoban fiyatı hariç 172 lira ediyor. Eğer batıya gidiyorsa, İzmir’e gidiyorsa bir de Osmangazi Köprüsü’nden geçtiği için 172 artı 871 lira ödüyor. 500 kilometre gidip gelene kadar 450 litre de mazot yakar. Biz yolcuya da zam yapmak istemiyoruz, bilet fiyatlarını aşağı çekmek istiyoruz ama kamunun özel sektörle rekabet etmemesi lazım.”

İlgili Haberler