Beyoğlu'nda gezersin bir de kitap yazarsın!

Beyoğlu'nda gezersin bir de kitap yazarsın!

Sabancı Üniversitesi öğretim üyelerinden araştırmacı yazar Tamer Kütükçü'nün yeni kitabı "Bir Beyoğlu/Pera Hatırası" Ötüken Neşriyat tarafından okurla buluşturuldu. Daha önce, "Kadıköy'ün Kitabı"yla "geçmiş zamanların, mekânların, hatırlamaların rafında" kişisel yaşanmışlıkların eşlik ettiği bir semt monografisi kaleme alan Tamer Kütükçü, bu sefer aynı yordamı benimseyerek "yine esrarlı bir ilk gençlik düşünün" gölgesinde bu defa Beyoğlu'nu adımlıyor.

Sıraselviler''den Cihangir''e, Gümüşsuyu''ndan Galatasaray''a, "tepeleri dün hülyası içinde" Kabataş-Tophane yollarından, Tepebaşı ve Şişhane''ye, Tünel ve Galata''dan Talimhane ve Tarlabaşı''na, Azapkapı(sı)''ndan Hasköy ve Sütlüce''ye, her birinde "başka bir masal kuşunun kanadında"n bakarak izleri, yerleri, yolları, bağları, tekkeleri, mezarları, otelleri, sinema ve pasajları hem başkalarının hatıraları hem öznel bir tarihin harmanında yoğurarak anlatıyor. Beyoğlu''nun, zamanların ve mekânların içinde samimi bir sahipleniş ve lirik bir merakla aktarılan kitaptaki konu başlıklarından bazıları şöyle:

*Karagözhaneli Bir Su Maksemi *Global Bir Kışla *Müze Hüviyetli Bir Anıt ve Mezarlık Silüetleri Arasından Devşiren Bir Tutkunun Hikâyesi *Bağrında Aristokrat Hatıralarıyla Bir Otel *Ürkütücü Düşlerin İkametgâhı "Kuşlu Saray" ve Askerî Yapıların İçlerinde Biriken *Yersiz Yurtsuzlara Ait Bir Hamam *"Muhabbet Tellallı" Otel *Rum Futbol Kulübü ya da Sinema, Tiyatro ve Pasajlarda Unutulan Yaşanmışlıklar. *Sansasyonel Bir Gazino *Duvarında Maketiyle Bir Cami *Kedilerin Kendi Sokağı ve Beyoğlu''nun "Selâtin" Semtine Yolculuk. *Adıyla Bile "Siyasi" Cami *Korkulara Kurban Rasathane *Folklorik Bir Tekke ve Sahili Yarın Tepeleri Dün Hülyası İçinde. *Papa''nın Ayini Bastığı Kilise *Kendi Öz Toprağında Bir Elçilik *Sanatçı Dostu Han ve Kozmopolitliğin Kalbinde Işıyan Bir Kış. *Yosmaların Sevdiği Bir Bahçe *Çulsuzlara Özel Birahane *Gizemli Bir Otel Odası ve Doğumda Ölüm, Ölümde Doğum Hülyası. *Harp Zenginlerinin Gazinosu *Kilisesinde İsa''nın Dili *Askerî Tatbikat Bölgesinden Pera''nın Rengini Gökkuşağından Alan Mahallesine. *Yeraltında Hayvanlarla Seyahat *Bir Ceneviz Masalı *Mazisi Sırla Dolu Bir Cami ya da Bir Şevk Kulesinden Fezaya Bakarken Bir His Dehlizinde Kaybolmak *Çatı Katı Kiliselerinden Yeraltındaki Camilerine *Paranın Tanrılaştırdığı İnsanlarından Kaç Ân''ı Birden Yaralayan Yaşamlarına *Hamile Bir Kadın Suretli Çeşme *Hayırhahlık Nişanesi Bir Köprü, Armalı Bir Kapı *Dereler, Bağlıklar, Bostanlar, Tekkeler, Mezarlıklar Diyarında Bir Leylağın Ardı Sıra Kasımpaşa''dan Dolapdere''ye, Piyalepaşa''dan Kulaksız''a *Süt Kokulu Bahçelerde Slav Tekkesi *Pencereleriyle Kiliseyi Andıran Cami *Kilisede Başsız Bir Naaşı Saklayan Lahit *Sinagogda Kadınlar Mahfili ve Secde *Mezarlıklarında Tabut Görünümlü Mezarlar *Ok ve Menzil Taşları

Ötüken Neşriyat Tel:(0212) 251 03 50

 

***

Yeşilçam tadında şarkı öyküleri

Ömür Ceylan; öyküyü, şiiri ve özellikle de Türk sanat musikisini sevenler için, "Ömürlük Şarkılar / Şarkılaşan Ömürler" adlı farklı bir çalışmaya imza attı. Milyonlarca insan tarafından severek dinlenen on şaheser şarkı, aynı zamanda edebiyat profesörü olan Ömür Ceylan''ın gönül süzgecinden geçerek sarsıcı öykülere dönüştü.
"Her şarkı, kendisini severek dinleyen her gönülde, birbirinden farklı yeni öyküler kuşanır." diyen Ömür Ceylan, öykülerinde okuyucuyu Yeşilçam tadında bir zaman yolculuğuna çıkarıyor. 

Kitapta her biri bir öykü kahramanına dönüşen Kemani Tatyos, Yesari Asım Arsoy, Şükrü Tunar, Selahattin Pınar, Afife Jale, Faruk Nafiz Çamlıbel, Yusuf Nalkesen, Zeki Müren gibi büyük ustalarla birlikte okur, gazinolar ve assolistler döneminin siyah-beyaz İstanbul''unu sokak sokak dolaşıyor. Etkileyici dili ve akıcı üslubuyla bir solukta okunan öyküler, şarkılarda ölümsüzleşen büyük aşkları günümüze taşıyor. Bestekâr ve güftekârların zarif portrelerine yer verilen kitap, spotify kare kodları ile de öyküsü okunan şarkıyı aynı anda dinleme imkânı sunuyor okuyucuya.
Öyküleşen on şarkı şöyle: *Gamzedeyim Deva Bulmam *Kimseye Etmem Şikâyet *Geçti Sevdalarla Ömrüm *Ömrüm Seni Sevmekle Nihayet Bulacaktır *Ben Gamlı Hazan *Artık Bu Solan Bahçede Bülbüllere Yer Yok *Gecenin Matemini Aşkıma Örtüp Sarayım  *Sen Hep Beni Mazideki Hâlimle Tanırsın *Ahımı Hicranımı Sakladım Gizli Tuttum *Kapın Her Çalındıkça

Kesit Yayınları Tel:(0212) 512 56 33

***

HAFTANIN KİTABI:

Çöküşten kuruluşa...
-----
Tuna Serim, "Kahraman, Şehit ve Hain" adlı yeni romanında, savaşın çapraz ateşinde mücadele veren beş adamın dönüşen kaderlerini Osmanlı''dan Cumhuriyet''e uzanan bir tarih aralığında aktarıyor: Osmanlı''nın son dönemi, dev bir ülkenin çöküşü ve bitişi...

Aynı yıllarda tarih sahnesinde göze batmaya başlayan beş delikanlı... Vatanını seven, kahramanlığa aç beş genç adam... Zühtü; zorluklara aldırmadan Harbiye''ye girmiş. Yakışıklı, gözü pek ve vatanı uğruna ölmeye hazır.

Rahmi; yiğit, çekici ve savaşçı bir erkek... Korku nedir bilmiyor.

Ethem (Çerkez); doğuştan savaşçı... Tek tutkusu ordulara komuta ederek adını tarihe yazdırmak. Halil (Kut-ül Amare kahramanı Halil Paşa); nevi şahsına münhasır biri... Doğuştan kahraman. Mustafa Kemal; savaşın harlı ateşinin içinde cumhuriyet düşü kuran bir asker.

Aşklar, kıskançlıklar, maceralar, çatışmalar, kazanımlar, kayıplar ve en önemlisi de tükenmek bilmeyen umutlar...

Yıkılmış bir imparatorluktan genç bir cumhuriyet inşa etmek hiç kolay olmadı. Kahramanlar haine dönüştü bazen, hainler de kahramana...

 

Destek Yayınları Tel:(0212) 252 22 42

 

Roman olan askerlik
----
İkinci Dünya Savaşı sonrası yılları konu alan dönem tarzındaki, ilk roman kitabı "Suretler" ile büyük beğeni toplayan genç yazar Muhammet Emin Birgül, aynı tarzdaki ikinci kitabı "Gölgeler ve Tozlar" ile raflardaki yerini aldı.

40''lı yılların Diyarbakır''ında geri hizmet garnizonunda geçen bir askerlik macerasını kurgulayan Muhammet Emin Birgül, akıcı dili ve sürükleyici konusuyla dikkat çekerken önceliğinin kendi görüşünü okuyucuya dayatmak değil, karakteri yeterince iyi görüp onu okura yansıtmak olduğunu söylüyor.

 

 

 

 

 


İkinci Adam Yayınları Tel: (0216) 345 95 66

***

 

KÜTÜPHANEMDEN:

Türkiye İş Bankası''ndan İstanbul hatırası

Cumhuriyet''le yaşıt kuruluşlarımızdan olan ve Cumhuriyet gibi Ankara''da doğmuş Türkiye İş Bankası tam 76 yıl sonra genel müdürlüğünü İstanbul''a taşıdı.

Banka kendi tarihi açısından da önemli olan bu olayı kültürel bir ürünle taçlandırmak isteyince Semih Gümüş tarafından hazırlanan "Öykülerde İstanbul" kitabı ortaya çıkmış oldu. 2000 yılında Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları''ndan ilk baskısını yapan kitabın kapak deseni de yine ünlü bir sanatçıya, Bedri Rahmi Eyüboğlu''na ait.
İstanbul ile ilgili öykülerin derlendiği kitap şu sözlerle takdim ediliyor:


"İstanbul, Türk edebiyatının en önemli yaşam alanlarından biri olageldi. Yüzyıldır bin bir yüzü yazıldı ama hâlâ yazılmayı bekleyen pek çok yüzü, pek çok kişiliği var. Öykülerde İstanbul''da işte bu benzersiz zenginlikteki dünyayı insanları, doğası, semtleri ve nostaljisiyle yansıtan öyküler bulacaksınız.

Öykülerin yazarlarına gelince...

Hüseyin Rahmi Gürpınar, Ömer Seyfettin, Sait Faik Abasıyanık, Refik Halid Karay, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Nahid Sırrı Örik, Ziya Osman Saba, Orhan Kemal, Haldun Taner, Cihat Burak, Sabahattin Kudret Aksal, Zeyyat Selimoğlu, Oktay Akbal, Bilge Karasu, Demir Özlü, Füruzan, Onat Kutlar, Tezer Özlü, Mustafa Balel, Erendiz Atasü, Feyza Hepçilingirler, Işıl Özgentürk, Hulki Aktunç, Semra Aktunç, Nedim Gürsel, Feride Çiçekoğlu, Roni Margulies, Buket Uzuner, Karin Karakaşlı" 
Kısa öykülerden oluşan bu geniş hacimli kitabı bir çırpıda okuyacağınıza eminim. 

                                                                                                                                                             (Ahmet Yabuloğlu)