Beykoz kazılarında 4'ü subay, 10 gözaltı

Beykoz kazılarında 4'ü subay, 10 gözaltı

Beykoz kazılarında 4'ü subay, 10 gözaltı

ÜMRANİYE soruşturması kapsamında İSTEK Vakfı’na ait olduğu iddia edilen arazide kazılar sürüyor. Bulunan mühimmatın ardından 4’ü muvazzaf subay 10 kişi gözaltına alındı. 

Kazıdan 10 gözaltı çıktı
Ümraniye soruşturması kapsamında İSTEK Vakfı’na ait arazide başlatılan kazılar dün de sürdü. Arazide bulunan silah ve mühimmatın ardından 4’ü muvazzaf subay 10 kişi gözaltına alındı


Haber: Salim YAVAŞOĞLU
Bedrettin Dalan’ın kurucusu ve başkanı olduğu İSTEK Vakfı’na ait arazide yapılan kazıda cephaneliğin bulunmasının ardından genişletilen operasyonda, 4’ü muvazzaf subay 10 kişi gözaltına alındı. Ümraniye soruşturması kapsamında İSTEK Vakfı’nın İstanbul-Beykoz Poyrazköy’de Keçilik Mevkii’nde bulunan arazisinde polise yapılan bir ihbarla önceki gün başlatılan kazılar dün de devam etti. 

Mühimmat bulundu
Polis, mülkiyeti İSTEK Vakfı’na ait, ikinci derece askeri bölge olduğu için giriş çıkışın yasak olduğu araziye giden grayderle gitti. Kazı yapılan alanın güvenliğini asker sağlarken, ekipler, özel bir cihazla 80 dönümlük araziyi kontrol etti. Dedektörün sinyal verdiği  4 ayrı noktada iş makinesiyle kazı yapıldı. İddiaya 4 saat süren ilk kazı sonunda toprağın 1.5 metre altındaki  10 lav silahı, 10 el bombası, 10 el bombası tapası, 20 sis bombası, 250 gr. C4 plastik patlayıcı, 19 aydınlatma fişeği, 3 gösteri bombası, roketatar ve 800 adet çeşitli çapta mermi bulundu. Ara verilen kazıya dün yeniden başlandı.

Giriş izni verilmiyor
Ele geçirilen mühimmatla ilgili  4’ü muvazzaf subay 10 kişi gözaltına alındı. Bu kişilerden  2’sinin de ordudan emekli olmuş subaylar olduğu belirtildi. NTV’nin haberine göre,  subaylardan ikisi yarbay, diğer ikisi ise binbaşı rütbesinde. Bu subayların Merkez Komutanlığı’nda tutulduğu belirtildi. Arazinin askeri bölgede bulunması nedeniyle basın mensuplarının bölgeye girişine izin verilmiyor. Bu arada, soruşturma kapsamında emekli Albay Levent Bektaş’ın 2 ayrı evi de arandı, bazı belgelere el konuldu.

Askeri bölge olan arazideki kazıyı görüntülemeye çalışan gazeteciler engellendi. Ancak bazı
muhabirler yasağı delerek denizden görüntü almak istedi. Ancak SAT komandoları izin vermedi.

Orada sivil kuş bile uçamaz
Ümraniye soruşturması kapsamında hakkında yakalama emri bulunan İSTEK Vakfı Başkanı Bedrettin Dalan, aranan araziye 15 yıldır giremediklerini belirtti. Tedavi için ABD’de bulunan Dalan, Hürriyet’e yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Arazinin kullanımı son 15 yıldır fiilen askeriyede. İstek Vakfı’ndan veya herhangi bir sivil şahıs araziye girme hakkına da sahip değildir. O arazi fiilen 15 yıldır SAT komandolarının tatbikat arazisidir. Burası fiilen askeri yasak bölgedir. Kuş dahi uçamaz sivil olarak orada.” 


İSTEK Vakfı: İkinci derecede askeri bölge
Kazı çalışmalarının ardından İSTEK Vakfı tarafından yazılı bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamada, arazinin 1992’de İstek Servis A.Ş. tarafından satın alındığı, ancak askeri yasak bölge ve sit alanı olması nedeniyle hiçbir şekilde tasarruf edilemediği belirtilerek şöyle denildi: “Araziye giriş ve çıkışlar ancak komutanlığın izni ve asker nezaretinde yapılabilmektedir. Nitekim Beykoz 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 2006/428 esas sayılı dosyasıyla ilgili olarak 8 Mayıs 2008 tarihinde
yapılan keşifte de komutanlıktan izin alınıp asker nezaretinde keşif icra edilebilmiştir.Bu arazi, Milli Savunma Bakanlığı’nca 2008 yılı kamulaştırma planına alınarak kamulaştırma işlemlerine başlanılmış ve bu hususta tapu sicil müdürlüğünce kamulaştırma şerhi konulmuştur. Arazi halen Deniz Kuvvetleri SAT Grup Komutanlığı’nca eğitim alanı olarak kullanılmaktadır. Söz konusu arazi bugüne kadar İSTEK Vakfı’nın hiçbir şekilde tasarrufunda ve kullanımında   olmamıştır.”


Zir Vadisi aramalarını hatırlattı
Soruşturmanın 10. dalgasında Yarbay Mustafa Dönmez’in evinde ele geçiridiği iddia edilen kroki doğrultusunda Ankara Yenikent Zir Vadisi’de yapılan aramada çok sayıda mühimmat ele geçmişti. Tarihi Ermeni mezarlığının bulunduğu Zir Vadisi’ndeki boş bir evin bahçesindeki kuyu açılmış, arama için savcı beklenmişti. Kuyuda yapılan kazılarda 2 adet taarruz tipi el bombası, 10 el bombası gövdesi, 10 el bombası ateşleme mekanizması, 12 adet tüfek bombası, 18 adet parça dilim el bombası gövdesi, 12 adet bubi tuzaklı bomba, 12 adet bubi tuzaklı bombaya ait ateşleme mekanizması, 9 adet göz yaşartıcı bomba, 800 adet G3 mermisi bulunmuştu.

Koli koli bomba

Emniyet güçlerinin cephanelik kazısı yaptığı Ankara Yenikent Zir Vadisi’nin, geçmişte özel harekâtçıların eğitim yeri olduğu belirlenmişti. El bombalarının bir kutu   içerisindeki yumurta kartonuna dizili olduğu görüldü. Diğer mühimmatlar da ambalajlar içerisinden çıkartıldı. Yarbay Dönmez’in Sapanca’daki evinde yapılan aramalarda da 22 el bombasıyla çok sayıda silah ve mermi ele geçirilmişti.