Beyin tümörünü burundan aldılar

Beyin tümörünü burundan aldılar

Beyin tümörünü burundan aldılar

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi’nde bulunan bilim adamları, 20 hastanın beynindeki hipofiz tümörünü endoskopik yöntemle iki burun deliğinden çıkardı

Biri çocuk, diğerleri yetişkin hastaların tamamında başarılı geçen ameliyatlar hakkında, KOÜ Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Nöroşirürji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Savaş Ceylan, baş ağrısı, hormonal ve görme bozukluğu gibi rahatsızlıklara sebep olan beyin tümörlerini 12 yıldır endoskopik yöntemle aldıklarını belirtti.

Hem estetik hem kozmetik
270 kişiyi bu yöntemle ameliyat ettiklerini vurgulayan Ceylan, “Zamanla bu alanda gelişerek hipofiz bezi dışındaki bölgelerin tümörlerini de burundan girerek çıkarabilme seviyesine ulaştık.” dedi.  Tamamı başarılı geçen 20 ameliyatın sonuçlarının ABD’nin en saygın beyin cerrahisi dergilerinden JNeurosurg’da yayımlandığını kaydetti. Türkiye’de ilk kez 4 yıl önce uygulanan ameliyat artık başka klinikler tarafından da kullanılıyor. Beynin cavernous sinus bölgesine başka yöntemle ulaşılmasının zor olduğunu kaydeden ve bu ameliyatların ekip işi olduğunun altını çizen Prof. Dr. Savaş Ceylan, “Ekibim Yrd. Doç. Dr. Kenan Koç ve Yrd. Doç. Dr. İhsan Anık ile asistan grubundan oluşuyor. Yapılan ameliyatlarda hasta hem estetik hem de kozmetik açıdan avantajlıdır. Hastanede kalma süresi de çok kısadır. Bu tür ameliyat geçirenler bir sorun yoksa birkaç günde hastaneden çıkıp günlük yaşamlarına dönebilir” diye konuştu.