Ölüdeniz açıklarındaki depremin ardından ilk 18 saatte en büyüğü 5.0, en küçüğü 1.7 olan 203 deprem kaydedildi.
Van’ın Özalp ilçesinde 3.6, Kütahya’nın Simav ilçesinde ise 4.0 ve 3.6 büyüklüğündeki depremler panik yarattı.
Önceki gün saat 15.44’de Akdeniz Bölgesi ile Ege ve İç Anadolu’un güneyini sallayan 6.0 büyüklüğündeki depremin ardından, sarsıntılar devam ediyor. Gece yarısından dün saat 09.30’a kadar bölgede en büyüğü 4.4, en küçüğü ise 2 büyüklüğünde 65 deprem kaydedildi. Özellikle önceki gün saat 21.28’de meydana gelen 4.5 büyüklüğündeki depremin ardından halk geceyi dışarda geçirdi. Havaların sıcak olması vatandaşları, evlerinin önünde ve parklarda sabahlatmaya sevk etti. Depremde Ölüdeniz’deki bazı binalar ve apart otellerle Hisarönü’ndeki binaların duvarları çatladı, bazı binalarda bacalar yıkıldı. Yamaç paraşütü merkezi Babadağ’dan kopan kayalar, zirveye giden yolu kapattı. Fethiye ilçe merkezi ile bazı köylerdeki binalarla, Marmaris’te bazı köy evlerinin duvarlarında çatlaklar oluştuğu belirtilirken, kimsenin yaşamadığı harabe birkaç bina da yıkıldı. Ölüdeniz’deki deprem sonrasında hastanelerde tedavi altına alınan 64 kişiden 53’ünün taburcu edildiği bildirildi. Muğla Vali Vekili Faruk Necmi Kurt, Fethiye ilçe merkezi ve köylerde ciddi bir hasarın söz konusu olmadığını, Patlangıç Mahallesi’nde bir evde kaya düşmesi sonucu oluşan hasarla ilgili çalışma yapıldığı nı ifade etti.
Simav ve Van’da deprem
6.0 büyüklüğündeki depremin ardından dün de Muğla’da Ölüdeniz açıklarında 4.4, Van’ın Özalp ilçesinde ise 3.6 büyüklüğünde depremler meydana geldi.Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nden alınan bilgiye göre, Kütalya’nın Simav ilçesinde de saat 06.49’da 4,0 ve saat 06.51’de 3,6 büyüklüklerinde iki deprem kaydedildi. Sarsıntılar, Simav’ın yanı sıra çevresindeki Şaphane, Pazarlar, Hisarcık ve Emet ilçelerinde hissedildi. İlk belirlemelere göre can veya mal kaybına yol açmayan depremleri hisseden vatandaşlar, evlerinden ayrılarak bir süre dışarıda bekledi.
18 saatte 203 deprem
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, depremin meydana geldiği saatten itibaren geçen 18 saatlik zaman dilimi içerisinde büyüklükleri 1.7 ile 5.0 arasında değişen 203 adet deprem meydana geldiğini açıkladı.
UZMANLAR DEPREMİ YORUMLADI
Tsunami yaşanma ihtimali var
İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu Ege Bölgesi’nde son 1 ayda depremsel bir hareketliliğin söz konusu olduğunu söyledi. Gelecekte bölgede depremler yaşanabileceğini kaydeden Gündoğdu, “Bölgede tsunami yaşanma ihtimali de söz konusu. Bu ne zaman olabilir, belki 100-200 yıl sonra. Bu konuda net bir şey söylemek zor. Artçı sarsıntılar sürebilir” diye konuştu.
Artçı sarsıntılar 6 ay sürebilir
Bölgenin Yunan levhası denilen fay zonlarının etkisinde olduğunu dile getiren Prof. Dr. Şerif Baş, “Bu fay kendinden daha hafif olan Anadolu yayını altına alıyor ve deprem meydana geliyor. Bölge deprem riskinin yüksek olduğu bir yer. Daha önce depremlerin etkisiyle tsunamilerin de olduğu bir bölge. 6.0 büyüklüğündeki deprem yer bilimciler için sürpriz değil. Depremin 5.0’ı bulan artçı depremleri de olacaktır. Bu süreç 6 ay devam edebilir” dedi.
Üç bölge gergin durumda
2013 yılına kadar bölgede bu depremlerin devam edeceğini ileri süren Prof. Dr. Ahmet Ercan şöyle konuştu; “Umuyorum ki bundan sonra Ege denizinde meydana gelecek depremler karada olmasın. Çünkü Fethiye depremi denizden gelen bir deprem olduğu için can ya da mal kaybı olmadı. Ege, Kuzey ve Doğu Anadolu’da bundan sonra meydana gelebilecek depremler bizim için sürpriz olmayacak. Çünkü bu üç bölge de gergin durumda.”