Bergama’da siyanürlü altına red

Bergama’da siyanürlü altına red

Bergama’da siyanürlü altına red

89.Bergama zaferi
anıştay, Bergama’daki altın madeninin siyanür kullanılarak işletilmesine olanak tanıyan Bakanlar Kurulu kararının iptalini onayladı. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun bu kararıyla Bergama köylülerinin 15 yıl süren hukuk savaşında sona gelindi. Böylece Danıştay da başbakanlığa “Olmaz” dedi. Başbakanlık itiraz ederse, itirazı da aynı kurul değerlendirecek.

Davalar zinciri
Bergamalı köylülerin Avukatı Senih Özay ise bugüne kadar mahkemeden aldıkları olumlu sonuçların Başbakanlık tarafından uygulanmadığına dikkat çekti. İzmir Barosu, bölgeyle ilgili Çevre Bakanlığı’nca düzenlenen ÇED raporunun iptaline ilişkin İdare Mahkemesi kararının Danıştay’ca onanarak kesinleşmesinden sonra Bergama ilçesi Ovacık-Çamköy mevkisinde bulunan altın madeninin işletilmesine devam edilmesi yolundaki 29 Mart 2002 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptali istemiyle Danıştay’a dava açmıştı. Danıştay 6 ve 8. Daireleri’nin ortak heyeti, söz konusu Bakanlar Kurulu kararını iptal etmişti. Davalı Başbakanlık, bu kararın temyiz edilerek bozulmasını istemişti. Temyiz istemini görüşen Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, Başbakanlık’ın istemini reddederek, ortak heyetin iptal kararını onadı.

Hukuk uygulanmadı
Madenin kapatılması için mücadele veren avukatlardan  Arif Ali Cangı ise Bergama Ovacık’taki altın madenine ilişkin bugüne kadar devam eden hukuksal sürecin tümünün, 1997 yılında yine Danıştay 6.Dairesinin aldığı kararın idarece uygulanmamış olmasından dolayı başlı başına “hukuk tartışmasına” yol açtığını belirtti.

İzmir Bergama Ovacık’ta  bulunan altın madeninde halen üretimin sürdüğünü belirten Koza Altın İşletmeleri AŞ’nin Genel Müdür Yardımcısı Hayri Öğüt, “Yasaların gereğine uyarız” dedi.