Sözcü Gazetesi’ne konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın ısrarıyla Bakanlar Kurulu gündemine gelen ve 2016'da uygulamaya giren kalıcı yaz saati uygulamasının yıllardır milyonlarca çalışanı ve öğrencileri olumsuz etkilediğini ve enerji tüketimini artırarak milyarlarca lira israfa neden olduğunu ifade etti.
"MİLYONLAR KARANLIKTA İŞE GİTTİ"
Ağbaba, “AKP, dayatmacı bir anlayışla kış saati uygulamasını kaldırıp ‘enerjide verimlilik' iddiasıyla kalıcı yaz saati uygulamasını getirdi. Devrik Bakan Berat Albayrak'ın ısrarıyla hukuka aykırı bir şekilde yürürlüğe konulan saat uygulaması yüzünden yıllarca öğrenciler karanlıkta okula gitmek zorunda kaldı, milyonlarca çalışan karanlıkta işe gitti, 83 milyon gün yüzü görmedi.
"ENERJİDE VERİMLİLİK SAĞLAMADIĞI ORTADA"
Danıştay'ın ‘yetkisizlik' nedeniyle yürütmeyi durdurmasına rağmen, kalıcı saat uygulaması uygulandı ve içinde bulunduğumuz kış günlerinde hâlâ da uygulanmaya devam ediyor. Herkes bu uygulamadan şikâyetçi. Üstelik enerjide verimlilik sağlamadığı da gerek üniversitelerin gerek Elektrik Mühendisleri Odası'nın verileriyle de tescillendi.
“BERAT ALBAYRAK GİTTİ, ÇİLESİ BİTMEDİ”
Hanelerin elektrik giderleri, dayatılan bu uygulama nedeniyle kat be kat artmış durumda. Berat Albayrak gitti ama çilesi bitmedi. Bu uygulamadan bir an önce dönülmesi gerekiyor” dedi.
“TÜRKİYE'Yİ BU KARANLIKTAN KURTARACAĞIZ”
Kalıcı yaz saati uygulamasının biyolojik saati de olumsuz etkilediğini ifade eden CHP'i Ağbaba, “Karanlıkta uyanan, işe veya okula gitmek zorunda kalan milyonlar bu uygulama nedeniyle gün ışığından yararlanamıyor. Sağlık sorunları buna bağlı olarak artıyor ve sağlık uzmanlarının çalışmalarına göre stres hormonlarını da tetikliyor. Uyku problemleriyle birlikte buna bağlı olarak psikolojik sorunları da artırıyor.
"FATURALARDAKİ SIKINTI ORTADA"
Özellikle Covid-19 günlerinde güneşsiz, uykusuz, stresli bir gündelik yaşam, tüm toplumun sağlığını oldukça kötü etkiliyor. Kalıcı saat uygulamasının trafik kazalarının artırdığı, uluslararası görüşmeleri, yolculukların ayarlanmasını zorlaştırdığı ve en önemlisi faturalarda sıkıntılara neden olduğu da yıllardır ortada. Türkiye'yi ‘ampul' israfından ve bu karanlıktan eninden sonunda kurtaracağız” ifadelerini kullandı.
“BİR AN ÖNCE KIŞ SAATİ UYGULAMASINA DÖNÜLSÜN”
Kış saati uygulamasının hızlıca uygulanması gerektiğini belirten CHP'li Veli Ağbaba'nın kanun teklifinde şu maddeler yer aldı:
MADDE 1– 26/12/1925 tarihli ve 697 sayılı Günün Yirmi Dört Saate Taksimine Dair Kanunun 2'inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 2– Griniç’e göre otuzuncu derecede bulunan boylam dairesi bütün Türkiye Cumhuriyeti saatleri için esas alınır. Türkiye Cumhuriyeti'nde her yıl mart ayının son pazar günü saatler; saat 03.00'da bir saat ileri ve ekim ayının son pazar günü saat 04.00'da bir saat geri alınır.”
MADDE 2– 697 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“GEÇİCİ MADDE 1– Bu maddeyi ihdas eden Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte bir sonraki haftanın pazar günü saatler bu maddeyi ihdas eden Kanuna uygun şekilde düzenlenir.”
MADDE 3– Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 4– Bu kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.
Çocukları tehdit eden gizli tehlike
Hamilelik döneminde hangi testler yapılmalıdır?
Kadınlarda en sık görülen kanser türü!
Doların her seviyesini bilen ekonomist Remzi Özdemir yeni beklentisini açıkladı
ABD ambargosu Türkiye'yi ne kadar etkiler?
Nazım Hikmet'in 18 yaşında yazdığı şiirin sırrı ne?