Göreve getirilmesinden, istifa sürecine kadar tartışmaların odağındaki isim olan Berat Albayrak’ın istifasının üzerinden bir yıl geçti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı olması, yeterli ekonomi eğitimi almamış olması, sürekli açıklanan ancak ekonomiye bir katkısı olmayan Yeni Ekonomi Paketleri ve dolarla ilgili yorumlarıyla gerek vatandaşın gerekse muhalefetin eleştirdiği isimlerden biri olan Albayrak, sancılı bir sürecin ardından Instagram hesabından istifa ettiğini duyurmuş daha sonra da uzun süre ortadan kaybolmuştu.
Albayrak, Instagram hesabından yaptığı duyuruda, "Bundan sonraki süreçte artık zamanımı uzun yıllardır zorunluluktan ihmal ettiğim ve bana desteğini hiçbir zaman esirgemeyen annem, babam, eşim ve çocuklarıma ayıracağım" ifadelerini kullanmıştı.
Mesajın ardından saatlerce iktidar partisinden açıklama gelmedi. İstifanın kabul edilip edilmediği açıklanmadı. İktidara yakın medya Albayrak’ın istifa mesajını işleyemedi.
TBMM''nin 25-26 ve 27. dönemlerinde İstanbul milletvekili olan Albayrak, 64-65 ve 66. hükümetlerde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olarak görev yapmıştı.
Albayrak, cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ilk kabinesi kurulduğunda Temmuz 2018''de Hazine ve Maliye Bakanı olarak atandı.
"BİZ DOLARLA UĞRAŞMIYORUZ"
Albayrak''a son dönemde getirilen eleştiriler daha çok Türk Lirası''nın döviz kurlarına karşı keskin değer kaybından ötürü gerçekleştiriliyordu.
Albayrak Mart 2019''daki konuşmasında "Güçlü yumruğumuzu vurduk, doları 5 liraya düşürdük" derken, 2020''de döviz kurlarının Türk Lirası''na karşı yükselişiyle ilgili AKP''li milletvekillerine, "Biz dolarla uğraşmıyoruz. İstesek düşürürüz. Faizi yükseltirseniz döviz düşer. Ama bizim derdimiz bu değil" demişti.
HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI İLE BAŞLAYAN KUR KRİZİ
Berat Albayrak 2018''de yapılan seçimlerin ardından Türkiye''nin Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi''ne geçmesiyle birlikte Hazine ve Maliye Bakanı oldu. Hazine Müsteşarlığı da bu bakanlığa bağlandı.
10 Temmuz 2018''de yeni kabinenin tanıtılmasının ardından açıklanan bu karar, yatırımcılar tarafından endişeyle karşılandı.
2004''te Erdoğan''ın kızıyla evlenen Berat Albayrak''ın Hazine ve Maliye Bakanı olması, Türkiye ekonomisinin sağlığı ve Merkez Bankası''nın bağımsızlığı konularında endişeli olan yabancı yatırımcı ve uzmanları da tedirgin etti.
Kabinenin açıklanmasının ardından TL dolar karşısında yüzde 3,8 değer kaybetti.
İlerleyen haftalarda Merkez Bankası''nın faiz artırma beklentilerini karşılamaması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan''ın ABD Başkanı Donald Trump ile Pastör Andrew Brunson üzerinden yaşadığı gerilimle birlikte Dolar/TL kuru birkaç ay içinde 4,5 seviyesinden 6,5 seviyesine yükselerek rekor kırdı.
“DOLARLA MI MAAŞ ALIYORSUN?”
Bir TV kanalında "Doların yükselmesiyle endişelendiğini" söyleyen sunucuya "Dolarla mı maaş alıyorsunuz? Dolarla borcunuz mu var?" diye yanıt vermesi muhalefetin yanı sıra ekonomistler tarafından da eleştirilmesine yol açtı.
Albayrak, İran''a yönelik yaptırımları delme suçundan ABD''de hapis yatan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla''yı, cezasını çekip Türkiye''ye gönderildikten sonra 2019''da havalimanında karşılaşmıştı.
Atilla döndükten birkaç ay sonra Borsa İstanbul Genel Müdürü olmuştu.
SÜLEYMAN SOYLU İLE TARTIŞMA İDDİALARI
Öte yandan Berat Albayrak''ın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile zaman zaman gerginlikler yaşadığı iddiaları gündeme gelmişti.
İkilinin bir cenaze namazında omuz omuza çarpışması bu iddiaları körüklerken ikilinin birçok defa tartıştığına ilişkin iddialar gündeme geldi.
Son olarak organize suç örgütü lideri olduğu iddiasıyla hakkında soruşturma başlatılan Sedat Peker de ikili arasındaki gerilime ilişkin çeşitli iddialarda bulundu.
BUHAR OLAN 128 MİLYAR DOLAR
Berat Albayrak''ın Hazine ve Maliye Bakanlığı görevinden istifasının ardından gündeme getirdiği Merkez Bankası döviz rezervlerindeki 128 milyar dolarlık "erime" tartışması, gündeme geldi.
Albayrak''ın bakanlık döneminde Türkiye''nin döviz kurundaki hızlı yükselişleri dengelemek ve kuru belli bir seviyede tutmak için kamu bankaları üzerinden rezervlerden döviz satış yapma politikası uyguladığı belirtiliyor. Bu da rezervlerde erimeye yol açan bir neden olarak gösteriliyor.
TARTIŞMALARA YOL AÇAN İSTİFA
Berat Albayrak''ın bakanlığı gibi istifası da farklı açılardan tartışmalara yol açtı.
Albayrak, Instagram hesabından çok sayıda yazım hatası içeren bir istifa mektubu paylaştı ve aynı anda Twitter hesabı kapandı.
Bunun üzerine Albayrak''ın hesaplarının hacklenmiş olabileceği düşünüldü.
Fakat bir süre sonra Albayrak''ın gerçekten istifa ettiği ve paylaşımın gerçek olduğu ortaya çıktı.
Bu sefer de bir bakanın basının karşısına geçerek konuşmak yerine bir Instagram paylaşımıyla istifa etmesinin ne kadar doğru olduğu tartışılmaya başlandı.
Bütün bunlar olurken ana akım TV kanalları, gazeteler ve ajansların neredeyse tamamı Albayrak''ın istifasına dair hiçbir haber yayımladı. Bu durum sosyal medya kullanıcılarından siyasetçilere kadar geniş bir kesimin tepkisini topladı.
Albayrak’ın istifasının üzerinden 24 saati aşkın geçen zamanın ardından Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan istifaya ilişkin açıklama geldi ve Instagramdan yapılan açıklama istifa olarak değil “Görevden af talebi” olarak yorumlandı.
UZUN SÜRE ORTADAN KAYBOLDU
Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndaki görevinden istifa etmesinin ardından uzun bir süredir kameralardan uzak bir hayat yaşayan Berat Albayrak’ın nerede olduğu merak ediliyordu.
Çamlıca’da bir Cuma namazında kameralara yakalanan Albayrak, daha sonra Süleymaniye’de bir lokantada görüntülenmişti.
Eylül ayında ise Trabzonspor Galatasaray maçında locada görüntülenen Albayrak, istifasından sonra üçüncü kez kameralara yansıdı.