Beraber çürüdük biz bu yollarda

Dünyadaki ekonomik krizden etkilenmediğimizi ispatlamak için bankalarımızın ‘kârlılık’ oranlarındaki artışı gösterirken problem yoktu!.. Daha geçen sene Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Türkiye ekonomisinin iyi yolda olduğunu bankaların yükselen kâr oranlarıyla açıklıyordu...
‘Faiz lobisi’nden hiç de şikayet edilmiyordu... Diğer sektörlerde durgunluk yaşanırken, bankacılar için 2012 ‘bereket’ yılıydı... Bir yandan insanların bankalara borcu katlanmaya devam ederken, diğer yandan bankaların kâr oranı yüzde 20 artmıştı... Bankalar tarafında tablo çok parlaktı!.. Çünkü vergi listesinin ilk 10 sırasının 8’ini bankalar kapatmıştı...
Hiç şüphe yok ki Türkiye’nin finans kuruluşları için cennete dönüşmesinde ekonomi bürokrasisinin önemli bir payı vardı ve bununla âdeta gurur duyuyorlardı... Bu kârlar, global krizden etkilenmediğimizin deliliydi!..
Biz ‘borsa’ denince ‘zahire borsası’nı anlamalıydık!.. Zaten bankalar da bu kadar kârı, hububat ticaretinden, ganyan bayiliğinden veya lunapark işletmeciliğinden elde etmiş olabilirlerdi!.. Bugün ‘faiz lobileri’nin yakıp yıkıcılığından şikayetçi olduğumuza göre, demokrasi tarihimizin en uzun boylu hükümeti döneminde bu ‘olağan şüpheli faizciler’e göz açtırılmamış olmalıydı!..
Türkiye Bankalar Birliği’nin 56. Genel Kurulu’nda, Türk bankacılığının dünyada parmakla gösterilen bir başarı örneği olduğunu söylüyordu Ali Babacan... Ona göre 1 trilyon 400 milyar liralık bilanço büyüklüğüne sahip sektör, yaptığı kârı sermayeye ekliyordu ve bundan dolayı yıpratılmaması gerekiyordu... Şu sözler kendisine ait: “Türkiye’nin ekonomik istikrarının temel direklerinden birisi olan bankacılık sektörümüz algı olarak hırpalamamamız gerekiyor. Türkiye eğer kendisini farklılaştırdıysa, ekonomik krizde sağlam bir şekilde ayakta duruyorsa, bunun iki temel direği vardır. Biri sağlam ‘kamu maliyesi’, diğeri sağlam ‘bankacılık sektörü’müz. Sağlam bankacılık sektörünü her gün yıpratmak, her gün bir başka popülizm meselesi ile sektöre haksız yaklaşmak tabii ki kendi istikrarımıza da zarar verir...”
Şimdi yaşamakta olduğumuz siyasî krize neden olarak bankacıları ve ‘sıcak paracılar’ı gösterenler 11 yıldır sanki bu ülkeyi değil de Mozambik’i yönetenler!.. ‘Faizciler’in yüksek rekolteli hasadı için bu tarlayı mümbit hâle getirenler hangi hükûmetin ekonomi kurmayları acaba? Sıcak paranın Türkiye’ye gelmesi için faiz oranlarını dünya ortalamasının üzerinde tutarak, ‘cazibe merkezi’ oluşturan anlayışın bugün kimi kime şikayet etme hakkı var?
Dün, 2008 ve 2009’da yaşanan global krizden fazlaca etkilenmemiş olmamızı bankacılık ve kamu maliyesinde gerçekleştirdikleri ‘reformlar’a bağlayan Ali Babacan, bugün yaşanan olayları tıpkı Başbakan Erdoğan gibi ‘faiz lobisi’yle ilişkilendiriyor... Yine aynı Başbakan gibi “Kimdir bu lobiciler?” sorusunu isimlendirerek cevaplandırmaktan kaçınıyor, sözü ‘faizlerin yüksek olmasından istifade edenler’ şeklinde yuvarlıyor...
Madem bu ülkeye bu kadar düşmanlık yapanları biliyorsunuz, deşifre edin o zaman... ‘İki ağaç’tan öte bildiklerinizi, en azından halkla ilişkilerin gereği olarak açıklayın... Millet öğrensin kimdir bunlar ve kimin hangi uygulamalarından yararlanarak iyice şişmişler?
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın soru üzerine “Onlar kendilerini iyi biliyorlar” cevabı cevap değildir... İlkokul öğretmeninin, hatalı öğrenciyi arkadaşlarının önünde mahcup etmemek için başvurduğu bu şablon, iddialar doğruysa, bir memleketin kanını emenler için asla geçerli olamaz... Bu isim ve kurumların açıklanmıyor oluşu “Beraber çürüdük biz bu yollarda/ Beraber paslandık yağan yağmurda” uyarlamasıyla izah edilebilir mi acaba?
Herkes biliyor meselenin ‘o ağacın altı’ romantizmiyle sınırlı olmadığını... Daha önce ‘kamu maliyesi’ ve ‘bankacılık sektörü’ adı altında ‘iki sağlam direk’ diktiklerini öne sürenler açısından zor bir durum...

Yazarın Diğer Yazıları