BEBEKLER, KOKMASIN DİYE TUZLANIYOR

BEBEKLER, KOKMASIN DİYE TUZLANIYOR

BEBEKLER, KOKMASIN DİYE TUZLANIYOR

Yüzlerce kadın üzerinde yapılan araştırmadan ilginç sonuçlar çıktı. Anneler, bebekleri güzel olsun diye belini sıkı sıkı bağlıyor, sarılık olmasın diye de sarı örtüye sarıyor

Anadolu’da 400 kadın üzerinde yapılan bir araştırmada, bir çok annenin bebeklerini kokmasın ve pişik olmasın diye tuzladıkları ortaya çıktı. Cumhuriyet Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Öğretim Üyesi  Doç. Dr. Zehra Gölbaşı ve hemşire Gamze Eğri, Tokat’ta, kadınların bebek bakımına yönelik geleneksel uygulamaları hakkında araştırma yaptı. Doğum sonu dönemde bebek bakımına yönelik yapılanlar incelendiğinde en sık olarak yapılan uygulamanın, bebeğin kırkını çıkarmak (yüzde 97.8) olduğu, bunu yüzde 94.8 ile bebeğin göbeği düştüğünde yapılan geleneksel uygulamaların izlediği anlaşıldı.

Altınlı su ile yıkamak
Yeni doğan bebeklerini tuzladıklarını ifade eden kadınların bu uygulamaya neden olarak ileriki yıllarda bebeğin kokmaması (yüzde 81.6) ve pişik olmaması (yüzde 53.9) gibi gerekçeler getirdikleri belirtildi. Kadınların bebeğin sarılık olmaması için yaptıkları uygulamalar incelendiğinde ise en sık olarak bebeğin yüzüne sarı örtü örttükleri (yüzde 73.6) ve bebeği altın konulan su ile yıkadıkları (yüzde 20) saptandı. Sarılık olan bebeğe yönelik yapılan geleneksel uygulamalar arasında en sık olarak yapılan uygulamanın yüzde 40 ile bebeğe sarı bez bağlamak olduğu belirlendi. Kadınların yüzde 32.9’unun ise bebeğin sarılığının geçmesi için sarılık tekkesinden su getirip bebeği yıkadıkları ve bu suyu bebeğe içirdikleri anlaşıldı. Kadınların pişiği olan bebeğe yönelik ise zeytin yağı sürme, kahve telvesi sürme gibi uygulamaları sıklıkla yaptıkları tespit edildi. (AA)


Güzel olsun diye yüze süt sürülüyor
Bebeğin güzel olması için yapılan uygulamalar incelendiğinde, kadınlar tarafından en sık yapılan uygulamaların bebeğin başını bağlamak (yüzde 58.1), bebeğin alnını sıkıca bağlamak (yüzde 56.8), bebeğin burnunu sıkmak (yüzde 42.7) ve bebeğin belini bağlamak (yüzde 25.1) olduğu belirlendi. Ayrıca kadınların yüzde 16.2’sinin bebeğin güzel olması için yüzüne anne sütü, yüzde 7.4’ünün ise göbek kanını sürdükleri anlaşıldı.