"Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik"i yayınlayan BDDK, "Sorunlu Alacakların Çözümlenmesine İlişkin Rehber" ile "Kredi Tahsis ve İzleme Süreçlerine İlişkin Rehber" olmak üzere iki yeni rehberi de dün itibarıyla yürürlüğe aldı.
Ekonomi Reform Paketi''nde yer alan bankacılık sektörünün aktif kalitesinin artırılmasına yönelik eylemler kapsamında, bankaların sorunlu alacaklarının yönetim ve azaltım faaliyetleri olarak tanımlanan çözümleme süreci ile ilgili olarak kredi tahsis biriminden bağımsız bir çözümleme biriminin kurulması, üç yıllık sorunlu alacak yönetim stratejisi ve yıllık operasyonel planlarının hazırlanması zorunlu tutuldu.
BORÇ ALMAK KOLAYLAŞACAK
Ayrıca, bankacılık sektöründeki toplam riski Kurulca belirlenen tutarın üzerinde olan kredi müşterilerinden bankalarca alınması zorunlu belgeleri toplama yükümlülüğünün yalnızca canlı alacak olarak izlenen müşterilerden isteneceği ve bu kapsama ilk defa giren müşterilerin bağımsız denetim sürecinin başlatıldığının belgelendirilmesi kaydıyla kendilerine kredi tahsisi yapılabileceği netleştirildi.
Söz konusu yükümlülük 01.01.2022 tarihine ötelenerek kredi müşterilerine ve bankalara kolaylık sağlandı.
Rehberler ile bankaların kredi yaşam döngüsü içindeki uygulamalarına ilişkin kurumsal kapasitelerinin güçlendirilmesi, geliştirilmiş tahsis süreçleri ve etkinliği artırılmış izleme uygulamaları, bankaların sorunlu alacak yönetiminin iyileştirilmesi ve dolayısıyla banka aktif kalitesinin artırılması hedefleniyor.
KOBİ''LERİN FİNANSMANA ERİŞİMİ KOLAYLAŞACAK
Bankalara olan borçlar, borçlunun ödeme durumuna bakılarak yapılandırılacak. Bankalar alacaklarından dolayı edindikleri varlıkları 3 yıl içinde elden çıkaracak.
Kredi tahsis biriminden bağımsız bir çözümleme birimi kurulacak. 3 yıllık sorunlu alacak yönetim stratejisi ve yıllık operasyonel planlar hazırlanacak.
Bankaların kredi sınıfı değişikliklerine dair kriterler yazılı hale getirilerek denetime hazır bulundurulacak.
KOBİ''lerin teminat sorununun azaltılması için Devlet Destekli Ticari Alacak Sigorta Poliçeleri ikinci grup teminat olarak sayılacak.
Lisanslı depoculuk ile çiftçiye ve tarımsal üretimin gelişimini sağlayan elektronik ürün senetleri (ELÜS) daha yüksek teminat oranı ile dikkate alınacak.