CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi’nin oluşturduğu altılı masanın son toplantısı, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ev sahipliğinde Pazar günü gerçekleştirildi.
Cumhuriyet’in edindiği bilgiye göre, toplantıda ağırlıklı olarak parlamenter sisteme geçiş sürecinin planlaması konusu ele alındı. Partilerin kendi içlerinde yaptıkları çalışmalara liderlerin son biçimi vermesi kararlaştırılırken, bu çerçevede ilk olarak cumhurbaşkanının yetki ve yönetim usulleri belirlenecek ve kamuoyuna da açıklanacak.
İLK ÖNCE GEÇİŞ SÜRECİ NETLEŞECEK
2023 seçimleri öncesi muhalefetin cumhurbaşkanı adayının kim olacağı sorusu yanıt ararken İngiliz BBC’nin Türkçe edisyonu, Millet İttifakı''nın cumhurbaşkanı adayının belli olacağı tarih ile birlikte Ankara kulislerinden bir takım iddialar paylaştı.
Toplantıya ilişkin BBC Türkçe’ye bilgi veren bir kaynak, toplantıda somut bir takvim belirlenmemekle birlikte, ilk önce geçiş sürecinin netleşeceğini, daha sonra ise aday ve ittifak konularının ele alınabileceğini ifade etti ve şu bilgileri verdi:
- "6’lı masanın baştan beri üç tane temel hedefi var; ortak aday çıkarmak, geçiş sürecini birlikte planlamak ve birlikte yönetmek, anayasa değişikliğini sağlayacak kadar milletvekili çıkarmak."
- "Bu ortak hedefler doğrultusunda adımlar atılıyor. Toplantıda asıl konuşulan şey, geçiş sürecinin planlaması. Daha çok buna zaman ayrıldı. Çünkü biraz bu süreci bizzat liderler götürecek."
Cumhurbaşkanının yetkilerinin de bu çerçevede konuşulduğunu belirten aynı kaynak, "Yani aday olacak kişi, yetkilerinin ne olduğunu önceden bilecek, buna göre karar verecek." dedi.
"ADAY VE İTTİFAK YENİ YILDA"
"En fazla milletvekilini çıkaracak seçim işbirliği formülü" üzerinde de çalışıldığını belirten kaynak şu bilgilere yer verdi:
"Bu ikili, üçlü ittifaklar olabileceği gibi tek bir ittifak da olabilir. İttifak konusunda esnek modellemeler yapmakta hiçbir sıkıntı yok. En fazla milletvekili çıkaracak formüller diyoruz ya bunlar çalışılıyor. Aday meselesi ise en son açıklanacak konu olur. Geçiş süreci yıl sonuna kadar tamamlanır. Aday ismi ve ittifaklar ancak seçim sürecinde netleşir, eğer bir baskın seçim olmazsa, ki çok zayıf ihtimal, yılbaşından önce bu konularda netleşme olmaz.”
yenicaggazetesi.com.tr