Bayramı nasıl sağlıklı geçirebiliriz

Bayramı nasıl sağlıklı geçirebiliriz

İşte bayramı sağlıklı geçirmenin yolları

Ramazan Bayramında sağlıklı ve dengeli beslenmek için besin tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Ege Ramadanoğlu, “Bayram süresince yeterli ve dengeli beslenmek için sağlıklı beslenme tabağında yer alan süt ve süt ürünleri, et-yumurta-kurubaklagiller ile yağlı tohumlar, sebzeler, meyveler, ekmek ve tahıllar yeterli miktarlarda tüketilmeli” dedi.

Ramadanoğlu, bayram süresince yeterli ve dengeli beslenmek için, sağlıklı beslenme tabağında yer alan 5 temel besin grubunda bulunan besinlerin (süt ve süt ürünleri, et-yumurta-kurubaklagiller ile yağlı tohumlar, sebzeler, meyveler, ekmek ve tahıllar) yeterli miktarlarda tüketilmesi gerektiğine vurgu yapıt.

HANGİ GIDALARDAN UZAK DURULMALI

Bayram sabahı hafif bir kahvaltıyla güne başlanması gerektiğini dile getiren Dyt. Ramadanoğlu, şu bilgileri verdi:

“Kahvaltıda kızartma, kavurma yöntemleriyle pişirilmiş besinler yenmemelidir. Bayram ziyaretlerinde geleneksel olarak tatlı ikramı olacağından kahvaltıda şeker, bal gibi tatlı besinlerin bulundurulmaması yararlı olacaktır. Domates, salatalık, maydanoz, taze biber ve benzeri çiğ sebzeler bolca tüketilmeli, az tuzlu peynir tercih edilmelidir. Haşlanmış yumurta tercih edilmelidir. Sucuk, salam, sosis gibi yağlı besinlerden, börek ve hamur işi gıdalardan sakınılmalıdır. Ekmek olarak tam tahıllı ekmeklerin tercih edilmesi kan şekerini kontrol altında tutar ve tokluk hissi verir”

ÖĞÜN ARALARI EN AZ 2 SAAT OLMALI

Ramazan sonrasında beslenme alışkanlığımızda nasıl düzen sağlayabileceğimizden de söz eden Ramadanoğlu, “Öğün araları en az 2 en fazla 4-5 saat olacak şekilde düzenlenmelidir. Buna göre öğün sayısı 3 olarak planlanabilir. Gerektiğinde ara öğünlerde taze meyveler ya da az şekerli hoşaf/kompostolar, ayran, kefir gibi içecekler beslenme düzenine eklenebilir. Besinler iyi çiğnenmeli, yemekler hızlı yenmemelidir. Ramazan boyunca gece kalkıp sahur yemeği yemek, Ramazan’dan sonra gece yeme alışkanlığı şeklinde sürdürülmemelidir. Ramazan ayı boyunca su ve sıvı tüketimin azalmasından dolayı vücutta oluşabilen sıvı kaybının yerine konması için günde en az 2-2.5 litre sıvı alınmalı; sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlere su, ayran, az şekerli limonata, az şekerli-şekersiz komposto/hoşaf gibi sıvı gıdalar eklenmelidir” şeklinde konuştu.

HANGİ TATLILAR TERCİH EDİLMELİ

Bayramların olmazsa olmazı tatlı tüketiminde aşırıya kaçılmaması konusunda uyarılarda bulunan Dyt. Ramadanoğlu, şöyle konuştu:

“Bayram süresince mide ve bağırsak rahatsızlıkları yaşanmaması için fazla şeker ve şekerli gıdaların tüketimine dikkat edilmeli, çevrenin ısrarcı tutumlarından ve aşırı yeme eğiliminden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Özellikle Ramazan Bayramı’nda tatlı tüketimi çok isteniyorsa hamurlu, şerbetli tatlılar yerine küçük porsiyonlar halinde sütlü tatlılar, taze veya az miktarda kuru meyveler; şerbetler yerine şekersiz veya az şekerli komposto/hoşaf suları, az şekerli limonata, ayran gibi içecekler ikram edilebilir.”

TANSİYON HASTALARI DİKKAT

Diyabet, kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon gibi kronik hastalığı olanların uyguladıkları diyete bayram süresince de uymaya özen göstermelerinin altını çizen Ramadanoğlu, “Tüm bireyler özellikle de yaşlı ve tansiyon hastası olanlar çay, kahve gibi kafein içeriği yüksek içecekleri gün boyu fazla miktarda tüketmemelidir. Fiziksel aktivitenin kan şekeri ve kolesterolü azaltmaya, kilo kaybetmeye ve bağırsak hareketlerini artırmaya yardımcı olduğu unutulmamalıdır.

Yetişkinler imkânlar dâhilinde günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmelidir. Lif (posa) içeriği yüksek bu besinler aynı zamanda kan şekerinin de hızla yükselmesini engellerler. Ramazan ayı boyunca enerji harcamamak için azaltılan fiziksel aktivitenin bu dönemin sonlanmasıyla birlikte artırılması oldukça önemlidir” diye konuştu.