Bayram şekeri zehir olmasın!

Bayram şekeri zehir olmasın!

Bayram şekeri zehir olmasın!

GIDA Mühendisleri Odası, bayram öncesi vatandaşları uyardı: Açıkta satılan şeker ve çikolatalar çeşitli hastalıklara yol açabilir. Büyük tüketim artışı ve denetim azlığı, dikkatli olmayı gerektiriyor.

Bayram şekeri uyarısı
Açıkta satılan şekerlerin çeşitli hastalıklara neden olabileceğini belirten, GMO Yönetim Kurulu Başkanı Günay, vatandaşlardan bunları tüketmemelerini istedi

Gıda Mühendisleri Odası (GMO) Yönetim Kurulu Başkanı Atakan Günay, Ramazan Bayramında açıkta satılan bayram şekerlerinin çeşitli hastalıklara neden olabileceğini belirterek, vatandaşları bunları tüketmemeleri konusunda uyardı. Türkiye’de 50 bine yakın gıda üretim yeri olduğunu tahmin ettiğini dile getiren Günay, bunların hemen hemen yarısının ise kaçak olarak faaliyet gösterdiğini öne sürdü. Bayramda şeker, çikolata ve benzeri gıdaların tüketiminin yıl ortalamasının 8-10 katına çıktığını ifade eden Günay, kaçak imalathanelerde üretilen ürünlerin bayram döneminde çok düşük fiyatlarla satışa sunulduğunu anımsatarak, hangi koşullarda üretildiği bilinmeyen bu ürünlerin halk sağlığını tehdit ettiğini vurguladı.


Sokakta satılan ürünleri almayın
Tarım ve Köyişleri Bakanlığının onayladığı ürünlerin satın alınması gerektiğine dikkati çeken Günay, “Sokakta satılan şeker, çikolata ve tatlılar kesinlikle satın alınmamalı, ambalajlı ve etiketli ürünler tercih edilmelidir. Son kullanım tarihi geçmiş ürünler alınmamalıdır” dedi. Tüketicilerden güvenilir ve tanınmış markaların ürünlerini tercih etmelerini isteyen Günay,  tanınmış markaların ambalajlarının sahtesinin de yapılabileceği uyarısında bulundu. Üretim izni olmayan sağlıksız ürünlerin tüketilmesinin neden olduğu hastalıklara da değinen Günay, gerekli hijyenik koşullarda üretilmeyen şeker ve tatlıların, başta enfeksiyon hastalıkları olmak üzere zehirlenme, alerji ve daha ileri yıllarda da kanserojen etkilerinin görülebileceğini ifade etti.

Denetimler yetersiz

GMO Yönetim Kurulu Başkanı Günay, denetimlerin yetersiz olduğunu ileri sürdü. Günay, “Bırakın kayıt dışını kayıt altına almayı, kayıt altında olanlar bile yeterli sıklıkta denetlenemiyor. Herhangi bir firma, Tarım ve Köyişleri Bakanlığından üretim izni alıyor. 2 yıl boyunca o firmaya hiç gidilmiyor” dedi.


Bu çikolatalar cep yakıyor
Bayram öncesi şekerler tezgahları süslerken, kilosu 130 liraya satılan özel üretim çikolatalar ise fiyatlarıyla cep yakıyor. Kayseri’de şekerleme ve çikolata satışı yapan Çarşıbaşı Şekerleme firması sahibi Yavuz Çarşıbaşı, “Bayramda misafirlerinin ve çocukların ağızlarını tatlandırmak isteyenler için kilosu 3 liraya da bayram şekeri bulmam mümkün. Ancak, özel üretim bayram çikolatalarının fiyatı ise 130 liraya kadar çıkabiliyor” dedi. Bademli, fındık ezmeli, frambuazlı, bitter veya sütlü çikolataların fiyatları ambalaj tasarımlarına göre 60 ila 130 lira arasında değişiyor.