Baykal: Sen ben kavgası sona ermeli

Baykal: Sen ben kavgası sona ermeli

Baykal: Sen ben kavgası sona ermeli

KARS’ta halka hitap eden CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye’de kurumlar arasında ciddi çekişmeler olduğunu ifade ederek AKP’ye yüklendi: Bunlar sen-ben kavgasında birbirlerine tuzak kuruyor. Buna dur demek lazım.

Devlet işi gücü bırakmış
kendiyle uğraşıyor
Türkiye’de kurumlar arasında ciddi çekişmeler olduğunu ifade eden Baykal uyardı: Bunlar sen-ben kavgasında. Buna dur demek lazım. Devleti birbirine katacaklar.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Mayınlı arazilerin temizlermesi, irticaya karşı eylem planı belgesi ve askere sivil yargı yolunu açan yasa değişikliği sonrasındaki tartışmaları eleştirdi. Parti yöneticileriyle birlikte gittiği Kars’ta bazı belediyeleri ziyaret eden Baykal, Arpaçay Belediyesi’nin önünde vatandaşlara hitap etti. Ülkenin ekonomik ve siyasi olarak ciddi bir süreçten geçtiğini ifade eden Baykal, vatandaşın içinde olduğu sıkıntıları hükümetin görmediğini ileri sürdü.

Feneri hatırlattı
Hükümetin yolsuzluklar karşısında da gerekli duyarlığı göstermediğini belirten Baykal, Almanya’daki “Deniz Feneri” davasıyla bağlantılı soruşturmaya değindi. Türk adaletinin siyasi baskıdan kurtulduğunu, hukukun bağımsız olduğunu söylemenin mümkün olmadığını ileri süren Baykal, İstanbul’da bir hakimin “üzerimde kurumsal baskı var” dediğine dikkati çekti. “Birileri ’baskı var’ demedi diye onlara baskı olmadığını düşünebilir miyiz?” diyen Baykal, bir kişinin bile şikayet etmesinin sistemin sorgulanmasını gerektirdiğini ifade etti. Vatandaşlara son günlerde yaşanan gelişmeleri takip edip etmediklerini soran Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü:

Sorunları çözün
“Devlet işi gücü bırakmış, kendisiyle uğraşıyor. Devlet kurumları birbirine tuzak kuruyor. Birbirinin aleyhinde mücadele ediyor. Böyle şey olur mu? Devletin bütün organlarına düşen temel görev, vatandaşın sorunlarını çözmektir. Bunlar sen-ben kavgasında üstünlük sağlamak için birbirlerine tuzak kurmakla meşgul. Buna son vermek, dur demek lazım. Devletin kurumları el ele vererek milletin sorunlarını çözmeli, bu temel görevimizdir. Bıraksak bunlar devleti birbirine katacak.” 

Sofradaki somun küçüldü
Konuşmasında iktidarın ekonomi politikalarını da eleştiren CHP lideri Baykal, memleketin zor bir süreçten geçtiğini, tüm kesimlerin ekonomik sıkıntılarla boğuştuğunu ifade etti. “Sofradaki somun küçüldü ama sofrada oturan nüfus arttı. Kazanç az, masraf fazla” diyen Baykal, şöyle devam etti: “Tüm kesimlerde sıkıntı giderek artıyor. Türkiye’de üretim değil, para, sana ait olsa da olmasa da para, her şeyi çözecek zannediliyor.
Türkiye el parası ile zenginleştirilmeye çalışılıyor. Parayı çekmek için her türlü tavizi veriyorlar. Bir süre sonra o para gidince fabrikalar kapanıyor, insanlar işsiz kalıyor” diye konuştu. Başbakan Erdoğan’ın “Küresel ekonomik krizin Türkiye’yi teğet geçtiğini”, “Önemli bir durumun olmadığını” söylediğini ifade eden Baykal, ancak yaşanan gelişmelerin ve ekonomik verilerin bunun doğru olmadığını ortaya koyduğunu savundu.