Baykal: 'İktidarın siyasi iradesi yok'

Baykal: 'İktidarın siyasi iradesi yok'

Baykal: 'İktidarın siyasi iradesi yok'

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, 'Bu iktidarın maalesef terörle mücadele konusunda siyasi iradesi yok. Olabileceği konusunda da benim kanaatim yok' dedi. Türkiye'nin terörle mücadele doğrultusunda diplomatik, siyasal, birbiriyle bütünleşmiş, ciddi bir kavrama dayalı politikasının olmadığını belirten Baykal, yapılması gerekenin; soğuk, kanlı bir şekilde terörü besleyen kaynakları, o kaynakları himaye edenleri açık bir biçimde tahlil ederek, bunlara yönelik uyumlu, tutarlı bir politikanın ortaya konulması olduğunu ifade etti.


Baykal, NTV'nin canlı yayınına katılarak, soruları yanıtladı. Baykal, Şırnak'ta meydana gelen hain saldırının ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'terörle mücadelenin çok daha farklı bir şekilde sürdürüleceğine' ilişkin açıklaması hatırlatılarak, bunun bir 'sınır ötesi operasyon sinyali' olup olmadığının sorulması üzerine, Türkiye'nin terörle mücadele konusunda izlediği politikanın yetersiz olduğunu söyledi.

Türkiye'nin terörle mücadele doğrultusunda diplomatik, siyasal, birbiriyle bütünleşmiş, ciddi bir kavrama dayalı politikasının olmadığını belirten Baykal, yapılması gerekenin; soğuk, kanlı bir şekilde terörü besleyen kaynakları, o kaynakları himaye edenleri açık bir biçimde tahlil ederek, bunlara yönelik uyumlu, tutarlı bir politikanın ortaya konulması olduğunu ifade etti. Terörle mücadele sürecinde özel temsilcilik mekanizmasının oluşturulması, Irak'la antlaşma imzalanması gibi adımları da eleştiren Baykal, şöyle konuştu: 'Şu anda Başbakan yeni bir şey koyuyor Türkiye'nin önüne... 'Ben 1 ay sonra Amerika'ya gideceğim, Başkan Bush'la konuşacağım, durumu anlatacağım ve birlikte bir şey kararlaştıracağız' diyor. Çok acınacak bir tablo. Başbakan 10 gün önce Amerika'daydı, bir temas dahi kuramadı. İlla 13 kişinin dün ölmesi mi gerekiyordu? '

Türkiye'nin bir kararlılık içine girmesi gerektiğini savunan Baykal, 'Bunların hepsi ipe un serme. Bu iktidarın maalesef terörle mücadele konusunda siyasi iradesi yok. Olabileceği konusunda da benim kanaatim yok. Çünkü kuşatılmıştır bu iktidar' diye konuştu. Baykal, iktidarın sınır ötesi operasyon kararı alabileceğine inancı olmadığını da vurgulayarak, İran'ın ise benzer terör olayları karşısında kararlılık gösterdiğini ve gerekli önlemleri aldığını söyledi.

Baykal, bazı çevrelerce 'DTP'nin TBMM'de olmasının bir şans' olarak nitelendirildiği de belirtilerek, 'Sizce DTP son olaylardan sonra üzerine düşeni yapabilir mi?' sorusu üzerine, şunları kaydetti: 'Maalesef DTP, PKK ve terör faaliyeti karşısında teslimiyetçi bir çizgidedir. Tam tersine onları meşrulaştırmaya çalışan, onların düşüncelerini yansıtmaya çalışan ve hükümeti onlarla müzakere zeminine çekmeye çalışan bir uğraş içindedir.'