Baykal 7 öneri birden sundu!

Baykal 7 öneri birden sundu!

Baykal 7 öneri birden sundu!

Baykal’dan Erdoğan’a 7 öneri
Erdoğan’ın ’işsizliğe çare bul’ teklifini cevapsız bırakmayan Baykal, 7 çözüm açıkladı ve “Bunları yerine getir, uygula, her türlü desteği vereceğiz” dedi

Partisinin haftalık grup toplantısında konuşan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal,  Başbakan Erdoğan’ın “işsizliğe çare bul’teklifine yanıt verdi. Konuşmasında, ”Başbakan dinlesin 7 önerim var“ diyen Deniz Baykal, “Bu önerileri yerine getir, uygula. Biz senin siyasi hayatının bitmesini istemiyoruz. Bu önerilere de her türlü katkıyı vermeye hazırız” diye konuştu. Baykal’ın önerileri şunlar:

Anlayışını değiştir

1. Temel anlayışını değiştirmeli. Teğeti meğeti, hamdolsunu bıraksın. Bütçe gerçekçi değil yeni program yapılmalı. Büyüme enflasyon, dış açık ile finansman ne olacak bunlar gerçekçi bir şekilde hesaplanmalı.

Harcamaları kısın

2. 2007 seçimi ile bütçe tahrip edildi. Yanlış 2008’de de devam etti. Derhal harcama hedeflerini çıkarmış olduğu bütçeye göre değil, ekonominin gerçeklerine göre asgariye indirmesi gereklidir.

KDV’yi kaldırın

3. Otomobil ve dayanıklı tüketim mallarına geçici olarak 6 ay boyunca KDV’yi kaldırın. Böylece hem alımı canlandırırsınız hem de işsizlik azalır.

TL’yi koru

4. TL’nin aşırı değerlendirilmesine yönelik politikaları engelleyin ve mali politikalarda gevşemelere karşı tedbir alın. Bu piyasaların uyarılmasına neden olacak.

Fon kurulsun
5. Bankacılık sektöründe tahsili gecikmiş alacaklardaki artış bankaları ciddi bir sıkıntıya sokmuştur. Bu bankalara  bir kredi garanti fonu oluşturmalı. Ayrıca kredi yardımı yapılan şirketlere de işçi çıkarmama şartı getirilmeli.
6. Sigorta primlerini ve stopajı derhal 10 puan aşağıya indirin.  
7. İşsizlik fonunun imkanları işsizlikle mücadele için kullanılmalı.


Nasıl zengin oldun?
Konuşmasında Deniz Feneri konusuna da değinen CHP lideri Baykal, hükümetin bu konudaki tavrını eleştirdi. Parti MYK üyesi Ali Kılıç’ın dava dosyasını Almanya’dan getirdiğini hatırlatan Baykal, şöyle devam etti: “Almanya’dan dosya gelmedi diyor. Sen devletsin kimseye ihtiyacın yok ki. Şimdi de tercümesi birkaç ay sürecek. Bu ipe un sermektir. Başka bir şey değil. İnşallah bu çözülecek ama CHP iktidarında. Yolsuzluk bu değil ki sadece. Dünyanın en zengin 10 Başbakan’ından biri. Sütlüce’den başlayıp İETT’den geçip Ülker’le zengin oldu.  10 yılda nasıl oldu bu?”


Ben elbette avukatım
Konuşmasında Ümraniye soruşturmasına da değinen Baykal, “Türkiye’nin nereye doğru gitmekte olduğu sorusu kaygı verici. Nereden nereye geldik, buradan nereye gidiyoruz. Bugün yargının 7 yıl öncesine göre daha tarafsız daha etkin bir kurum olduğunu söylemek mümkün mü. Van’daki mahkeme bu dönemde yaşandı” dedi. Baykal şunları kaydetti: “Adam alındı, içerde tutuldu. Birisi dayanamadı intihar etti. Sonra herkes serbest bırakıldı. Şimdi delil yok adamı alıyorsunuz, 18 ay tutuyorsunuz, sonra delil yok diye adamı bırakıyorsunuz. Delil üretmek için mi adamı alıyorsunuz. 75 baro bir araya geldi. ”Böyle dava olmaz diye“ tepkilerini dile getirdiler. İçinde AKP’li de var. Başbakan benimle avukat - savcı tartışması yapıyor. Ben elbette avukatım. Hakkı hukuku çiğnenmişlerin avukatıyım. Ama dünyanın neresinde bir başbakanın savcılığı içine sindirdiği görülmüştür. Sen savcı olamazsın. Bir defa o savcılar Cumhuriyet Savcılarıdır o yüzden olamazsın. Ayrıca sen Başbakan’sın sana ne! Hem hakim, hem savcı, hem başbakan...”