Batum: "Gerekçenin tutarlılığı yok"

Batum: "Gerekçenin tutarlılığı yok"

Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Süheyl Batum, CHP’nin referandumun iptal başvurusuna ret kararı veren Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) açıkladığı gerekçeyi değerlendirdi.

Bünyamin Öztürk / Yeniçağ

Batum, “Açıkladıkları gerekçenin kendi içinde bile tutarlılığı yok. Okuyunca ’Ne yapalım yaptık bir kere, minareyi çalan kılıfını hazırlar’ şeklinde kaleme aldıklarını düşündüm” dedi.

YSK’nın Anayasa’yı ve kanunları görmezden gelerek AİHS’ye göre karar alamayacağına dikkat çeken Batum, bunun nedenlerini ise şöyle açıkladı: “YSK, ’Vatandaşların seçme hakları vardır, bu hak Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 1’inci ek protokolünün 3’üncü maddesinde güvence altına alınmıştır’ demiş. Anayasa ve kanunlarla çeliştiği için AİHS’yi uyguladığını belirtmiş. Bunu da anayasanın 90’ıncı maddesine dayanarak yaptığına dikkat çekmiş. Anlaşılan 298 sayılı kanunun emredici hükmünü aşmak için böyle söylemiş. Neden kanunun açık hükmüne uymadığı sorulduğunda, ’Bu bir seçme hakkıdır, seçme hakkı da sözleşme ile güvence altına alınmıştır.
Dolayısıyla 298 sayılı kanunu ileri sürerek bu hakkı sınırlayamayız’demiş. Oysa bu söylediği tamamen yanlıştır. Seçme hakkı zaten bizim anayasamızda da korunmuştur. AİHS’nin 3’üncü maddesine gitmesine gerek yok. Anlaşılan kendince kılıfuydurmaya çalışmış.”

YSK’nın açıkladığı gerekçede öne sürdüğü “tam kanunsuzluk koşulları oluşmadı” tezinin de doğru olmadığını
ifade eden Batum, tam kanunsuzluğu YSK’nın yaptığını belirtti. YSK’nın Anayasa ve yasalar varken neden
AİHS’ni örnek gösterdiği ile soruya da değinen Batum, şunları anlattı: “Çünkü bizim anayasamız seçme hakkını düzenlerken bu hakkın kanunlarla düzenleneceğini ve nasıl kullanılacağını açıkça belirtiyor.

Bu kanuna uymadığı gibi, ’Bize uymuyor ama sözleşmenin 3’üncü maddesi de bana yetki veriyor. İkisi çeliştiği için ben 90’ıncı madde uyarınca sözleşmeyi uygulamak zorundayım’ diyor. Açıkçası YSK’nın açıkladığı gerekçe hiçbir
anlam ifade etmiyor. ’Tam kanunsuzluk oluşmadı’ diye böyle saçma bir şey olabilir mi? Kanundaki açık hükümleri yok sayıyorsunuz. YSK’nın kanunu değiştirme yetkisi yoktur. Burada tam kanunsuzluk hali var. Çünkü YSK kanunlara uymamıştır. Kanunun açıkça mühürlenecek dediğini, gerek yok diyerek değiştirmek açık bir kanunsuzluktur.” Gerekçede YSK’nın 10 üyesinin duruma göre kanunlara sığındığını, duruma göre ise kanunları göz ardı ettiğine vurgu yapan Batum, “YSK’nın görevi kılıf uydurmak değildir. YSK’nın görevi seçimi eşitlik içinde düzenli ve dürüst yönetmektir” diye konuştu.

İlgili Haberler