Batı tarzı diyet aslında bir diyet türü değil; bol kalorili, bol proteinli, bol yağlı, lifli gıdalardan fakir, kızartılmış gıdalar yönünden zengin bir beslenme şeklidir. Bu beslenme biçiminde gıdalar genellikle tuz ve yağ oranı yüksek besinlerden oluşuyor.
Yeni bir araştırmaya göre, bir hafta boyunca Batı tarzı beslenmek, beyin fonksiyonlarında hafif bozulmalara neden olabiliyor ve sağlıklı gençleri aşırı yemeye teşvik ediyor.
Tıp dergisi Lancet’te yayımlanan araştırmaya göre, ‘Batı tipi beslenme’ sigara ve yüksek tansiyondan daha fazla can alıyor. Araştırmada, sigaranın ve sağlıksız beslenme koşullarının neden olduğu ölümler de karşılaştırıldı. Buna göre 2017 yılında, kötü beslenme alışkanlıkları 10 milyon kişinin ölümünden sorumlu tutulurken, sigara 8 milyon kişininin ölümüne neden oldu. Washington Üniversitesi’nden Dr. Ashkan Afshin, “Ne yiyorsak oyuz. Kötü beslenmek tüm yaş, cinsiyet ve ekonomik statüdeki insanları etkiliyor” diyerek durumun ciddiyetini açıkladı.
Kalp hastalıkları ve kalp krizine neden oluyor. Obeziteye davetiye çıkarıyor. Batı tipi beslenme beyin fonksiyonlarında hafif bozulmalara neden olabiliyor. Aynı zamanda batı tarzı beslenmede yer alan aşırı tuz kullanımı yüksek tansiyona, yanlış yağ seçimi ise kan dolaşımı tıkanıklarına sebep olabiliyor. Hafıza problemlerine yol açıyor. Batı tarzı beslenmenin ardından atıştırmalık ve çikolata gibi lezzetli yiyecekler daha arzu edilir hale gelir. Bu da daha fazla yemek yemenize yol açar.
Uzmanlar sağlıklı beslenmek için Akdeniz diyetini öneriyor.