Bataklığa saplandık

Bataklığa saplandık

Bataklığa saplandık

CHP lideri Baykal, ekonomideki perişanlığa dikkat çekti: Türkiye borç, faiz, işsizlik ve açık tablosuyla karşı karşıya. Devlet, millet borca battı, faiz bataklığına saplandı. Borç 500 milyar dolar, artık her evde bir işsiz var!


Türkiye teslim olmaz
“Humeyni bozuntusu bir Orta Doğu İslam devleti mi olmak istiyoruz?” diye soran Baykal, “Biz bunun kararını 1920’lerde, Kurtuluş Savaşı’nda aldık” dedi

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, partisinin Meclis Grup toplantısında konuştu, güncel gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Dengir Mir Mehmet Fırat’ın, Atatürk devrimleriyle ilgili “travma” tanımlamasına ilişkin tartışmaları değerlendiren Baykal, şunları söyledi: “Travma ne? Modernleşme projesi. Atatürk’ün yenileşme ve modernleşme projesi. Bu bir ’travma’ diyor. ’Bu her işin başıdır’ diyor. ’Bu travmayı bilirseniz anlarsınız’ diyor. Evet olay budur. Kimse Mir Dengir Fırat’a haksızlık yapmasın çok doğru söylemiştir. Olayın özü budur. Şimdi yaşadığımız olaylar 1920’lerde ortaya atılan modernleşme projesinin yol açtığı tepkilerin istismarı anlayışına dayanan, o tepkileri siyaseten kullanmak, o tepkiler doğrultusunda geçmişle bir rövanş arayışını sürdürme özlemleri ile beslenen bir mücadeledir bugün karşılaştığımız şey. Kimse kendisini aldatmasın. Olay budur, doğrudur.” 

Humeyni tartışmaları
Türkiye’nin birbirine girdiğini öne süren CHP Lideri Baykal, ”Atatürk-Humeyni tartışması yaşanıyor. Türkiye’de ’Müslümanlar baskı altında’ diyen Dışişleri Bakanları, Türkiye’de AKP’nin en etkili adamları, ’Bir travma Türkiye’yi bu noktalara getirdi, bunu anlamak lazım’ diyerek, geçmişe yönelik savaşın ilk işaretini veriyor“ diye konuştu. Baykal, şunları söyledi: ”Kendi tarihimizle, anayasamızla, hukukumuzla hesaplaşacağız. Kendi milletimizle, siyasetimizle hesaplaşacağız. Her şey açıkça ortaya dökülecek ve kararı öyle alacağız. Türkiye ne olmak istiyor? Çağdaş bir toplum mu olmak istiyor, yoksa Humeyni bozuntusu bir Ortadoğu İslam devleti mi olmak istiyoruz? Bunun kararını hep birlikte alacağız. Biz bu kararı Kurtuluş Savaşı’nda almıştık. 1920’lerde bu kararı almıştık. O kararı koruduk, sürdürdük. Bozmak isteyenler oldu arada onlara fırsat vermedik. Şimdi demokrasinin olanaklarını kullanarak, globalleşmenin destekleri değerlendirilerek aynı mücadele yeniden önümüze getiriliyor. Bir kez daha sınav var. Sevgili milletim, vatandaşlarım, bir kez daha biz çağdaş bir toplum olma iradesini bizde bu iradenin olmadığını zannedenlere karşı ispat etmek zorundayız. Türkiye’yi hiçbir şekilde teslim alamayacaklarını bilmeleri lazım. Her yerde bunun mücadelesini vereceğiz. “

Her evde bir işsiz var
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, geride kalan beş buçuk yıllık dönemde Türkiye’de tek başına bir iktidarın işbaşında olduğunu hatırlatarak, gelinen noktada artık bu dönemin muhasebesini yapma koşullarının ortaya çıktığını ifade etti. Baykal, sözlerini şöyle sürdürdü: ” Ekonomide, diğer alanlarda izlenen politikalar ve sonuçları ortaya çıkmıştır. Türkiye yeni bir başlangıca doğru gidiyor. Bu yeni başlangıca giderken geride kalan dönemin muhasebesinin doğru çıkarılması büyük önem taşımaktadır. Bugün Türkiye, ekonomik bakımdan borç, faiz, işsizlik ve açık tablosuyla karşı karşıyadır. Türkiye borca batmıştır. Devletiyle, milletiyle borca batmıştır, faiz bataklığına saplanmıştır. “ Beş buçuk yılda 220 milyar doların borcun 500 milyar dolara yükseldiğini dile getiren Baykal, hükümetin izlediği politikalarla beş buçuk yılda geçmiş 58 hükümetin yaptığı toplam borçtan daha fazla borçlanmaya yol açtığını bildirdi. Baykal, devletin borcunun yanı sıra tek tek vatandaşların, şirketlerin, ticarethanelerin borcunun da artığını kaydederek, ” Türkiye, AKP döneminde olağanüstü bir borç batağının içine getirilmiştir “ dedi. Bu dönemde faizlerin de yükselmesinin borç yükünü daha da artırdığını anlatan Baykal, işsizlik oranının da her geçen gün yükseldiğini, her evde bir işsiz bulunduğunu söyledi.