EMEKLİ Orgeneral Hurşit Tolon’u tahliye eden hakim Necat Ede, kurumsal olarak ciddi baskı altında olduğunu belirterek davadan çekildi. 12. Ağır Ceza Mahkemesi, Ede’nin talebini kabul etti.
Ümraniye davası şüphelisi, emekli Orgeneral Hurşit Tolon’un tahliyesine karar veren İstanbul 12’nci Ağır Ceza Mahkemesi Hakimi Necat Ede, “Baskı altındayım” diyerek davadan çekildi. Hürriyet gazetesinin haberine göre, Hakim Ede, Başkent Üniversitesi Rektörü Mehmet Haberal’ın tutukluluğuna yapılan itiraz öncesinde, bazı gazete ve internet sitelerinde, “Tolon’u tahliye eden hakim Haberal’ı da tahliye edecek” şeklinde çıkan haberlerin ardından “baskı” altında olduğunu söyleyip Ümraniye davası kapsamında kendisine görev verilmemesini istemişti. Bu haberler üzerine Adalet Bakanlığı’nın hakkında soruşturma başlattığı Ede, üzerindeki baskının bazı medya organlarında çıkan haberlerle sınırlı olmadığını öne sürdü. Ede, 12’nci Ağır Ceza Mahkemesi’ne hitaben yazdığı dilekçede, hakimlerin verdiği kararların eleştiriye açık olduğunu, iyi niyetle yapılan objektif eleştirilerin, hukuki sürecin ve hukuk devletinin yerleşmesine katkı yapacağını belirterek, bu tür eleştiriler ve basında yer alan haberlerin tek başına herhangi bir hakimin davadan çekilmesini gerektirecek nedenler olmadığını söyledi.
Tarafsızım ama...
Dilekçesinde, kurumsal olarak baskı altına alındığına vurgu yapan Necat Ede, bu durumda alınacak kararların objektif olmayacağını ifade etti. Tarafsızlığı konusunda tereddütü olmadığını kaydeden Hakim Ede, kamuoyuna mal olmuş bir davada, yargılanan kişilerin de yargının yansız ve adil olduğuna inanması gerektiğini söyledi. 12’nci Ağır Ceza Mahkemesi, Ede’nin çekilme talebini kabul etti. “Yargılanan kişilerin yargının yansız ve adil olduğuna inanması gerekir” diyen Ede, şunları söyledi: “AHİM’in bir kısım kararlarında geçtiği gibi, mahkemenin adil bir yargılama yapmış olsa bile, yargılamanın toplum üzerinde kimi ters tepkilere neden olması durumunda davadan çekilme koşulları oluşabilir.
Belgeleri sunma imkanımız yoktu
Ümraniye davasıyla ilgili baktığım başka kararlara dair baskı unsuru oluşturabilecek somut olguyu, gizli yürütülen bir soruşturmaya ilişkin TCK’nın 285’inci maddesine muhalefet etme suçunun unsurları da oluşabilir. Somut olarak buna ilişkin belgeleri sunma imkanımız da yoktur. Bu gerekçelerle CMK’un 30’uncu maddesi gereği ’Ergenekon’un faaliyeti kapsamında yürütülen soruşturmalara karar veremeyeceğim için davadan çekilmem gerektiği kanaati oluşmuştur.”
‘Delil yetersiz’ demişti
Silivri Cezaevi’nde tutukluyken rahatsızlanarak GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi’ne kaldırılan Birinci Ordu eski komutanı emekli Orgeneral Hurşit Tolon’un avukatları, tahliye talebinde bulunmuştu. Nöbetçi İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi Hakimi Necat Ede, çeşitli basın kuruluşlarınca haber yapılan belgenin fotokopisinin Hurşit Tolon’da bulunmasının tek başına delil niteliği taşımayacağına hükmetmişti. Telefon görüşmelerinin de örgütle bağını gösterecek unsur içermediğini, örgütün yaptığı iddia edilen eylemlerle Tolon arasında bağ kurulamadığına karar vermişti. Ede “kuvvetli suç şüphesinin ortadan kalkması” nedeniyle 6 Şubat’ta Tolon’un tahliyesine karar vermişti.