Başkent beşik gibi

Başkent beşik gibi

Başkent beşik gibi

BAŞKENT’İN İLÇESİ BALA’DA GÜNLERDİR SÜREN 500’Ü AŞKIN DEPREM KORKUTTU


Türkiye’nin kalbi beşik gibi
Genelkurmay Başkanlığı’ndan, bakanlıklara kadar bir çok önemli kuruluşu barındıran Ankara’da olası bir büyük depremin, ülkemiz için onarılmaz kayıplara yol açacağı belirtilerek acil önlemler alınması gerektiği ifade edildi

Türkiye’nin kalbi Ankara’nın  ilçesi Bala’da günlerdir süren 500’ü aşkın sarsıntı korkuturken, ülkemizin idare merkezinde olası bir büyük depremin, onarılmaz kayıplara yol açacağı belirtildi. Bala’da 20 Aralıktaki depremin ardından 440 kez, son depremin ardından ise şimdiye kadar 78 kez artçı deprem meydana geldiği kaydedilirken, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ilçede, deprem etkinliğini izlemek üzere 14 adet deprem istasyonu kurdu.

Ankara tehlikede

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı İsmet Cengiz, Ankara’nın  tarihsel dönemlerde önemli hasara yol açan, yakın çevresinde meydana gelen depremlerden etkilendiğini söyledi. Başken’te  acil önlemler alınması gerektiğini de belirten Cengiz, “Türkiye’nin afetlere karşı direnebilmesi ve ilerideki risklere karşı her yıl bütçenin en az yüzde 3’ünü zarar azaltma harcamalarına ayrılması gerekiyor” dedi. Cengiz. Ankara’nın kent merkezinden itibaren 70 kilometre yarı çapındaki bir alanda meydana gelebilecek 5.5 ile 120 kilometre yarıçapında meydana gelebilecek 7’den büyük depremlerin etkisinde olduğunu da belirtti.

Okullar tatil

Bala’da, 15 köyde yapılan hasar tespit çalışmasında 343 konutun ağır hasar gördüğü belirlendi. Bala ve köylerinde yaşayan  bazı vatandaşlar ise büyük tedirginlik yaşadıklarını geceleri evlerine gerimediklerini söylediler.
Öte yandan  Sofular köyü ve Afşar beldesindeki okullar 2 Ocak 2008 tarihine kadar tatil edildi.

Etkinlik alanı artıyor
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Yer ve Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Sedat İnan, sarsıntılar yaşanan bölgenin başkenti de kapsadığına dikkat çekti. İnan, “Meydana gelen depremler, etkinlik alanının özellikle son günler  içerisinde Kuzeybatı yönünde biraz daha genişlediğini göstermektedir” dedi. İnan, bölgedeki hareketliliğin aletsel veri toplama yolu ile sürekli izlenmesi ve değerlen-dirilmesi çalışmalarının TÜBİTAK ve Afet İşleri Genel Müdürlüğü uzmanlarınca sürdürüldüğünü de bildirdi.

‘Arkası gelebilir’
Kandill Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gülay Altay, Ankara’da yaşanan depremler ve artçıları için, “arkası gelebilir” yorumunu yaptı. Altay, Kurban Bayramı’nın ilk günü yaşanan 5.7 büyüklüğündeki deprem ile son yaşanan 5.5 büyüklüğündeki depremin farklı fay kırığında meydana geldiğini belirtti. Prof. Altay, “Orada bir kırık ailesi  söz konusu. Diğerlerinin de kırılmasını beklemek normal. Bu büyüklüklerdeki depremlerin arkasının gelmesi ihtimali var” dedi. 

Sürekli sallanan Bala ilçesi ve köylerindeki vatandaşların bir kısmı korkudan evlerine    giremiyor. Geceleri yaktıkları ateş başında oturarak ısınmaya çalışıyor.