Yeniçağ/Hanife Açıkalın
AKP'nin kurucularından eski Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, özünün başkanlık olduğu bir sistemin hayata geçmesi halinde Türkiye'nin etkin olmayan bir konuma sürükleneceğini ifade etti. Şener, başkanlık sistemi ile yönetilen bir Türkiye için "Tek kişinin her şeye sahip olduğu, hesap verebilirliğin ve şeffaflığın ortadan kalktığı hiçbir ülke dünyada itibarlı değildir. Dünya politikalarında etkili değildir. Bu anayasa değişikliği de Türkiye'yi bu etkinsiz konuma sürükleyecek özelliklere, niteliklere sahiptir" dedi. Ülkenin kaderini AKP'nin değil MHP'nin tavrının belirleyeceğine dikkat çeken Şener, AKP'den herhangi bir fire olmayacağını söyledi. Şener, MHP'yi başkanlık sistemine ikna edecek, motivasyon noktalarının düğümü çözeceğine işaret ederek şunları söyledi: "Sayın Cumhurbaşkanına yardımcılık verilecek yorumları yapanlar oldu. Bunların ne kadar doğru olup olmadığını bilmiyoruz. MHP'nin motivasyonunu sağlayacak noktaların ne olduğu ortaya çıkarsa daha net anlayabiliriz. Mesela paketin içinde MHP'nin öncelik verdiği şeyler olabilir. Mesela idam var mı yok mu? Onu bilmiyoruz. AKP'den fire beklemiyorum. MHP'nin tavrı belirleyecek."
HÜKÜMETSİZ OLMAZ
Ortaya çıkacak olan başkanlık sisteminin hiçbir sisteme benzer yanının olmayacağına vurgu yapan Şener, ülkenin Cumhurbaşkansız, Başbakansız, hükümetsiz, parlamentosuz, yargısız, basınsız, sivil toplumsuz olacağını, Recep Tayyip Erdoğan'ın da tek başına ülkenin tamamı olacağını kaydetti. Şener, Başkanlık sistemiyle yönetilecek Türkiye'nin özelliklerini şöyle sıraladı: "Güçlü ülke tek bir kişinin yetkilerinin çok olduğu ülke değildir. Bu güçlü bir ülke ortaya çıkarmaz. Bugün dünyada söz sahibi olan ülkeler, yönetimlerin yetkilerinin sınırlandırıldığı erkler ayrılığının güçlü olduğu, hiç kimsenin tek başına bütün yetkilere sahip olmadığı, yönetimin açık, şeffaf, denetlenebilir ve hesap verebilir olduğu ülkelerdir. Ama tek kişinin her şeye sahip olduğu üstelik hesap verebilirliğin ve şeffaflığın ortadan kalktığı hiçbir ülke, dünyada itibarlı değildir. Dünya politikalarında etkili değildir. Anayasa değişikliği de Türkiye'yi bu etkinsiz konuma sürükleyecek özelliklere niteliklere sahiptir."
YASAL OLMAYAN SINIRLAR
Şu ana kadar Cumhurbaşkanı'nın Anayasa'yı çok fazla önemsemeyerek yoluna devam etiğini anlatan Şener, "Mümkün olduğu kadar esnetiyor. Başkanlık sistemiyle yapılacak düzenlemelerle birlikte yasal sınırlarını biraz daha genişletmiş olacağı için yasal olmayan sınırları da yine eski alışkanlıklarıyla biraz daha deler geçerse hâkimiyet alanının ne kadar genişleyeceğini görebiliriz. Bu bakımdan ben bu değişikliklerin ülkenin çıkarına olacağını düşünmüyorum" dedi. Türk siyasetinin genel akışında ülke menfaatlerine odaklanmış bir siyaset görmediğinin altını çizen Şener, bu sebeple partilerde lidere itaat politikasının hâkim olduğunu bildirdi. Şener, "Memleket için 'şu iyidir' diye düşünen kaç kişi kaldı? Herkes bireysel olarak kendi konumuna, durumunun ne olduğuna bakıyor. Geleceğini kurtarmaya çalışıyor. Böyle olunca da partilerde lidere itaat ediliyor. Liderler de mikro veya makro alandaki iktidarını sürdürmeye odaklanıyor" şeklinde konuştu.