Başkandan son dakika borcu

Başkandan son dakika borcu

Başkandan son dakika borcu

Sarıyer Belediye Başkanı Yusuf Tülün, broşürlerde bitmiş olarak gösterdiği kültür merkezi için meclisten 8 milyon TL daha isteyince ortalık karıştı. 
 

İstanbul’un Şişli’den sonraki en borçlu belediyesi olan Sarıyer Belediyesi borçlarını yerel seçimlere 80 gün kala katladı. Habertürk'ün haberine göre ilçeyi karıştıran borç skandalı, Yusuf Tülün’ün Belediye Meclisi’nden bitmiş bir proje olan Demirciköy Kültür Merkezi için para istemesiyle başladı.

Başkan Yusuf Tülün, Belediye Meclisi’nin 5 Ocak’taki toplantısında, “İller Bankası’ndan teminat mektubu kullanarak yurtiçi bankalardan kredi kullanılmasına ilişkin yetki verilmesi hakkındaki başkanlık teklifi”ni sundu. Teklifin oy çokluğuyla kabul gerekçesinde, “Belediyemizin stratejik planlarından belirtilen mal ve hizmet alımları ile yatırım projelerimizin fiziki gerçekleşmelerinde karşılaşılan nakit sıkışıklığı nedeniyle İller Bankası’ndan teminat mektubu kullanarak yurtiçi bankalardan 24 ay vade ile faiz dahil 8 milyon TL’ye kadar kredi kullanılması ve bu konuda tüm işlerin yürütülmesinde Belediye Başkanı Yusuf Tülün’e yetki verilmesi bütçe ve hukuk komisyonumuzca uygun görülmüştür” denilirken, gerçek ise CHP’li üyelerin şerhinde ortaya çıktı.

TÜLÜN: ACİL PARAYA İHTİYACIMIZ VAR
Sarıyer Belediye Başkanı Yusuf Tülün, kredi arayışının doğru olduğunu söyledi. 8 milyon TL’ye kadar bir paraya ihtiyaçları olduğunu vurgulayan Tülün, bu arayışın sebebini ise düşen emlak vergisi gelirlerine bağladı. Tülün açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Projeleri tamamladık. Bu doğru ama ödemelerini yapmadık. Hak edişleri ödenmedi. Bu nedenle acil paraya ihtiyacımız var. Bu bir son dakika oyunu değil. Sadece borçlarımız ödemedeki hassasiyetimizi gösteriyoruz. Bu sene emlak vergisi gelirlerimiz yüzde 15 ile 20 oranında düştü. Bu nedenle kredi aramaya mecbur kaldık. Sadece Demirciköy Kültür Merkezi değil, bir sürü yere çok fazla borcumuz var. Uygun kredi arıyoruz. Bunu da Meclis’te uzlaşı ile çözeceğimize inanıyorum.”

HALK MENFAETLERİNE AYKIRI
Sarıyer Belediyesi Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Adnan Ayber ile Hukuk Komisyonu Üyesi Gülseren Çiçek, karara muhalefet şerhi koydular. İki üye, şerh gerekçesinde, “Yerinde yaptığımız incelemede bittiği tarafımızdan tespit edilen, ayrıca belediyenin bastırıp dağıttığı, “Sarıyer’in 5 Yılı” kitapçığında tamamlandığı yazılan Demirciköy Kültür Merkezi için borçlanmak hukuki olmadığı gibi halkı aldatmaya dönüktür. Halkın menfaatlerine aykırıdır, ayrıca bütçe kanununa da aykırıdır” dediler.

Bu durumu, Sarıyerli vatandaşlar ve AKP’li çevreler, “Başkanın zaten aday olma şansı az. Bu borçlanmanın amacı olsa olsa müteahhitlere olan borcunu ödemektir” diye değerlendirdiler.

BORÇ GELECEK YÖNETİME KALACAK
CHP Sarıyer Belediye Başkan Aday Adayı Gökan Zeybek ise, Belediye Başkanı Yusuf Tülün’ün, 2009 bütçesinin yeni belirlendiği ve seçimlere yaklaşık 2 ayın kaldığı bir dönemde Sarıyer halkının geleceği ile ilgili bu derece önemli bir karar almasının son derece yanlış olduğunu ve gelecekteki yönetimi şimdiden sıkıntıya soktuğuna dikkat çekti. Zeybek, “Meclis üyesi arkadaşlarımız ile birlikte konuyu yargıya götüreceğiz” dedi.