Kürt açılımı “güvenlik zirvesi” adı altında masaya yatırıldı
ANKARA’da ‘Kürt açılımı’ zirvesi yapıldı. Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığındaki zirveye, Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları ve ilgili bakanlar katıldı.
Başbuğ: Türk Milleti ne muhatap alır ne de affeder
Sözde açılımla ilgili Öcalan’ın muhatap alınmasına ve genel affa karşı olduklarını söyleyen şehit ailelerine Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ, net mesajlar verdi
Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, iftar yemeğinde bir araya geldiği şehit yakınları ile gazi ve ailelerine sözde Kürt açılımı konusunda 3 net mesaj verdi:
1- Dağdaki son terörist etkisiz hale getirilene kadar mücadelemiz sürecek
2- Şehitlerimizle, teröristlerin aynı kefeye konulmasını kabul edemeyiz
3- Türk Milleti, terörist başını ne muhatap alır, ne de affeder
Orgeneral İlker Başbuğ, önceki akşam yaklaşık 700 şehit yakını ile gazi ve ailelerine iftar yemeği verdi. Yemekte şehit ailelerinin sözde Kürt açılımına yönelik hassasiyetlerini dile getirmesi üzerine Başbuğ, “Dağdaki son terörist etkisiz hale getirilene kadar mücadelemize devam edeceğiz” dedi. Gazi Orduevi’nde Orgeneral Başbuğ ve eşi Sevil Başbuğ’un ev sahipliğinde verilen yemeğe kuvvet komutanları ile çok sayıda general katıldı. 2.5 saat süren yemekte Başbuğ’un konuşması sık sık alkışlarla kesildi. Orgeneral Başbuğ, ailelerin, şehit ve terörist annelerinin bir araya getirilmesine ilişkin itirazlarına şöyle cevap verdi:
Devlet izin vermez
“Akan kan dursun istiyoruz ama bu kanı kim akıtıyor ona bakmak lazım. Ülkesi için canını ortaya koyan şehitlerimizle, teröristlerin aynı kefeye konulmasını kabul edemeyiz. Bugün itibariyle 5 bin, 7 bin şehit verdik. Buna neden olanlar elini kolunu sallaya sallaya gezemez. Buna devlet izin vermez.” Orgeneral Başbuğ, açılımla ilgili Abdullah Öcalan’ın muhatap alınmasına ve genel affa karşı olduklarını söyleyen şehit ailelerine, “Böyle bir şey söz konusu değil. Türk Milleti ve TSK terörist başını ve terör örgütünü ne muhatap alır, ne de affeder” karşılığını verdi. Şehit ailelerinin acısını paylaştıklarını belirten Orgeneral Başbuğ, “Amacımız sizin acılarınızı biraz hafifletmek. Ben ve buradaki komutanların hepsi bir dönem teröristlerle mücadelede bulundu. Bizler de şehit olabilirdik. Ama bu şahadet mertebesi bizlere değil sizin evlatlarınıza nasip oldu.”
Tam kadro katıldılar
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ ve eşinin evsahipliğinde Gazi Orduevi’nde 222 şehit ailesine iftar yemeği verildi. Kuvvet Komutanları, Jandarma Genel Komutanı, EDOK Komutanı, Genelkurmay 2’nci Başkanı, Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı ve Ankara Garnizonunda görevli general, amiraller ve eşlerinin de katıldığı gecede, Başbuğ’un şehit çocuklarına ilgisi gözlerden kaçmadı.
Sözde Kürt açılımı masaya yatırıldı
Adalet ve Dışişleri Bakanlığı ile MİT’in hazırladığı raporlar değerlendirildi
Başkent Ankara’da sözde ’Kürt açılımı’çercevesinde güvenlik zirvesi yapıldı. Başbakanlık’ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki zirveye, Genelkurmay Başkanı, kuvvet komutanları ve ilgili bakanlar katıldı. ’Güvenlik toplantısı’başlığı altındaki toplantıda sözde ’Kürt açılımı’, terörle mücadele gibi konular masaya yatırıldı. İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın çalışmalarının sürdürülmesinin tavsiye edildiği Milli Güvenlik Kurulu toplantısının ardından, Adalet ve Dışişleri Bakanlıkları ile MİT’in hazırladığı belirtilen raporların da toplantıda ele alındığı bildirildi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Başkanlığı’ndaki yaklaşık 3 saat süren toplantının ardından Başbakanlık Basın merkezi’nden yapılan açıklamada, “Güvenlik toplantısında ülke genelinde iç güvenlik ve asayişin sağlanması için alınmış tedbirler gözden geçirilmiş, terörle mücadelede önümüzdeki dönemde izlenecek politikalar üzerinde durulmuştur” denildi. Saat 13.00’te başlayan toplantıya, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner, Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Aslan Güner katıldı.
Bakan Yıldız ağzını bozdu
Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, sözde Kürt sorunu açılımı konusunda endişelerini dile getirip bölünme uyarısı yapanlara hakaret etti: Bölünmeden bahsetmek en hafif deyimle geri zekalılıktır. Yılmaz, çeşitli incelemelerde bulunmak üzere gittiği Bingöl’de, gazetecilerin sorularını cevapladı. Yılmaz, bir soru üzerine Kürt açılımını eleştiren muhalefete yüklendi. Yılmaz, şunları söyledi:
Milliyetçiliğe karşıyız
“Başbakanımız defalarca açıklamalar yaptı. Demokratik açılım konusunda kararlılığımızı ortaya koyduk. Artık ’Analar ağlamasın’ diyoruz. Kardeş kavgası olmasın istiyoruz. Hakikaten bir barış, huzur, güven, ortamı olsun istiyoruz. AKP diğer partiler gibi değil. Diğer partiler belli bölgelere, belli kesimlere hitap ediyor. Fakat biz başından beri etnik milliyetçiliğe karşıyız. Hiçbir etnik anlayışın siyasi temsilcisi olmamalı. Demokratik bir ortamda bölgesel, milliyetçiliğe karşıyız diyoruz. Dini milliyetçiliğe, aşırılıkçılara karşıyız diyoruz. İşte kendisini Kürt olarak tarif eden insanlarımızın üçte ikisinin Türk akrabaları var. Etik anlamda üçte birinin ise Kürt akrabaları var. Göç olmuş bir birine girmiş evlenmişler. Şu anlamda bu ülkenin bölünmesinden, ayrılmasından bahsetmek en hafif deyimle hakikaten geri zekalı olmak demektir.” Bakan Yılmaz daha sonra Bingöl Üniversitesi kampüsünde Fen Edebiyat Fakültesi ve Rektörlük binasının temel atma törenine katıldı.
Hızla gelişiyor
Törende konuşan Bakan Yılmaz, Bingöl’ün en temel önceliklerinden birinin üniversite olduğunu söyledi. Hükümetleri döneminde, Türkiye’de üniversitesiz şehir kalmadığını belirten Yılmaz, “Bingöl Üniversitesi yeni kurulan üniversiteler arasında son derece hızlı gelişen üniversitelerden biri oldu” dedi.