Başbakanlık'tan fenerciye sürekli basın kartı

Başbakanlık'tan fenerciye sürekli basın kartı

Başbakanlık'tan fenerciye sürekli basın kartı

Almanya’daki Deniz Feneri davasında dolandırıcılıktan hüküm giyen Mehmet Gürhan’a sarı basın kartı verilmesi skandalı, gündeme bomba gibi düştü.

Gazeteciye yok ‘Fenerci’ye var!
7 gazeteciye ’Basın meslek ilkelerine uymuyorlar’diye yasak getiren Başbakanlık, Almanya’daki Deniz Feneri davasında mahkum olan Mehmet Gürhan’ın sürekli basın kartını onayladı

Başbakanlık 7 muhabirin “basın meslek ilkelerine uymadıkları” gerekçesiyle akreditasyonunu yenilemezken, Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM), skandal bir uygulamaya imza attı. Akşam gazetesinde yer alan habere göre, Basın Kartı Komisyonu, Deniz Feneri e.V davasında Almanya’da yargılanıp 5 yıl 10 ay hüküm giyen Mehmet Gürhan’a, “sürekli basın kartı” verdi. Basın Kartı Komisyonu basın kuruluşları temsilcilerinden oluşmasına karşın, dosyalar resmi makamların onayından geçirilerek Kurul’a sunuluyor ve yine Başbakanlık Bayın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün onayıyla kişilere teslim ediliyor. Kartın verilmesi için adli sicilden “temiz” raporu gerekiyor. Komisyon, başvuruda bulunan 170 gazeteciden 164’üne, yaşamları boyunca bir kuruma bağlı olmaksızın gazetecilik yapma imkanı sağlayan “sürekli basın kartı” verilmesini uygun buldu. Bu listede Yurt Haber Ajansı’ndan dosyasını veren Mehmet Gürhan da var.

Yasaklı 7 gazeteci
Yurt Haber Ajansı, Almanya’daki Deniz Feneri e.V davasında Mehmet Gürhan’ın ortak olduğu ve para aktarılan şirketler arasında gösterilmişti. Kuryelerle Türkiye’ye aktarılan 16 milyon euronun bir bölümünün Yurt Haber Ajansı’na aktarıldığı ifade edilmişti. Ajansın artık faaliyette bulunmadığı biliniyor. Başbakanlığın veto ettiği ve akreditasyonlarını yenilemediği 7 muhabirin adları ise şöyle: Ali Ekber Ertürk (Akşam), Turan Yılmaz, Hasan Tüfekçi (Hürriyet), Abdullah Karakuş (Milliyet), Veli Toprak (Vatan), Fatma Çözen (Star TV), Sultan Özer (Evrensel). Başbakanlık Sözcüsü Akif Beki, bu 7 muhabirin ’kural ihlali yaptığını’ açıklamıştı.

Kimlere verilmez
Basın Kartları Yönetmeliği’ne göre; basın kartı alacak kişilerde olmaması gereken niteliklerden bazıları şöyle:  “Ağır hapis, taksirli suçlar hariç olmak üzere beş yıldan fazla hapis cezalarından biriyle veya yayın tehdidiyle para ve menfaat temini, hırsızlık, sahtecilik, dolandırıcılık...”


Sürekli kart kararı kesinleşmemiş!
Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünden, Almanya’daki “Deniz Feneri” davasında “dolandırıcılık” suçundan hapis cezasına çarptırılan Mehmet Gürhan’a sürekli basın kartı verilmesiyle ilgili “Komisyonun basına yansıyan kararının henüz genel müdürlükçe onaylanmadığı için kesinleşmediği” bildirildi. Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, bazı basın yayın organlarının bugünkü sayılarında “Fener mahkumuna sürekli basın kartı”, “Başbakanlıktan skandal karar” gibi başlıklar altında haberler çıktığı belirtildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi: “Bu konuda takdir yetkisine sahip bulunan komisyonun kararları, genel müdürlükçe onaylandıktan sonra kesinleşir ve ilgiliye duyurulur’hükmünü içermektedir. Karar henüz genel müdürlükçe onaylanmadığından kesinleşmemiştir.”  (AA)