Bankalarda bayram tuzağı

Bankalarda bayram tuzağı

Bankalarda bayram tuzağı

Bankalardan bayram tuzağı
Gıdaya yapılan yüzde 100 zamların ardından Ramazan ayını kredi dağıtmak için fırsat olarak değerlendiren bankalar, şimdi de bayram için kampanya başlattı
Mübarek Ramazan ayında zamlarla sıkıştırılan vatandaşın yardımına koşuyor görüntüsü ile yüzde 1.35 ile 1.40 arasında faizle kredi dağıtan bankalar, bayram nedeniyle ihtiyaç kredisi faizlerini yüzde 1.30’a kadar düşürdü. Yıl sonuna doğru bilançolarındaki kredi porföyünü büyütmeyi amaçlayan bankaların bu rekabeti ucuz kredi kullanmak isteyen vatandaşları da tuzağa sevk ediyor. Bankalar konut kredisinin altında faizlerle tüketici kredisi vermeye başladı. Ancak süre kısıtlı. Birçok banka bayram kredisini 12 Ekim’e kadar veriyor. Bu tarihten sonra da faizler eski seviyelerine yani aylık yüzde 1.80’lere yükselecek.

Rekabet kurbanları

Yakınlara hediye alınacak, eş dost ziyaret edilecek. İşte tam bu noktada bayram kredileri imdada yetişti. Zaten dar boğazda olan vatandaş daha da batırılmak için rekabete kurban ediliyor. Bankalar sınır tanımıyor. Vakıfbank ve Ziraat Bankası yüzde 1.30 faiz oranı uyguluyor. Öte yandan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürü Özcan Pektaş, konut kredilerinin yeniden yapılandırılmasında, ‘piyasa şartlarının’ belirleyici olacağını bildirdi. Pektaş, konut kredileri faizinin de şu an yüzde 1,25 ile 1,30’a gerilediğini bildirdi.


Kredi alırken dikkat
* Öncelikle maaşınızı aldığınız bankanın kredi koşullarını inceleyin. Çünkü bankalar sürekli çalıştıkları müşterilerine daha rahat kredi veriyor.

*
Faiz oranlarına dikkat edin. Kredi kullanırken faiz oranı önemli bir etken olmakla beraber, tek başına yeterli değildir. Bankaların uyguladığı ücret ve komisyon kesintilerini iyi inceleyin. Bazı bankalar bu komisyonları düşük tutarken, bazı bankalar ise istihbarat, dosya ve hayat sigortası adı altında daha yüksek ücret ve komisyon kesebiliyor.

*
Bankanın kredi sürecini inceleyin. Bazı bankalar internetten ya da telefonla başvuru kabul ederken, bazılarında ise bizzat şubeye gitmeniz gerekiyor.

*
Bazı bankalar kefil istemezken, bazıları iki tane isteyebiliyor. Ama artık çoğu banka sadece maaş bordrosu ve kredi isteyenin üzerine kayıtlı herhangi bir faturayı yeterli görüyor.

*
Daha önce bayram kredisi kullandıysanız aynı bankayı tercih etmeniz sizin için daha avantajlı olabilir. Çünkü bankalar daha önce kredi kullanan ve düzenli ödeyen müşterilerine daha rahat ve sorunsuz kredi veriyor.

*
İlk kez kredi alacaksanız bankaların yıllık hesap işlem ücretlerini sorun. Çünkü kredi ödemesi için bile açılacak hesaplardan yıllık 12-80 YTL arasında kesinti yapılabiliyor.


Bankaların bayram kredisi vade ve faiz oranları
BANKA        ÜST LİMİT   VADE   FAİZ ORANI ÜCRET KOMİSYONU ŞARTLAR SON BAŞVURU
Vakıfbank     7.500 YTL   12 ay    1.30         200 YTL                Maaş unsuru      12 Ekim
İş Bankası    5.000 YTL    10 ay    1.35        120 YTL                Bordro, kefilsiz   12 Ekim
Akbank       10.000 YTL    36 ay   1.39        800 YTL                Bordro,Kefilsiz    12 Ekim
Ziraat Bankası 10.000 YTL 12 ay   1.39        300 YTL                1-2 kefil           11 Ekim
Halkbank     10.000 YTL    12 ay   1.39        210 YTL                Bir kefil             12 Ekim
TEB             5.000 YTL    12 ay   1.00         350 TL                 Kefilsiz              11 Ekim