Bangladeş'te Bağımsızlık Savaşı'na katılanların ailelerine kamuda ayrılan kontenjan oranına tepki olarak başlayan protestolar, zamanla hükümet karşıtı eylemlere dönüştü. Son üç hafta içinde yüzlerce kişi yaralanırken veya hayatını kaybederken, yaklaşık 10 bin kişi gözaltına alındı.
GÖSTERİCİLER RESMİ KONUTU BASTI
Hükümet karşıtı protestocular, Başbakan Şeyh Hasina'nın resmi konutuna baskın düzenledi. Bu esnada ordu komutanı, siyasi parti liderleriyle toplantı halindeydi.
BAŞBAKAN HELİKOPTERLE KAÇTI
Protestocular Başbakan Hasina'dan polis şiddeti için özür dilemesini, internet bağlantılarının tekrar sağlanmasını, üniversitelerin açılmasını ve gözaltına alınanların serbest bırakılmasını istiyor.
Hükümetin istifasını isteyen göstericiler, son olarak Başbakan Şeyh Hasina'nın resmi konutunu bastı. Ordu komutanı siyasi parti liderleriyle toplantı yaparken, Başbakan askeri helikopterle resmi konutundan ayrılarak güvenli bir yere geçti aktarılmıştı. Birçok kaynak Şeyh Hasina'nın istifa ettiğini bildirdi.
Bangladeş Genelkurmay Başkanı ise Başbakan Şeyh Hasina'nın kaçtığını doğruladı.
GEÇİŞ HÜKÜMETİ KURULACAK
Bangladeş ordusu, Başbakan Şeyh Hasina'nın hükümet karşıtı gösteriler nedeniyle resmi konutunu terk etmesinin ardından ülkede bir geçiş hükümeti kurulacağını açıkladı.
Bangladeş ordu komutanı General Waker-Uz-Zaman, Başbakan Şeyh Hasina Vecid'in resmi konutundan ayrılmasının ardından basına açıklama yaptı.
Yerel basına göre, ülkede geçiş hükümeti kurulacağını duyuran Waker-Uz-Zaman, gösterilerin ve şiddet olaylarının durulması halinde "sıkıyönetime gerek kalmayacağını" belirtti.
Waker-Uz-Zaman, ülkedeki şiddet olaylarında göstericilerin hayatını kaybetmesine ilişkin soruşturma yapmayı taahhüt ederek, "Tüm siyasi partilerle verimli bir görüşme gerçekleştirdikten sonra geçiş hükümeti kurmaya karar verdik. Durumu çözüme kavuşturmak için şimdi Bangladeş Cumhurbaşkanı Muhammed Şahabuddin ile görüşeceğiz" diye konuştu.
General Waker-Uz-Zaman ayrıca Dakka Üniversitesi Hukuk Bölümünden Profesör Asif Nazrul'u, öğrencilerden protestolara son vermesini talep eden bir açıklama yayımlamaya çağırdı.
SARAY YAĞMALANIYOR
Protestocular PM Residence'a girdi ve Şeyh Hasina'nın yatak odasında eğlendi. Öte yandan Başbakanlık Saray'ının yağmalandığı da görüldü.
PROTESTOCULAR İSTİFA TALEP ETTİ
Bangladeş'in çeşitli bölgelerinde protestocular 4 Ağustos'ta yeniden sokaklara çıkarak hükümetin istifasını talep etti. Sivil itaatsizlik çağrıları yapılarak "vergi ödememe ve işe gitmeme" gibi yöntemler kullanıldı. Protestocular bazı kamu binalarına saldırıp araçları ateşe verdi. 4 Ağustos'taki gösterilerde, Avami Birliği destekçileri ile protestocular arasında yaşanan şiddet olaylarında 93 kişi hayatını kaybetti.
NE OLMUŞTU?
Bangladeş'te 1971 Bağımsızlık Savaşı gazilerinin çocuklarına kamu sektöründe kontenjan ayrılması kararı sonrası protestolar başlamıştı. İçişleri Bakanı Asaduzzaman Khan Kamal, bu protestolarda 147 kişinin hayatını kaybettiğini duyurmuş, basında ise ölü sayısının 200'ü aştığı belirtilmişti.
Yaklaşık 2 bin kişi, temmuz ayında başlayan protestolarda ölenler için başkent Dakka'nın farklı bölgelerinde toplanmıştı. Polis, slogan atarak hükümeti protesto eden göstericileri kuşatmıştı. Dakka'nın Uttara bölgesinde polis ile karşı karşıya gelen protestocu öğrencilerle yaşanan çatışmalarda, güvenlik güçleri göz yaşartıcı gaz ve ses bombası kullanmıştı.
"Kamuda kontenjan kararı" protestolarında "ölüm, gözaltı, saldırı ve kayıplara" dikkat çekmek amacıyla düzenlenen gösteriler sırasında öğrencilerle güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda biri polis olmak üzere iki kişi hayatını kaybetmiş, 100'den fazla kişi yaralanmıştı.