Balkonda da yasak

Balkonda da yasak

Balkonda da yasak

İşyerlerinde merdiven boşluklarında bile sigara içilemeyecek. Kapalı alanlardaki tüm ’duman odaları’ ise kapatıldı. Sinema salonlarında sigara satışı yapılamayacak.

Sağılık bakanlığı, sigarayla ilgili önceki gün yürürlüğe giren uygulamalara açıklık getirdi. Buna göre, çalışma ortamlarının yangın merdivenlerinde, balkonlarında, merdiven boşluklarında bile sigara içilemeyecek. Tütün ve tütün ürünlerinin yataklı vagonlar da dahil, demir yolu toplu taşıma araçlarında tüketilemeyeceği, eskiden tütün ürünlerinin tüketimi için oluşturulan her türlü alanın kapatılacağı da açıklamada yer aldı. Üzerinde en çok tartışılan bazı konulara ise şu şekilde açıklık getirildi: Açık havada yapılan her türlü spor, kültür, sanat ve eğlence faaliyetlerinin yapıldığı yerler ile bunların seyir yerlerinde tütün ürünleri kullanılmayacak. Bu yerlerde özel ofis ve alanlar satın alınsa bile buralarda sigara içilmeyecek. Kültür festivallerinin yapıldığı ortamlarda, sinema salonlarında tütün ürünleri satışı yapılamayacak.

İşyerinde sürekli içmek
işgücü kaybı sayılacak
Çalışan, sigara içmek için sürekli işinden uzaklaştığı takdirde, işveren bu durumu iş gücü kaybı olarak görebilecek. Bu durumda sigara içen çalışanların zorunlu aralar diye adlandırılan çay molaları ve yemek saatini sigara içmek için kullanması uygun olabilecek. Öte yandan Sağlık, eğitim-öğretim ve kültür hizmeti veren yerler, bekleme salonlarında, tütün ve tütün mamullerinin içilmesi ise kesin yasak. (AA

Kimler ceza kesecek?
Kanuna göre yetkili kılınan kamu görevlileri, kolluk kuvvetleri, belediye zabıtaları, TAPDK, RTÜK, belediye encümeni, mahalli mülki amir ceza verebilir. Vatandaşlar yetkili kamu görevlisi, belediye zabıta görevlileri, polis ve jandarma ile cezalar konusunda, işletmeler ise işletme izni veren kurum, belediye encümeni ve mahalli mülki amir ile muhatap olacak.

Cezaevlerinde içilemeyecek
Yaşlı bakım evlerinde, ruh ve sinir hastalarının yatarak tedavi gördüğü birimlerde ve ceza infaz kurumlarının kapalı alanlarında da tütün ürünleri tüketilemeyecek. Tütün ürünleri tüketimine mahsus alanlar oluşturulabilecek. Bu alanlara 18 yaşını doldurmamış kişiler giremeyecek.

Tütün yasaklarının yürürlüğe girmesiyle bir çok taksici de uyarı  ilanları astı. 62 YTL’lik cezayı hatırlattı.

Sigara yasağının ilk cezaları
Şişli Belediyesi ekipleri, tütün ve tütün ürünlerinin kullanım alanını sınırlayan yasayı ihlal eden 17 kişiye ceza kesti. Yapılan açıklamaya göre, belediye ekiplerince yasayla ilgili olarak ilçe genelinde 356 işletmede yapılan denetimlerde sigara içen 17 kişiye ceza yazıldı.Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, uygulamanın ikinci gününde taksi duraklarında denetlemelerde bulundu. Sarıgül, taksi şoförlerini, araçlarını da kapsayan yasayla ilgili bilgilendirerek, yasağı ihlal etmemeleri konusunda uyardı. İlçedeki taksi duraklarında sigara yasağını başlatan Sarıgül, araç camlarına “Dumansız Taksiye hoş geldiniz” yazılı çıkartma yapıştırdı. (AA)

Lokantada yasak Temmuz 2009’da
Özel hukuk kişilerine ait lokantalar ile kahvehane, kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmelerde sigara yasağı uygulaması 19 Temmuz 2009’da başlayacak.