Balığı gözüne bakmadan almayın

Balığı gözüne bakmadan almayın

Balığı gözüne bakmadan almayın

Gözlerin seni ele veriyor
Balık avı sezonunun başlamasıyla birlikte tüketilmeye başlayan balığın, bayat olanının ölümlere dahi neden olabileceğine dikkat çekilerek, vatandaşlar balık alırken dikkatli olmaları konusunda uyarıldı. İnegöl Belediyesi Veteriner Hekimi Mesut Karıman, taze balığın ne kadar faydalı ise bayat balığın da o kadar tehlikeli olduğunu belirterek vatandaşlardan balıkçılardan ya da pazarlardan balık alırken dikkat etmelerini istedi. Karıman, “Taze olmayan veya uygun koşullarda depolanmayan balıkları almamak gerekir. Balık alırken gözlerinin ve pullarının parlak, solungaçlarının kırmızı olmasına dikkat edilmeli” dedi.  

Taze balığın özellikleri
l Gözbebekleri dışa dönüktür.  
l Deniz kokusu vardır  
l Solungaçları kırmızıdır.  
l Görünümü parlaktır, renk dağılımı homojendir  
l Pulları kolaylıkla birbirinden ayrılmaz.
l Parmakla bastırdığımızda sert yapıdadır 
l Karın kısmında şişkinlik olmaz.  
l Suda çöker.  
l Ağız kısmı genelde kapalıdır.  
l Doku kılçıklardan daha zor ayrılır.  
l İç dokusu daha sıkı ve şeffafdır.

 

Bunlara dikkat edin
l Gözler donuk ve matdır. İçe çökme görülür.  
l Amonyak benzeri kötü bir koku yayar. 
l Solungaçlarındaki kırmızı renk çok koyulaşmıştır 
l Görünüm parlaklığını yitirmeye başlar. 
l Renk dağılımı bozulur. 
l Pullar sabitliğini yitirmeye başlamıştır. 
l Parmakla bastırdığımızda parmağın izi kalır. 
l Karın kısmında şişkinlik olur. 
l Bayat balık suda havada kalır. 
l Ağız bölümü açılır. 
l Doku kılçıklardan kolayca ayrılır.