BAL PORSUĞU HAKKINDA 11 İLGİNÇ BİLGİ:
- Bal porsuğu adını tatlı sevgisinden alıyor,
- Koku bombası en büyük silahlarından birii
- Tam bir kazı makinesi,
- Başka yuvaları istila ediyor,
- Dünyanın en korkusuz hayvanı olarak bilinirler,
- Her şeyi ama her şeyi yiyebilirler,
- Olağanüstü bir cilde ve dişlere sahip,
- Çiftleşme dışında tamamen yalnız yaşarlar,
- Hayatlarının ilk zamanlarını kör olarak geçiriyorlar,
- Kürek, tırmık, taş veya çamuru alet olarak kullanabiliyorlar,
BAL PORSUĞU, ADINI TATLI SEVGİSİNDEN ALIYOR:
Sansargiller ailesinden olan bal porsuğunun Latince adı mellivora capensis. Pelerinli bal yiyicisi gibi bir anlama gelen bu ismi almasının ilk nedeni sırtındaki beyaz rengin bir pelerine benzetilmesi. İkinci neden ise bu canlının tatlı şeyleri gerçekten çok seviyor olması.
Bal kuşu adı verilen bir kuş türüyle ortak çalışarak bal kovanlarını çaldıkları ve bal porsuğu kovan içindeki arıları, larvaları ve balları yedikten sonra geri kalanı bal kuşunun yediği şeklinde bir rivayet var. Ancak böyle bir durum şu an için henüz gözlemlenmiş değil. Yine de bal porsuğunun tatlı sevgisi, adını belirleyecek kadar bilinen bir gerçektir.
KOKU BOMBASI EN BÜYÜK SİLAHLARINDAN BİRİ:
Kokarcaların olası bir tehlike durumunda pis bir koku sızdırarak düşmanlarını etkisiz hale getirerek kaçtıkları biliniyor. Bal porsuğunun kokarcanın saldığı pis kokudan çok daha güçlü bir koku bombası saldığı ise pek çok kişi tarafından bilinmeyen bir gerçektir.
Bal porsuğu koku yaymıyor, bir anda oldukça güçlü ve etkili bir koku bombası bırakıyor. Anüsünden çıkan bu koku o kadar etkili ki salındığı yerde uzun süre etkisini koruyor. Bu sırada bal porsuğu kolayca kaçabiliyor ya da koku ile sersemlemiş avını mideye indirme fırsatı yakalıyor.
TAM BİR KAZI MAKİNESİ:
Bal porsuğunun uzun ve güçlü pençeleri vardır. Genel olarak yaşadığı yerler olan Afrika, Güneybatı Asya ve Hindistan bölgesinde toprağı, ağaç gövdelerini, termit yuvalarını hatta beton zemini bile kazarak, dakikalar içinde kendine bir alan açtığı biliniyor.
Kazı yapmak bal porsuğu için hem bir eğlence hem de hayatta kalma mücadelesi. Herhangi bir tehlike durumunda kazarak kendini toprağın altına ya da bir ağacın içine gizliyor. Aynı şekilde kazdığı zaman ortaya çıkan küçük böcekler de en büyük besinlerinden bir tanesi olarak görülüyor.
BAŞKA YUVALARI İSTİLA EDİYOR:
Madem o kadar iyi kazıyor, kendi yuvasını da kendi yapıyordur diye düşünebilirsiniz ancak durum hiç de öyle değil. Bal porsuğu, başka canlıların yuvalarını istila ederek buraları otel gibi kullanıyor. Domuzların, tilkilerin ve firavun farelerinin yuvalarını sık sık istila ederek buralarda uyuduğu ve oldukça da rahat ettiği biliniyor.
''''DÜNYANIN EN KORKUSUZ HAYVANI''''
En ağır hali 15 kilo, en uzun hali ise 75 cm olan bal porsuğu, her şeye rağmen o kadar gözüpek bir canlı ki Guinness Rekorlar Kitabı''nda "World''s Most Fearless Creature" yani ''''Dünyanın En Korkusuz Hayvanı'''' olarak kabul edilmiş durumda. Bal porsuğunun sırtlan, aslan, leopar ve piton gibi yırtıcılara bile saldırdığı görülmüştür.
HER ŞEYİ AMA HER ŞEYİ YİYEBİLİRLER
Bal porsuğu bir omnivor yani hepçildir. Bunun anlamı et ya da ot gözetmeden bulduğu tüm besinleri tüketmesidir ama tüm besinler derken gerçekten “her şeyi” kastediyoruz. Memeli canlılar, kuşlar, sürüngenler, larvalar, böcekler, meyveler, bitkiler, kökler, yumurtalar, leşler ve dahası zehirli yılanlar. Evet, bal porsuğu yılan zehrine karşı dayanıklıdır.
OLAĞANÜSTÜ BİR CİLDE VE DİŞLERE SAHİP:
Bal porsuğu tam 6 milimetre, yani dünyadaki pek çok hayvandan daha kalın bir deriye sahip. Üstelik bu deri lastik gibi bir şey olduğu için bal porsuğu derisi içinde hareket edebilir. Örneğin bir yırtıcının çeneleri arasına girdi ve çaresiz durumda. Hemen derisi içinde kendini döndürerek yırtıcıya saldıracağı bir pozisyona geçiyor.
Yırtıcının çenesinde saldırı pozisyonu aldığı zaman devreye güçlü pençeleri ve olağanüstü dişleri giriyor. Bal porsuğunun dişleri o kadar güçlüdür ki bir kaplumbağanın kabuğunu bile kolayca kırabileceği biliniyor.
YALNIZ KOVBOY BAL PORSUĞU:
Bal porsuğu yalnız gezer, yalnız uyur, yalnız avlanır, yalnız yer ve genel olarak yalnız ölür. Yani tam bir yalnız kovboydur. En fazla çiftleşmek için bazen bir karşı cins ile bir araya gelir ama çiftleşme bitince ayrılırlar. Baba bal porsuğu yavrularını umursamaz, bir aile yapıları yoktur.
HAYATLARININ İLK ZAMANLARINI KÖR OLARAK GEÇİRİYORLAR:
Dişi bal porsuğu çiftleşip dağıldıktan sonra yaşadığı 6 ile 8 hafta arasında değişen gebelik süresi sonunda doğan yavrusuna 12 ile 22 ay arasında değişen bir süre boyunca bakar. Bal porsuğu genel olarak tek bir yavru dünyaya getirir.
Yılın herhangi bir zamanı doğum yapabilen anne bal porsuğunun yavrusuna bu kadar uzun süre bakmasının nedeni, bal porsuğu yavrularının tamamen kör olarak doğmaları ve bir süre bu şekilde hayatlarına devam etmeleridir.
ALET KULLANABİLİYOR:
Daha ne yapacak diye sorduğumuz her an yeni bir yeteneği ile karşımıza çıkan bal porsuğu alet de kullanabiliyor. Güney Afrika’da bulunan Moholoholo Yaban Hayat Rehabilitasyon Merkezi''nde yaşayan bir grup bal porsuğunun kaçmak için kürek, tırmık, taş ve çamur kullandığı açıkça görüldü.
YİNE DE KORKMANIZ GEREKEN BİR HAYVAN DEĞİL:
Derisi kalın, pençeleri uzun, dişleri güçlü ama yine de düşündüğümüz kadar saldırgan hayvanlar değiller. Özellikle insanlardan hemen kaçıyorlar. Yalnızca herhangi bir tehlike hissetikleri zaman saldırıyorlar. Ülkemizde yaşamıyor olsalar da bir seyahat sırasında bir bal porsuğu ile karşılaşırsanız, çok yaklaşmadan güvenle yanından geçip gidebilirsiniz.