Dünya gazetesinden İbrahim Ekinci'nin haberine göre salgın etkisi nisan ayı teşvik verilerine yansıdı. Hem proje sayısında hem de öngörülen yatırım tutarında büyük düşüş oldu. Otomotiv gibi bazı sektörlerde düşüş daha yüksek boyutta. Nisan verilerinde meyve – sebze yatırımlarındaki artış dikkat çekiyor. 4 şirketin 560 milyon liralık yatırımı geliyor.
Bakanlığın açıkladığı listeye göre nisanda 11.1 milyarlık yatırım öngören 552 proje için teşvik alındı. Bir önceki ay bu rakam 814 proje, 18.1 milyarlık yatırımıydı.
Mart ayı salgın beklentisi nedeniyle şirketlerin proje teşvik başvurularını öne aldıkları bir aydı. Bu yüzden rakamlar dolar bazında normal dönemlere (4 milyar dolar) göre çok düşük (2.9 milyar dolar) ancak TL bazında yüksek geldi.
Nisan ayı salgının en etkili olduğu aydı. Bu nedenle de ocak, şubat, mart, nisan olarak bakıldığında yatırımların dip yaptığı ay oldu denilebilir. 11.1 milyar TL’lik yatırım, dolar bazında 1.6 milyara denk geliyor. Bu rakam ocakta 2.452 milyon, şubatta 2.122 milyon, martta 2.887 milyon dolardı. Bu trende göre mayıs ayında da teşvik verilerinin düşük gelmesi muhtemel.
MEYVE- SEBZEDE ARTIŞ
Salgın nedeniyle büyük turist kaybına uğrayan turizm sektöründe otel yatırımlarının da genel düşüş etkisi görülse de yine de önemli otel, konaklama yeri yatırımları dikkat çekiyor. Yatırımlardan en çok pay alan sektörler sıralamasında enerji, depolama, tekstil, meyve-sebze işlemeden sonra 5’inci sırada turizm var.