Bakanı kızdırdılar!

Bakanı kızdırdılar!

Bakanı kızdırdılar!

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin,  Ümraniye Davası’na bakan özel yetkili mahkeme için 3 yeni savcı görevlendirilmesiyle ilgili yandaş medyada çıkan haberlere sert çıktı: Savcılarımız arasında ayrım yapılmasını yargıya saygısızlık sayıyorum.

Savcı ayrımı yapmak yargıya saygısızlık 
Adalet Bakanı, Ümraniye davası için 3 yeni savcı daha atanmasıyla ilgili spekülasyonlara sert çıktı: Savcılarımız arasında ayrım yapılamaz

Haber: Macit SOYDAN
Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin,  Ümraniye davasına bakan özel yetkili mahkeme için 3 yeni savcı görevlendirilmesiyle ilgili yandaş medyada yer alan haberlere sert çıktı. Şahin, savcılar arasında ayrım yapılmasını bağımsız yargıya saygısızlık olarak nitelendirdi. TBMM’de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Şahin, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının özel yetkili mahkeme için 3 savcı görevlendirilmesi talebinin Adalet Bakanlığınca da uygun görüldüğünü söyledi.

Davayı etkilemez
Öncelikle hakim ve savcılara güvenilmesi gerektiğini belirten Şahin, “Onlar, adaletin gerçekleşmesi için ellerinden geldiği kadar Türk yargısına hizmet ettikleri gibi bundan sonra da üstlenecekleri her görevde aynı performansı göstereceklerdir. Farklı yorumlar yapmayı isabetli bulmuyorum.” dedi. Bakan Şahin, “savcılar arasında kıdem söz konusu olacak mı” sorusuna da “O kadar çok yorum yapılıyor ki yargı mensuplarının aklının köşesinden geçmeyen hususların kamuoyunda tartışılıyor olması, görüşler ileri sürülmüş olması, herhalde Türkiye’nin içinden geçtiği şu süreçte yeni bir durum olsa gerek” yanıtını verdi. Şahin, söz konusu savcı atalamalarının davanın seyrini etkileyebileceği yönündeki bir soru üzerine şunları söyledi: “Böyle bir şey olabilir mi? Tüm savcılarımız hukuk sınırları içinde hareket eder, eldeki delil durumuna göre, bilgilere, belgelere göre yargılama işi yapar. Savcılarımızın arasında bir ayrım yapılmasını, (şu şu görüşte, bu bu görüşte, acaba şu şöyle mi davranır) diye değerlendirilmesini doğrusu yargıya saygısızlık sayıyorum.”  Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, CHP’nin, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kuruluna Savcı Zekeriya Öz ile ilgili inceleme başlatılması yönünde başvuruda bulunduğunun anımsatılması üzerine, böyle bir başvurunun henüz kendilerine intikal etmediğini söyledi. Şahin, daha önce de buna benzer başvuruların geldiğini, bütün başvuruları incelettiklerini bildirdi.

İŞTE O SAYGISIZLAR!
Ümraniye davası için  HSYK’nın 3 yeni savcı ataması yandaş medyayı endişelendirdi. Kurulun Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz’ü değiştirmek yerine daha kıdemli savcılar atayarak etkisiz kılacağı iddia edildi

ZAMAN
Savcı ataması kafaları karıştırdı
Zaman gazetesi, “HSYK’nın yaptığı 3 savcı ataması kafaları karıştırdı” başlığıyla manşete taşıdığı haberinde şunları yazdı: “Atamanın Ergenekon sanıklarından İşçi Partisi lideri Doğu Perinçek’e yakın Aydınlık Dergisi’ndeki ’HSYK’ya çağrı: Soruşturmaya gerçek savcıları atayın’ başlıklı haberin iki hafta sonrasına denk gelmesi kafaları karıştırdı. Hukukçular, HSYK’nın yaptığı atamayı, YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu ve eski Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu’nun açıklamalarının ardından gerçekleşmesini dikkat çekici buldu.”  


BUGÜN
Ergenekon’un ‘Öz’üne darbe

Bugün gazetesi de, Ergenekon soruşturmanın başındaki isim olan Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz’ü devre dışı bırakmak amacıyla ortaya atılan “Büyük Ağabey” formülünün uygulamaya geçirildiğini yazdı. Haberde, “Savcılar Rasim Işıkaltın ile Kasım İlimoğlu ve Mustafa Çavuşoğlu Beşiktaş’taki Cumhuriyet Savcılığı’nda görevlendirildi. Öz’den daha kıdemli olduğu belirtilen Cumhuriyet Savcısı Işıkaltın, soruşturmada en etkili isim haline geldi” denildi.


TARAF
HSYK’dan savcı operasyonu

AB yanlısı yayınlarıyla bilinen Taraf gazetesi, “Ergenekon’a 3 yeni savcı, iki yeni dosya” başlığıyla verdiği haberde, HSYK’nın Ergenekon soruşturmasını sürdüren İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliği emrine 3 yeni savcı daha görevlendirdiğini yazdı. ’HSYK’dan savcı operasyonu’ yorumuyla verilen haberde, savcılardan Rasim Işıkaltan’ın, belediye başkanlığı döneminde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı sorgulayan isim olduğuna dikkat çekildi.


YENİ ŞAFAK
Soruşturmada savcı sayısı 7’ye yükseldi

Yeni Şafak gazetesi de Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun, Ergenekon soruşturmasına biri 1. dereceden 3 savcı atadığını yazdı. “ Yeni savcılarla birlikte Ergenekon soruşturmasını yürüten savcı sayısı 7 oldu” ifadesine yer verilen haberde şöyle denildi: “Geçici yetki ile görevlendirilen savcılardan Rasim Işıkaltın’ın sicilinin ’1. derece’ olduğu öğrenildi. Işıkaltın’ın Ergenekon soruşturmasında görevlendirilmesi durumunda, Savcı Zekeriya Öz’ün devre dışı kalacağı ileri sürüldü.”