Bakan Şahin'e zor sorular

Bakan Şahin'e zor sorular

Bakan Şahin'e zor sorular

Mehmet Ali Şahin’e Ümraniye sorgusu!
Adalet Bakanlığı’nın bütçesinin ele alındığı Plan ve Bütçe Komisyonu’nda muhalefet milletvekilleri Bakan’ı bombardımana tuttu

Haber: Selda Öztürk KAY
Türkiye Büyük Millet Meclisi, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen 2009 yılı Adalet Bakanlığı ve bağlı kuruluşlara ait bütçe görüşmelerine “Ümraniye” davası damgasını vurdu. Komusyonda milletvekilleri, Bakan Mehmet Ali Şahin’e Ümraniye davasında yaşanan hukuk ihlallerine karşı Adalet Bakanlığı’nın aldığı tedbirleri ve herkese bir aydan önce verilmeyen raporların Hüseyin Üzmez’e bir günde nasıl verildiğini sordular. DSP milletvekili Harun Öztürk, Ümraniye davası ile ilgili, “Hakkında gizlilik kararı alınmış bir davanın hazırlık soruşturması sürerken davaya ilişin bazı bilgi ve belgeler bazı medya mensuplarına servis yapılmaktadır. Bakanlığın bu konuda neler yaptığını merak ediyoruz” diye konuştu.

Kamu vicdanı yaralandı
Ümraniye davasına ilişkin iddianamenin geç yazıldığını, sonradan tutuklanan sanıklara ilişkin ise soruşturmanın devam edip iddianamelerinin yazılmadığını kaydeden Öztürk, tutuklananların neyle suçlandıklarını bilmediklerini, cezaevlerinde hastalandıklarını belirtti. Öztürk, 14 yaşındaki bir kız çocuğuna cinsel tacizde bulunduğu iddiasıyla tutuklandıktan sonra Adli Tıp Kurumu’ndan gelen rapor sonrası serbest bırakılan Hüseyin Üzmez’e ilişkin de sorular yöneltti. CHP milletvekili Bülent Baratalı da hakkında gizlilik kararı alınan bir soruşturmanın yazılı ve görsel basında yer alması, başı ve sonu olmayan Ümraniye soruşturmasında kamu vicdanının yara aldığını kaydetti.

Mehmet Ali Şahin komisyonda Ümraniye davası ile ilgili eleştiri yağmuruyla karşılaştı.


Deniz Feneri ile noterlik yıprandı
CHP milletvekili Mustafa Özyürek de Ümraniye davası ile ilgili eleştirilerin ardından Bakan’a Deniz Fener’i ile ilgili sorular yöneltti. Özyürek Bakan şahin’e şunları sordu: “Deniz Feneri davası Almanya’da karara bağlandı. Esas faillerin Türkiye’de olduğu kararda yazıldı. Bu konuda çok geç hareket edildi. Sayın Bakan, ’Almanya’ya savaş mı açalım?’demişti. Almanya’ya savaş açmayın. Dosyanın peşinde olduğunuzu hissettirin yeterli. Şu anda Almanya’da olan bir suçluya vekalet Türkiye’den vekalet verildiği kanıtlandı. Vekalet veren noter, halen sözleşmeleri tasdik etmeye devam ediyor mu? Güven kurumu olan noterlik yıprandı. ’AKP den yana olanlar ceza almazlar’düşüncesi yerleşirse adalet o zaman çöker. Adli emanete ait paralar ve bakanlık personel maaşları Vakıfbank’a yatırılıyor. Bu konuda bankadan promosyon alınıyor mu? Acaba, Vakıfbank, Sabah grubuna kredi verdiği için mi böyle bir anlaşma imzalandı? Bu konunun, adli emanet paralarının Vakıfbank’a yatmasında etkisi oldu mu? Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesi çok tartışılıyor. Bu kanun çıktıktan sonra kaç dosya ile ilgili izin verildi? İzin verirken hangi kriterleri dikkate alıyorsunuz?”