Binlerce kişiyi ilgilendiren 3600 ek gösterge toplantısının ilki yapıldı.Bakan Bilgin, kamu çalışanlarının 3600 ek gösterge düzenlemesiyle ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında düzenlenen ilk komisyon toplantısına başkanlık yaptı.
3600 ek gösterge meselesini Memur-Sen ile yaptıkları toplu sözleşmeyle kayıt altına aldıklarını anımsatan Bilgin, böylece konunun temenni olmaktan çıktığını söyledi. Bakanlık bünyesinde bugüne kadar konuyla ilgili teknik çalışmalar yürüttüklerini vurgulayan Bilgin, konunun bakanlıklarının yanında Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı gibi bazı kamu kurumlarını da ilgilendirdiğine değindi.
Kamuda çalışan herkesin 3600 ek gösterge sorununun çözümüne ilişkin beklentileri olduğuna dikkati çeken Bilgin, meseleyi sosyal paydaş olan sendikaların da yer alacağı komisyonda ele alacaklarını aktardı.
Bakan Bilgin, 3600 ek gösterge konusunun çalışanlar açısından önemine işaret ederek, şöyle konuştu:
"Kamu personel sisteminde çok eskiden reform adı altında bazı düzenlemeler yapılmıştır. Ama kamu personel sistemi bütünüyle ele alınmadığı için özellikle kariyerde ilerleme ve bunun bir anlamda ödül sistemi olan çeşitli yükseltme kararları, ücret ve emeklilik de dahil olmak üzere kamu personelinin birçok sorunu farklı düzenlemelerle içerisinden çıkılmaz hale gelmiş, eşitsizlikler meydana gelmiş, adalet duygusunu zedeleyen düzenlemeler yapılmış. Sayın Cumhurbaşkanımızın bu konuda ortaya koyduğu karar, kamuda 3600 ek gösterge meselesinin adil bir şekilde, kamu çalışanları arasında adalet duygusunu yaygınlaştıracak şekilde düzenlenmesini kapsamaktaydı. Biz de bu çerçevede meseleyi ele aldık."
Kovid-19 salgınının yaşandığı bu dönemde 3600 ek gösterge meselesinin daha da önem kazandığını belirten Bilgin, salgının tüm dünyada ekonomik dalgalanmaya yol açtığını hatırlattı.
BAKANLIĞIMIZ ÇALIŞANLARI KORUMAKLA GÖREVLİ BİR BAKANLIK"
Türkiye''nin yaşadığı ekonomik problemlerin aşılması konusunda önemli adımlar attıklarını vurgulayan Bilgin, yeni ekonomi modeli çerçevesinde uygulanan politikaların, bu sorunların aşılması için Türkiye''nin önündeki önemli bir imkan olduğunu ifade etti.
Paketin uygulanma sürecini hızlandırarak ekonomi sorunlarını daha etkin çözme imkanına sahip olacaklarını dile getiren Bilgin, ekonomi alanında son açıklanan büyüme rakamlarının da buna işaret ettiğini belirtti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının her şeyden önce sosyal politikaları uygulamakla görevli bir bakanlık olduğunu anımsatan Bilgin, şunları kaydetti:
"Bakanlığımız, çalışanları korumakla görevli bir bakanlık. Geçtiğimiz dönem uyguladığımız bu yaklaşımla yeni ekonomik modelin yanında yeni sosyal politikalar devreye sokarak toplumun krizlere karşı korunmasını sağlayacak tedbirleri de devreye aldık. Yaptığımız toplu sözleşmeler bu konuda çok önemli adımlardı. Fakat enflasyonist ortam bu toplu sözleşmelerde ciddi aşınmalara yol açtı. Ama ona karşı da başka tedbirleri devreye soktuk. Biliyorsunuz enflasyon farkını vermekle kalmadık, sosyal denge desteği verdik. Netice itibarıyla emeklilerimizin 1500 lira olan emekli maaşını 2 bin 500 liraya çıkartarak, onların üzerinde yüzde artışları gerçekleştirerek tedbirler almaya devam ediyoruz. Elbette zor bir dönemden geçiyoruz. Bunların yeterli olduğunu söylemek mümkün değil ama bunlara ilaveleri yapacağız. Yıllık enflasyon yüzde 36 iken, biz altı aylık enflasyon için yüzde 31 zam yaptık. Temmuzda da benzeri bir durumda karşı karşıya kaldığımız zaman temmuzda da bu düzenlemeleri yapacağız. Çalışanlarımızı enflasyona ezdirmeme sözünün gereğini yapacağız. Bundan hiç kimsenin endişesi olmasın."
"NİHAİ KARAR BİR KAÇ TOPLANTININ ARDINDAN VERİLECEK"
Bakan Bilgin, 3600 Ek Gösterge Komisyonu''nda hem kamu hem sosyal tarafların olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
"3600 ek göstergeyle kamu çalışanlarımızın beklentilerini adil şekilde karşılayacak bir düzenlemeyi yapma kararlılığındayız. Sayın Cumhurbaşkanımız, bunu bu sene içerisinde çözüleceğini söyledi. Biz de ilk komisyon toplantımızı gerçekleştiriyoruz. Bu komisyonda meseleler ele alınacak, sosyal tarafların talepleri dile getirilecek, kamu kuruluşlarının imkan ve bakış açıları, teknik olarak bu sorunun çözümüne dair önerileri değerlendirilecek. Komisyon nihai olarak bu kararını birkaç toplantı içerisinde verecek. Bunun adil bir çözüm olacağına dair şimdiden kanaatimi belirtmek isterim."
Tüm ücretlerde asgari ücret kadar olan kısmın vergi dışı bırakılmasıyla büyük bir adım atıldığını ifade eden Bilgin, "3600 ek göstergede de büyük bir adım atacağız. Kamu personeli arasındaki, adaletsizlik duygusunu ortadan kaldıran bir düzenlemeyle beklentileri karşılayacağımıza inanıyorum. İnşallah Türkiye için beklentileri karşılayacak bir sonuç ortaya çıkacaktır." dedi.
Toplantı, Bilgin ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın''ın konuşmasının ardından basına kapalı devam etti.
Toplantıya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan yardımcıları Ertuğrul Soysal, Adnan Ertem, Faruk Özçelik ve Lutfihak Alpkan, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Cevdet Ceylan, Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder, Hazine ve Maliye Bakanlığı Kamu Mali Yönetim ve Dönüşüm Genel Müdürü Yakup Tekin, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı Bütçe Genel Müdürü Bahtiyar Sazlık, Cumhurbaşkanlığı Personel ve Prensipler Genel Müdürü Bilal Şentürk ve Memur-Sen yetkilileri katıldı.
Öte yandan, 3600 Ek Gösterge Komisyonunun ikinci toplantısının 16 Mart''ta yapılacağı duyuruldu.
MEMUR-SEN GENEL BAŞKANI ALİ YALÇIN
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın da yaptığı açıklamada, yıl ortasına kadar tamamlanıp bu yıl sonuna kadar hayata geçirilmesi planlanan çalışmanın başlangıcını yaptıklarını söyledi.
Kamu görevlilerinin sosyal refahına katkıda bulunmayı, mesleki motivasyonlarını artırmayı ve beklentilerini karşılamayı amaçladıklarını vurgulayan Yalçın, "Ek gösterge sistematiği, kamuda çalışanların hem hiyerarşiyi hem de mesleki sorumlulukları dikkate alarak oluşturulan bir düzenleme. Belli aralıklarla yapılan düzenlemelerle omurga bozukluklarının oluştuğu bu zemini, yeniden toparlama ve beklentiyi karşılayacak şekilde neticelendirme konusunda masada olacak ve katkı sunacağız." diye konuştu.
3600 Ek Gösterge konusunu, toplu sözleşmede vaatten yol haritasına dönüştürdüklerini belirten Yalçın, bunun kamu görevlileri ve siyaset mekanizması açısından son derece kıymetli olduğunu ifade etti.
ÇALIŞMA SADECE BELLİ MESLEK GRUPLARINI KAPSAMAYACAK"
Yalçın, şu ifadeleri kullandı:
"3600 Ek Gösterge beklentisiyle ilgili konu, bir takvim dahilinde beraber çalışmamızla neticelenecek ve hayata geçecektir. Bizim aldığımız karar, sadece belli meslek grupları şeklinde değil. Kararımız çok nettir, Sayın Bakan''ımızla imzaladığımız toplu sözleşmede, 3600 Ek Gösterge ve ek göstergelerin düzenlenmesi şeklinde geniş bir çerçeve ortaya koyduk. Çünkü ek gösterge sisteminde belli aralıklarla yapılan düzenlemelerle oluşan omurga bozuklukları nedeniyle, bir adaletin tesis edilmesine, topyekun ele alınmasına ihtiyaç var. Bu masada bunu temin etmek için beraber, olağanüstü gayret göstereceğiz."
Bu çalışmanın ardından sözleşmeliler konusunda da bir komisyon çalışması başlatacaklarını bildiren Yalçın, onun da bu yıl içinde tamamlanacağını dile getirdi.
İKİNCİ TOPLANTI 16 MART’TA
Yalçın, toplantının ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada ise 6. Dönem Toplu Sözleşme''de yer alan kararın, 3600 Ek Gösterge ve ek göstergelerin çalışılması şeklinde olduğunu belirterek "Dolayısıyla belli meslek grupları üzerinden değil kamunun tamamını ilgilendiren boyutuyla ek göstergeyi ele alabilir miyiz konusunda temel yaklaşımımız vardı. Bunu da toplu sözleşme kararına yansıtmıştık." dedi.
Bu toplantıda prensip tartışmaları ve personel sayıları gibi teknik kısımlara odaklandıklarını aktaran Yalçın, ikinci toplantıyı 16 Mart''ta yapmayı kararlaştırdıklarını bildirdi.
Yalçın, "3600 Ek Gösterge konusunda kamu görevlilerinin beklentilerini karşılamak, adaletli, hakkaniyetli bir ek gösterge sistematiği tesis etmek konusunda masanın sosyal tarafı, yetkili konfederasyon Memur-Sen olarak üzerimize düşen sorumluluğu yerine getireceğiz." ifadeleriyle sözlerini tamamladı.