Anayasa Mahkemesi'nin dershanelerin özel okula dönüşmesiyle ilgili iptal kararının gerekçesini açıklamasının ardından "Dershanelerin geleceği ne olacak?" tartışmaları da başlamıştı. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve bürokratları, dershane sektörünün temsilcileriyle önceki gün buluştu ve kendilerine üzerinde çalıştıkları yönetmeliği anlattı. İşte "dershane dönüşümünün" ayrıntıları: Artık dershaneyi unutun. Dershane olmayacak. Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla birlikte zaten dershane kavramı da yasadan çıkmış oldu. Bundan sonra dershaneler kapanacak. Adına dershane denilmeyecek, "takviye kursları" olacak. Ancak her kursta sadece 3 dersten "takviye" verilecek. Kurslar ancak "matematik", "fizik" "kimya" gibi 3 ders seçecek ve sadece bu derslerle ilgili özel ders verebilecek.
TEMEL LİSE SÜRECEK AMA
Temel liseler devam edecek, kayıt almayı sürdürün. Bu liselerin kalıcı olup olmayacağı belli değil ama 4 yıl sonra kapatılacaklarına ilişkin bir karar da verilemedi. Mezun öğrenciler temel liselerin açacağı hazırlık kurslarına gidebilecek. Bu kurslar hafta sonları ve ücretli olacak. Temel liselerin kendi öğrencileri ise akşam kurslarına katılacak. Bu kurslar onlara ücretsiz olacak. Dershane yöneticileri temel liselerde dershanelerde olduğu gibi "paket" hazırlık kursları yapmayı istedi ancak "Diğer açılacak kurslara haksızlık olur, siz de 3 dersten açın" denildi.
ETÜT MERKEZİNDE YAŞ SINIRI
Etüt merkezlerine 12 yaşın üzeri öğrencilerin gidemeyeceğine ilişkin yasa da iptal edildi. Bu merkezlere en fazla 6. sınıf öğrencileri gidebilecekti. Bu durumda ilk ve ortaokul öğrencileri de gidebilecek. Ancak bu merkezlerde "sınava hazırlık" diye bir program olmayacak. Merkezler ödevlere yardım edecek.
KOTA ARTIRILACAK
Temel liseler her sınıfa toplam öğrenci kontenjanının yüzde 30'u kadar öğrenci alabilecekti. Bu kotanın gerekçesi temel liselerin 11. ve 12. sınıf öğrencilerini almasını önlemekti. Bu kota yeniden düzenlenecek, artırılacak.