Bağışıklık sistemi uzmanları ‘korona riskini azaltmak istiyorsunuz bunu mutlaka yapın’ diyerek açıkladı... İşte o altın tavsiye

Bağışıklık sistemi uzmanları ‘korona riskini azaltmak istiyorsunuz bunu mutlaka yapın’ diyerek açıkladı... İşte o altın tavsiye

Bilim insanları, korona virüs riskini azaltmak isteyen insanların daha fazla uyuması gerektiğini söyledi. Bağışıklık uzmanı Aric Prather, "İnsanların ihtiyaç duydukları uykuyu alabilme olanağı, gerçekten bir sosyal adalet sorunu" ifadelerini kullandı.

Korona virüs salgınının tehlikeli boyutlara ulaşmasının ardından hastalığa yakalanmak istemeyen vatandaşlar da riski en aza indirmenin yollarını arıyor. Salgında kilit nokta olarak kabul edilen bağışıklık sisteminin güçlü tutulması için önemli bir öneride bulunuldu.

Buna göre bağışıklık sistemi üzerinde çalışma gerçekleştiren uzmanlar, korona virüse yakalanmak istemeyen kişilerin, daha fazla uyuması gerektiğini belirtiyor.

Onlarca yıllık bilimsel araştırmalar, uykunun bağışıklık sistemini grip, soğuk algınlığı ve solunum yolu enfeksiyonlarına karşı güçlendirmenin en iyi yollarından biri olduğunu gösteriyor.

Uykunun ayrıca, piyasaya çıktığında Kovid-19 aşılarının etkinliğini de artırabileceği düşünülüyor. Konuyla ilgili 2002'de yapılan bir çalışmada, bir grup insan grip aşısı olmadan önceki 4 gece ve sonraki iki gece yaklaşık sekiz saat uyudu.

ANTİKOR SEVİYELERİNİ YÜKSELTİYOR 

Bundan 10 gün sonra araştırmacılar, katılımcıların gribe karşı gelişen antikor seviyelerinin, aynı süre içinde yalnızca dörder saat uyuyan bir diğer gruptaki insanlardan iki kat daha yüksek olduğunu bildirdi.

Uyku ve bağışıklık arasındaki ilişkiyi anlamak, özellikle pandemi sırasında haftada 80 saat çalışan ön saflardaki sağlık çalışanları için etkili olabilir. Örneğin bu kişilerin, bir doz aşının etkinliğini artırmak için önceki gecelerde dinlenmeleri gerekebilir.

Zira uzmanlara göre pandemiye verilecek yanıtı geliştirirken mümkün olan her yola başvurmak çok önemli.

Boston'daki Harvard Tıp Fakültesi'nde psikonöroimmünolog Monika Haack, "Uykuyu yeterince almanın, her türlü enfeksiyonu önlemeye veya savaşmaya yardımcı olabileceğine dair birçok kanıtımız var" diyor ve ekliyor:

DAHA FAZLA ARAŞTIRMAYA İHTİYAÇ VAR 

Düzgün uyku kaç kişinin ölümünü önleyebilir veya semptomların şiddetini ne kadar azaltır? Bunu anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyacımız var.

National Geographic’in aktardığına göre kronik uyku yoksunluğunun uzun vadeli sonuçları da bulunuyor. Bunlar arasında tip 2 diyabet, kardiyovasküler hastalıklar, demans ve depresyon risklerinin artması yer alıyor. Üstelik bu hastalıklardan bazıları, Kovid-19'a duyarlılığı artıran risk faktörleri arasında.

Walter Reed Askeri Araştırma Enstitüsü’nden Davranışsal Biyoloji Bölümü başkanı Vincent Capaldi, “Uykusuz kaldığınızda kendinizi korumaya gelince, kendinizi hata yapma riskinin artmasıyla karşı karşıya bırakıyorsunuz" diye konuştu.

Uzmanlara göre bu durum, maske konusunda dikkatsiz davranmaya neden olabilir ve bağışıklık sistemi üzerinde ekstra baskı yaratabilir.

ÇALIŞMA KOŞULLARININ ETKİSİ BÜYÜK 

Öte yandan sosyal eşitsizlikler bu konuda da risk yaratıyor. Düşük gelirli gruptaki kişilerin genellikle birden fazla işte veya gece vardiyasında çalıştığı göz önüne alındığında, herkesin yeterince uyumaması büyük bir sorun.

San Fransisco’daki Kaliforniya Üniversitesi’nden psikonöroimmünolog Aric Prather, "İnsanların ihtiyaç duydukları uykuyu alabilme olanağı, gerçekten bir sosyal adalet sorunu" ifadelerini kullanıyor:

Çünkü tüm bunlar, uyku bozukluklarına neden oluyor ve eşitsizliklerle ve Kovid’i eşleştiriyor.

Uzmanlar ayrıca, pandemi sırasında sağlığını koruma şansını artırmak isteyenlere gece en az 7 saat uyumalarını tavsiye ediyor. Carnegie Mellon Üniversitesi'nden psikonöroimmünolog Sheldon Cohen, şöyle açıklıyor:

Sürekli olarak yetersiz uyuyan insanların hastalanma olasılığının, onları bir virüse maruz bıraktığımızda, daha yüksek olduğunu gösteriyoruz. Sağlık ve esenlikte uyku, açık bir rol oynuyor.

Kaynak: İndependent Türkçe