Azerbaycan, askeri anlaşmayı tartışıyor

Azerbaycan, askeri anlaşmayı tartışıyor

Azerbaycan, askeri anlaşmayı tartışıyor

Selda Öztürk KAY ve Önsel Ünal bildiriyor

Savunma Bakanı Abiyev’in Türkiye ziyareti esnasında Azerbaycan’da ’askeri anlaşma’ sesleri yükselmeye başladı: Rusya ile 25 yıllık anlaşma imzalayan Ermenilere karşı biz de Türkiye ile askeri anlaşma imzalayalım!


Ya Karabağ ya ölüm
Azerbaycan Ermeni Araştırmaları Merkezi’nin Başkanı Gaffar Çakmaklı, Bakü’nün Dağlık Karabağ konusunda Türkiye’den büyük beklentileri olduğunu söyledi

Azerbaycan Ermeni Araştırmaları Merkezi’nin Başkanı Gaffar Çakmaklı, işgal altındaki Dağlık Karabağ sorununun tek çözüm yolunun savaş olduğunu söyledi. “Ordumuz bu savaştan galip çıkar. Ancak karşısında iki milyonluk Ermenistan değil, Rusya ve Fransa’nın askeri güçleri olacaktır” diyen Çakmaklı, Moskova’nın Ervan’la 2004 yılında askeri bir anlaşma imzaladığını ve bu ülkede ordu gücü bulundurduğunu dile getirdi. Türkiye ile Azerbaycan arasında bugüne kadar askeri bir anlaşma ya da müttefiklik paktı imzalanmamış olmasını eleştiren Çakmaklı, şunları
dile getirdi:

Tarihi bir yanlış

 “Rusya, Ermenistan ile imzaladığı 25 yıllık anlaşmanın arkasında. Bu anlaşmanın ana maddesi, iki müttefik devletin, herhangi bir savaş durumunda diğerine koşulsuz destek vermesini öngörüyor. Ancak, Azerbaycan ile bu nitelikte bir anlaşma imzalamasını beklediğimiz tek ülke Türkiye’den hiçbir ses gelmedi bugüne kadar. Askeri düzeyde görüşmeler olsa da Türkiye bir müttefiklik paktı imzalanmadı. Bunu büyük eksiklik olarak görüyoruz. Çünkü artık Karabağ’daki sorunun tek çözümünün harp olduğu ortaya çıkmıştır.” Türkiye’nin hiçbir koşul öne sürmeden Ermenistan sınırını açmasını “tarihi bir yanlış” olarak nitelendiren Çakmaklı,  Ermenilerin Türk milletine karşı düşmanlık politikasını sürdürdüğünü kaydetti.

Bedeli ağır olur

Çakmaklı, “Türkiye, hukuksuz bir şekilde işgal edilmiş Türk topraklarını yok sayarak Ermenilere taviz vermiştir. Bunun bedeli çok ağır olur. Biz kardeşimizi bu durumda görmek istemezdik” diye konuştu. Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ konusunda Türkiye’den büyük beklentileri olduğunu kaydeden Çakmaklı, “Türk yetkililer, iki yıldır Ermenilerle sürdürdükleri gizli görüşmelerde sınır tavizi karşılığında bir şeyler alabilmeliydi” diye konuştu.

ABD baskısı

“Sınırların sonsuza kadar kapalı kalması zaten olasılık dışıydı” ifadesini kullanan Çakmaklı, şunları kaydetti: “AB ve ABD baskısı altındaki Türkiye eninde sonunda bu sınırları açacaktı. Ama en azından karşılığında bir şeyler kazanılmalıydı. Örneğin, işgal altındaki Karabağ konusunda Türkiye’nin söz sahibi olmasını isterdik. Çünkü bu sınırların kapatılma gerekçesi Karabağ’ın Ermeniler tarafından işgal edilerek bir milyon Azeri Türk’ünün yurtlarından sürülmesiydi.”