İYİ Parti Millî Güvenlik Politikalarından Sorumlu Başkanı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Barış Pınarı Harekâtı’na ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Çıray, harekâtı desteklemelerinin zorunlu olduğunu belirtirken, “AKP, ‘millî’ etiketini yapıştırdı diye yanlışları da desteklemeyiz” dedi.
Çıray yaptığı açıklamada, Barış Pınarı Harekâtı nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetlerini tebrik etti ve bu başarının diplomasi ile tamamlanmasının şart olduğunu söyledi.
"BÜYÜK BİR TEHDİTLE KARŞI KARŞIYAYDIK"
İYİ Partili Aytun Çıray sözlerine, “Barış Pınarı Harekâtı’nı meşru kılan millî güvenliğimizin tehlikeye girmiş olmasıdır. Çünkü; AKP iktidarının 2012’den bu yana uyguladığı yanlış dış politikaları ile alevlendirdiği Suriye iç savaş süreci sonunda gelinen noktada, vatanımız sınır güvenliğini çok aşan bir tehditle karşı karşıya kalmıştı. Bu tehdit ve tehlikenin bertaraf edilmesi için Türk Silahlı Kuvvetlerinin devreye sokulması kaçınılmazdı” diye başladı.
"AKP'NİN 18 YILLIK DIŞ POLİTİKA ANLAYIŞI..."
“Dolayısıyla Barış Pınarı Harekâtı’nı desteklememiz zorunluydu” diyen Çıray, “Ancak bu, başta Sayın Cumhurbaşkanı olmak üzere iktidar güçlerince alınan ve milli etiketi yapıştırılan her kararın peşine takılacağız anlamına gelmez. AKP’nin parti siyasetlerinin yansıdığı dış politika yanlışları milli siyaset değildir. Çünkü Suriye’de Barış Pınarı Harekâtı'nı zorunlu kılan noktaya Sayın Cumhurbaşkanı ve AKP iktidarlarına rağmen değil, maalesef onların genelde 18 yıllık dış politika anlayışlarının, özelde İhvancı-Müslüman Kardeşlerci ideolojilerinin ortaya çıkardığı yanlışları neticesinde gelinmiştir” ifadesini kullandı.
Çıray açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Türk ve Dünya kamuoyu olarak Barış Pınarı Harekâtı’na odaklandık. Ancak 30 Ekim 2019 tarihinde Cenevre’de 150 kişilik bir heyetle Suriye Anayasa Komitesi’nin toplanacağını unutmamak gerekmektedir. Ekim Tezkere görüşmesinde ne demiştim? Cenevre konferansına dikkat! Cenevre Konferansında ABD eliyle yaratılmış ve güçlendirilmiş SDG’nin, Barış Pınarı harekatıyla ortaya çıkan yeni durumda Rusya tarafından da Esat rejimini güçlendirmek için kullanışlı bir oluşuma dönüşmüş olmasının muhtemel tatsız sonuçları dikkate alınmalıdır.”