Aykut Erdoğdu: “Ülke tarihinde hiç bu kadar işsiz olmadı”

Aykut Erdoğdu: “Ülke tarihinde hiç bu kadar işsiz olmadı”

TÜİK’in açıkladığı Şubat ayı işsizlik rakamlarını değerlendiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçişin ardından işsiz sayısının 1 milyon 376 bin artış gösterdiğine dikkat çekti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’in açıkladığı Şubat ayı işsizlik rakamlarına muhalefetten tepki gelmeye devam ediyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, 5 milyona yaklaşan işsizden hükümeti sorumlu tutarken, özellikle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçiş sonrası işsizliğin hızla arttığını ifade etti.

Erdoğdu, TÜİK tarafından açıklanan işsizlik rakamlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede işsizliğin 1 yılda 1 milyon 376 bin arttığına dikkat çekerek şunları söyledi:

“Bu rakam tek adam rejimine geçişin tamamlandığı 2018 Haziran’ından bu yana 1 milyon 415 bin artış gerçekleştiğini gösteriyor. İşsizlik artışından bütün toplumsal gruplar etkilenmesine karşın eğitim düzeyi daha düşük olan erkeklerde işsizlik artışı çok daha belirgin. Okuryazar olmayanlarda işsizlik bir yıl içinde 7,6 puan arttı. Mesleki ve teknik lise mezunlarında da son bir yıl içinde işsizlik oranının 5,5 puan arttığını görüyoruz.

bulma ümidi olmayanlar, iş aramayıp çalışmaya hazır olanlar ve mevsimlik çalışanlar göz önünde bulundurulduğunda 7 milyon 247 in işsiz var. Zamana bağlı eksik istihdam dahil edilerek geniş tanımlı işsizliğe bakıldığında 7 milyon 669 bin kişinin işsiz olduğu görülüyor. Bu geniş tanımlı işsiz oranı yüzde 22,1’e yükseldi. O rakama yetersiz istihdam edilenler de eklendiğinde en geniş tanımıyla 8 milyon 475 bin işsiz olduğunu görüyoruz. Türkiye tarihinde hiçbir zaman bu kadar çok işsiz olmadı.”

GENÇ İŞSİZLİK ORANI YÜZDE 26,1

Erdoğdu, 15-24 yaş arası genç nüfusta işsizlik çığ gibi büyüdüğünü ve Türkiye’nin geleceğini asıl tehlikeye atan durumun bu olduğuna vurgu yaparak şu görüşleri dile getirdi:

“Çünkü nüfusun eğitimli ve dinamik kısmı işsiz. 15-24 yaş arasında işsizlik oranı yüzde 26,1’e yükselmiş durumda. Bu oran 8 ay önce yani fiili tek adam rejiminin başlangıcında yüzde 19,7 idi. 8 ayda genç işsiz sayısı 1 milyon 48 binden 1 milyon 319 bine yükselmiş durumda.

Yani, başkanlık rejimi 271 bin genci daha işsizler ordusuna kattı. Haziran 2018’de istihdam edilen gençlerin sayısı 4 milyon 369 milyon iken, Şubat 2019’da bu sayı 3 milyon 738 bine inmiş durumda. Bu 631 bin genç istihdamının buharlaşması demek. Gençler konusunda işsizlikten daha tehlikeli olan şey, 8 ayda işgücüne katılma oranının yüzde 45,9’dan yüzde 43,3’e inmesidir.

Bunun anlamı şu, çalışmakta ve çalışabilir durumda olan genç nüfus, 8 ayda 360 bin kişi azalarak 5 milyon 417 binden 5 milyon 57 bine inmiş durumda. Yani, 360 bin genç bırakın çalışmayı, iş arama durumunun bile dışına çıkmış.”

“İŞ BULAMADIĞI İÇİN İNTİHAR EDEN GENÇLER VAR”

İşsizliğin artmasının ekonomideki daralmanın doğal sonucu olduğuna işaret eden Erdoğdu, hükümetin işsizliğe çare olacak hiçbir projesi olmadığını, işsizliği çözmek için yine işsizin fonuna el attığını söyledi. “İşverenlere bu fondan yapılan geçici teşviklerle işsizlik sorununu çözeceğini sanmak, iktidarın sorunun boyutunu kavrayamadıklarının göstergesidir” diyen Erdoğdu şöyle devam etti:

“Hemen her evde bir işsizin olduğu dönemdeyiz. İşsizlikte artış demek, eve giren ücret gelirinin azalması demek. Bu da özellikle ücretle geçinen haneler için net bir yoksullaşma anlamına geliyor. Enflasyonun gerisinde kalarak alım gücü düşen ücret ve maaşlar, işten çıkarmalar, iş kayıpları, yeni iş bulamamak gibi sorunlar artık giderek ekonominin konusu olmanın yanı sıra sosyolojinin de konusu oldu. İş bulamadığı için intihar eden babalar, gençler var. ‘Ekonomi rayına girdi’ diye televizyonlardan açıklama yapanlar bu tabloyu gördüklerinde utanmıyorlar mı? Aylardır iş bulamayan bir babanın çektiği sıkıntıdan, işsizlikten ailesinden harçlık almak zorunda kalan gencin içinde bulunduğu durumdan, tüm akrabalarını, eşini, dostunu, devletin yüksek ücretli makamlarına yerleştiren iktidar mensuplarının haberi var mı?”

“ÜRETİM EKONOMİSİNE GEÇMELİYİZ”

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın , “ekonomi dengelendi” şeklinde açıklamalar yaptığını hatırlatan Erdoğdu, “Mart ayı sanayi üretiminde bir önceki aya göre artışa işaret eden bakan Albayrak, olumlu bir eğilimden bahsederken gerçeklere gözünü kapatıyor. Bir dengelenmeden söz edilecekse olumsuz anlamda bir dengelenme var. Mart-Nisan ayı verileri açıklandığında işsizliğin yüzde 13-14 seviyesine gerilediğini görürsek bu dengelenme değil, krizin devam ettiğini gösterecektir. Ekonomiyi rayından çıkaranlara dengelenme terimini bir kenara bırakıp eldeki verileri incelemelerini, hatalarını kabul etmelerini ve halkı doğru bilgilendirmelerini salık veriyoruz” dedi.

Bir yıl öncesine göre istihdamın inşaatta 481 bin, imalatta 207 bin, tarımda ise 296 bin azaldığını kaydeden Erdoğdu, “Üretim ekonomisine geçmek, çokça üretip hakça bölüşmemiz gerekiyor. Kriz yönetiminde ise AKP’nin kriz içinde olduğunu görüyoruz. Kredi kanalını çalıştırmak için uğraşıyor görünüyorlar, ancak üretim yapısını değiştirip Türkiye’yi bağımlı bir ekonomik yapıdan çıkaracak adımları atamıyorlar. Fıtratları buna izin vermiyor” diye konuştu.