CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, Merkez Bankası’nın, aralık ayında yayınladığı '2019 Yılı Para ve Kur Politikası' raporunda, ‘enflasyonun öncelikle tek hanelere indirilmesi, daha sonra kademeli olarak azalarak yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanmasının hedeflediğini bildirdiğini hatırlatarak, “Bugün açıklanan rakamlar, yılsonu enflasyon hedeflerinin daha ilk aydan saptığını gösteriyor” dedi.
Erdoğdu TÜİK tarafından bugün açıklanan enflasyon rakamlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, enflasyonun 2004’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını belirterek, vatandaşın gıda dışındaki harcamalarını nerdeyse durdurduğu için cebine yansıyan enflasyonun açıklanandan çok daha yüksek olduğunu söyledi. Geçtiğimiz günlerde Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın’ın "Makro göstergelerde güçlü bir dengelenme var. Öncü göstergeler de baharın gelmekte olduğunu müjdeliyor" dediğini hatırlatan Erdoğdu, bugün açıklanan enflasyon rakamlarının başka bir gerçeklik gösterdiğini ifade ederek şöyle devam etti:
“Pazar yangın yeri olurken mutfak masrafının nasıl uçtuğu rakamlarla gözler önüne serildi. 2019 Ocak ayında halkımızın gıda harcamaları için yapması gereken ortalama harcama bir önceki yılın Ocak ayına göre yüzde 31 arttı. Dövizin en büyük sıçrama yaptığı dönemde bile gıdadaki enflasyon bu kadar yükselmemişti. Vatandaş gıda dışındaki harcamalarını nerdeyse durdurduğu için cebine yansıyan gerçek enflasyon, gıdada görülen enflasyon. Çünkü düşük gelir grubu harcamalarının en büyük bölümünü gıdaya ayırdığı için gıda enflasyonunu onlar daha fazla hissediyor. Ocak ayında sadece beslenebilmek ve hayatta kalmak için yapmak zorunda kaldıkları harcama yüzde 31 oranında artmış. Bu gıda enflasyonu, Tarım Bakanı’nın talihsiz bir şekilde açıkladığı gibi ‘halkımızın, mevsimlik olmayan ürünlere olan talebinden’ kaynaklanmadığını, mevsim sebze ve meyvelerinde görülen rakamlar yalanlıyor. TÜİK’in resmi rakamlarına göre, geçen yıl 1.91 TL olan karnabahar bu yıl 4.72, geçen yıl 2.17 olan pırasa bu yıl 5.01, yine mevsim sebzesi olan ıspanak ise geçen yıl 2.49 iken bu yıl 5.76 TL.”
SEÇİM İNDİRİMLERİ OLMASA DAHA YÜKSEK ÇIKACAKTI
Gerçekleri kabullenerek kalıcı önlemler almak yerine, seçime kadar günü kurtarmayı düşünen bir ekonomi yönetiminin ülkenin sorunlarını çözemeyeceğini kaydeden Erdoğdu, “İç talepteki daralma nedeniyle fiyatlarda genel düşüş eğilimi görülmesi beklenirken, gıda fiyatlarındaki artış temposu bunun önüne geçti. Konut elektriği ve doğal gazda seçim yatırımı olarak verilen yüzde 10’luk indirim olmasa, ekonomik daralmayı hafifletmek için başlatılan beyaz eşya, mobilya ve otomobilde vergi indirimlerinin seçime kadar sürmesi kararı alınmasa Ocak ayında yıllık enflasyon yüzde 22’ye yakın çıkacaktı” diye konuştu.
İzlenen politikaların ülkeyi üretimsizliğe sürüklediği için enflasyonun bu boyutlara ulaştığını bildiren Erdoğdu, tarımda sil baştan bir politika yapılmadan gıda fiyatlarının düşmeyeceğini söyledi. Tarımın bilerek ihmal edildiğini, yıllarca ithal ürünlerle tarım ve hayvancılığın bitirildiğini anlatan Erdoğdu şunları söyledi:
“Vatandaş gıda ve enerji dışındaki harcamalarını neredeyse durdurduğu için, cebine yansıyan enflasyon açıklanandan çok daha yüksek. Ama sokaktaki adam reel enflasyonu görüyor. ‘Seçime kadar’ mantığı ile ertelenen fiyat artışları ile beyaz eşya, mobilya ve otomobildeki vergi indirimleri Nisan ayında bitecek. Nisan ve sonrasındaki aylarda daha yüksek faturalar ödeyeceğiz. Halkımız önümüzdeki aylarda maalesef çok daha yüksek enflasyon rakamları ile yaşamak durumunda kalacak. O nedenle bu seçimlerde halkımızın mevcut iktidara sandıkta vereceği ders çok önemli.”