Ay’ın oluşumunda su bulundu

Ay’ın oluşumunda su bulundu

Ay’ın oluşumunda su bulundu

Son gelen ay parçaları ilginç gerçeği ortaya çıkardı. Bilim adamları şimdi, ‘4,5 milyar yıl önce var olan bu suya ne oldu?’ sorusunun cevabını arıyor


Ay’ın  4,5 milyar yıl önceki oluşumu sırasında su içerdiği tespit edildi. Bilim adamları, ABD’nin Ay’a gönderdiği Apollo 11, 15 ve 17 uzay araçlarının topladığı, gök taşı veya kuyruklu yıldızların parçalarını ve aralarında suyun da olduğu birtakım uçucu elementleri içeren volkanik kaya örneklerini inceledi. Washington’daki Carnegie Enstitüsü’nden Erik Hauri ve ekibi, çok az miktarda da olsa suyun varlığını tespit edebilen yeni bir yöntem kullanarak, manto ve kabuğunun, Ay’ın  oluşumu sırasında büyük miktarda su içerdiğini tespit etti.

2009’da yeni uzay aracı gidecek
İngiliz Nature dergisinde yayımlanan araştırmayı yorumlayan Fransız yer bilimci Marc Chaussidon ise, bu sonuçların bazı soruları akla getirdiğini belirterek, “Ay’ın oluşumu sırasında bu su ne oldu, Ay eğer tamamen kuru değilse bu su nereden geliyor?” diye yazdı. NASA, 2009 yılında Ay’a Lunar Reconnaissance Orbiter adlı bir uzay aracı gönderecek. Lunar Reconnaissance Orbiter, uzaktan güdümlü bir darbe füzesi atarak Ay’da uygun bir arazide krater deliği oluşturacak.