AKP'nin yanlış politikaları nedeniyle esnafın kepenk kapattığı, sanayicinin iflas ettiği, üretenin tarımdan uzaklaştığı Türkiye'de ekonomik ve siyasi krizin yaşamı cehenneme çevirdiğini söyleyen CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, Meclis'te vatandaşın sorunlarına dikkat çekti. Genel kurulda konuşan Ayhan Barut, "Ülkemiz, tarihinin en ağır ekonomik ve siyasi krizini yaşamaktadır. Bundan yaklaşık 14-15 ay önce döviz ve faizlerin çok artması sonucu bir Dolar 7.2 lira, faizler yüzde 40'lara kadar dayanınca esnaf, memur, çiftçi, işçi ve emekliler kısaca tüm vatandaşlarımız derin bir kriz içine girdi" diye konuştu.
"SÜREKLİ BORÇLAR ARTIYOR"
Ekonomide yaşanan acı tabloyu rakamlarla anlatan Ayhan Barut, "Ocak-Temmuz 2019 döneminde vadesinde ödenmediği için bankalar tarafından protesto edilen senet sayısı yüzde 13.1 oranında artarak 574 bin 212'ye çıktı. Protesto edilen senetlerin parasal tutarı ise yüzde 31.1 oranında artarak 12.4 milyar liraya ulaştı. Türkiye'de yaklaşık 70 milyon milyon kredi kartı ve 160 milyon banka kartı bulunuyor. Kredi kartı borcu 1 Ocak–23 Ağustos 2019 arasında 9.9 milyar lira artarak 528.11 milyar lira oldu. Bu borcun 416.4 milyar lirası tüketici kredilerinden, 111.7 milyar lirası kredi kartlarından kaynaklanıyor. Takibe alınan tüketici kredisi ve kredi kartı borcu ise 2.8 milyar lira daha artarak 23 Ağustos 2019 itibarıyla 21.5 milyar lira oldu. Sadece kredi kartı borcu yüzünden yasal takibe düşen 3 milyon kişi var" ifadelerini kullandı.
"BORÇLARINI ÖDEYEMEDİLER"
Ekonomik kriz nedeniyle yurttaşların çıkmaza girdiğini ifade eden Barut, "Yaşanan bu ekonomik kriz ile birlikte vatandaşlarımız ve esnaflarımız kredilerin yüksek faizli olmasından dolayı kullandıkları kredileri, kredi kartlarını, ticari kredilerini ve konut kredilerini ödeyemez duruma geldiler. Kullandıkları çekleri ödeyemeyen esnaf, çekini yazdırdı. Normal borcunu ödeyemezken, yüksek faize maruz kalan vatandaşlarımız, bir de cezalı faiz olarak bilinen ve daha yüksek faiz olan temerrüte düştü, gecikmeye girdi. Böylece kredi sicilleri bozulmuş oldu" şeklinde konuştu.
"SİCİL AFFI BEKLİYORLAR"
Merkez Bankası'nın faiz indiriminden sonra kamu bankalarının da faz indirimi yaptığını dile getiren Barut, şunları kaydetti:
"İndirilen faiz oranları nedeniyle tekrar borçlanmaya yönelen bir kısım vatandaşımız olumsuz durumlarla karşı karşıya kalmışlardır. Bu vatandaşlarımız, daha önce kullandıkları kredileri nedeniyle ödeme güçlüğüne düşmüş ve yasal takip altında kalmışlardır ve vatandaşlarımıza 5 yıl boyunca tekrar bir kredi kullanma hakkı tanınmamaktadır yani bir başka deyişle beş yıl boyunca cezalı duruma düşmüşlerdir. Ülkemizde kredi ve kredi kartı kullanan ama ödeyemediği için ve çeklerinin arkasını yazdırdığı için söz konusu kara listeye düşen, temerrüde düşen ve icralık olan 12 milyon 500 bin kişinin olduğu ifade edilmektedir. İçinde bulunduğumuz derin ekonomik krize rağmen ticari hayatını sürdürmeye çalışan küçük ve orta ölçekli esnaflarımız ile kredi ve kredi kartı borcu nedeniyle temerrüde düşen vatandaşlarımız 2003-2009 yıllarında çıkarılan kredi sicil affının bu dönemde de çıkarılmasını talep etmektedir."